Str 5253 z 5253 |
|
---|---|
Turefu | Post #1 Ocena: 0 2025-06-14 11:25:32 (16 godzin temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Sztuczna inteligencja nie ma uprzedzeń. Ciekawa teoria, mówię poważnie.
W starożytności Temidę, boginie sprawiedliwości, przestawiano z zawiązanymi oczami. Miało to symbolizować , że sprawiedliwość jest ślepa na inteligencję, pozycje społeczną, wygląd, fryzurę itd. Oczy są zawiązane, czyli sprawiedliwość jest zdrowa, nie kaleka- bo wtedy miałyby rany zamiast oczu. Ale na czas trawnia sprawy i ogłoszenia wyroku oczy są zawiązywane. Temida trzyma w jednej ręce wagę: wyrok ma być wydany na postawie dowodów: czy dowody winy przeważa niewinność, czy odwrotnie? W drugiej ręce nagi miecz- winny poniesie konsekwencje. Starożytna symbolika, do dzisiaj przydatna. |
xxxx1234 | Post #2 Ocena: 0 2025-06-14 11:29:06 (16 godzin temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cytat: 2025-06-13 22:10:22, andyopole napisał(a): Cytat: 2025-06-13 19:29:20, xxxx1234 napisał(a): Możemy sobie tak pisać, a co jeśli zażywałes w celach medycznych? Jeśli jaki kolwiek narkotyk nie miał wpływu na postrzeganie rzeczywistości w chwili wypadku jego zażywanie nie może działać na niekorzyść sprawcy sprawy bo takie widzimisie ma pani sędzia. Dlatego moim zdaniem "zatrudnienie" sztucznej inteligencji, która nie ma gorszych dni, nie ma uprzedzeń ze względu na fryzurę, kolor oczu itd... nie było by złym pomysłem. Jezeli lek ma wplyw na operatora uzywajacego pojazdu lub innej maszyny to tam jest adnotacja ze po uzyciu nie pozna tymi urzadzeniami operowac. Znam przypadek z bliskiego otoczenia ze czlowiek po silnych lekach przeciwbolowych spowdowal niegrozny wypadek, bez ofiar, ale kosztowny. Ubezpieczyciel z dzika radoscia odmwil wyplaty odszkodowania i czlowiek do dzis tonie w Cytat: Marihuana nie działa przez 30 dni pomimo tego, że tak długo utrzymuje się we krwi i koniec kropka to są wymysły pani sędziny. Gdyby tak było to policja miała by dokładniejsze test na narkotyki do stosowania podczas zwykłej kontroli drogowej. |
kksiezniczka | Post #3 Ocena: 0 2025-06-14 11:53:53 (15 godzin temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
To by dopiero było gdyby ktoś się zjarał i chodził upalony 30 dni 😎
Trochę taki koszmar ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2025-06-14 12:39:57 (15 godzin temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Will Smith juz w 2004 rozumiel, ze AI nie potrafi podjac wlasciwych decyzji
; ) Co do jaraczy, my mamy kolege w pracy na leczniczej marihuanie. I jednego zadania nie potrafi dobrze wykonac, oczywiscie zostal team leaderem, bo nie nadawal sie do …w zasadzie do niczego . Wciaz cos nie tak, zapomina, zadania nie dokonczy, potrafi pracowac tylko wg szablonu, zero zdolnosci interpersonalnych, rozwiazywania problemow czy dokonczenia zadania ktore zaczal. No, ale PhD ma z czegos tam i minutes potrafi napisac. Albo maila, ktory brzmi oficjalnie i niezrozumiale dla nikogo. Taka nowomowa, cos a la peerelowski jezyk partii. No blagam, nie znaliscie nigdy luzakow ujarane cale miasto, chodze ulicami- ciasno? Jeszcze pol biedy jak to Malenczuki i artysci- meneloza jest jakby wpisana w zawod., ale jak juz prawnicy i bankierzy na cocainie, potrafia duzo wiecej namieszac i problemow stworzyc . Niech sie przeprowadzi do Amsterdamu kolega co musi za kierownice siadac po jaraniu. Dostanie jakiejs psychozy czy flash backa z kierownica, to nie bedzie nasz problem. A tak poza tym to nie wiesz, czy pan/ pani sedzia sami nie jaraja. Oni musza na wiele innych czynnikow wziac pod uwage, nie tylko dredy kolegi, tak wiec o ich zdolnosc podejmowania decyzji sie nie zamartwiajcie. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
xxxx1234 | Post #5 Ocena: 0 2025-06-14 13:35:58 (14 godzin temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
I tak się nie dogadamy, ale jeśli uważasz, że sędziowie i cały wymiar sprawiedliwości działa bez zarzutów to przypomnij sobie sprawę Tomasza Komendy zniszczyli chlopakowi życie i nikt nawet konsekwencji nie podniósł, bo sędziowie prokuratorzy itd... są uznawani za nadludzi, a nie są jak każdy człowiek po kilku godzinach od posiłku mają gorszy nastrój i nie są obiektywni.
Poza tym nigdzie nie napisałem, że kolega po jaraniu musi wsiadać do samochodu, jak ktoś 15 dni po wypiciu drinka wsiada do samochodu to też mówisz, że wsiada za kierownicę po chlaniu? Kolega z pracy to nie do końca jestem pewny czy jest na leczniczej marihuanie bo marihuana nie musi być psychoaktywna i ta lecznicza raczej nie jest. Kolega po jaraniu nie potrafi maila napisać trochę słabo wygląda wytykanie tego skoro temat sztucznej inteligencji zaczął się od tego, że musiałaś się wspierać chatem gpt żeby zrobić to samo. |
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2025-06-14 18:13:59 (9 godzin temu) |
On akurat maila pisze bez gpt, przeciez napisalam, ze jedyne co potrafi to oficjalne maile pisac.
No wyciagnaie wnioskow i krytyczne myslenie to mysle, ze jednak maja wycwiczone przez dziesiatki lat ksiazek czytania chociazby i to jeszcze zanim sie na to prawo dostali. A, ze ludzie to tylko ludzie, to druga sprawa, kto to Komoda to nie wiem. Jak chcesz uslyszec o systemie orwellowskim, to uprawnienia do decision making maja rozne departamenty urzedow panstwowych, civil service.Wtedy tez decyzje, ktore moga miec powazny wplyw na czyjes zycie sa podejmowane wlasnie przez osoby, ktore nie maja zadnego prawniczego przygotowania. Wystarczy matura albo jej brak, tylko dobrze nalisama aplikacja o prace. I to jest niebezpieczne, bo niby tez maja decyzje podejmowac w oparciu o evidence, ale juz z interpretacja tychze svidemce to moze byc roznie. I bywa… i tacy to case wprkers pracuja w home office ( decyzje no dotyczace nadanie komus statusu uchodzcy), w DWP ( decision makers) czy w DBS. Z innej beczki, spredalam pierwsza rzecz na ebayu, Zlota bedziesz ze mnie dumna:D teraz nie wiek co dalej, ebay mowi, ze mam czekac az klient zaplaci. Nie pamietam co zaznaczylam, evri czy in post, mam nadzieje, ze mi ebay lopatologicznie przypomni, tak jak vinted. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-06-2025 18:15 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2025-06-14 21:37:16 (6 godzin temu) |
I oczywiscie teraz nie rozumiem co i jak. Jest i QI code i printed label na maila. Czyli jednak musze wydrukowac i nakleic sama? ( a zaznaczylam opcje ze chce tak jak na vinted, zeby firma przesylkowa wydrukowala).A ten qi code mi otworzy skrytke w RM i tak moge nadac nie musze isc na poczte?
Straszne. No teraz chce nie chce musze wyslac jak ktos kupil i zaplacil. Moja drukarka z pol gpdzony to bedzie drukowala:/ Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|