MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chciałem/am powiedzieć że...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4753 z 5258 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 4752 | 4753 | 4754 ... 5256 | 5257 | 5258 ] - Skocz do strony

Str 4753 z 5258

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maat17

Post #1 Ocena: 0

2024-01-27 22:10:58 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Ja tylko rzuciłam przykładem…. bo to u mnie w budynku.

Takich ludzi jest bardzo dużo.

Gdzie oni maja się wyprowadzić, to Anglicy, tu z tad.

“Nasz elektryk” pod jesień też dostał wypowiedzenie. Płacił 750£. Właściciele chcieli mieszkanie. Musiał się wyprowadzić, tylko on miał ponad 60 lat i oszczędności że sprzedaży domu. Opowiadal, że ciężko mu było cokolwiek znaleść, dogrzebali się nawę do jego pension i isa. W końcu znalazł w następnym miasteczku za 900£/age restricted. Duzo, bo dodatkowo płaci się servisy.
Wiem, bo przychodzi czasami coś naprawiać na korytarzu, telefon też mam, kuchnie mi podłączał.

Cytat:

2024-01-27 22:03:18, Turefu napisał(a):
Niektorzy ludzie wybieraja wynajem. Ma on swoje zalety, daje cash zmiany miejsca mieszkania, miesiac wypowiedzenia i hop. Wlasciciel jest odpowiedzialny za wszystkie naprawy. Nie znamy sytuacji tej pani, ale w tym kraju, jesli ktos chce kupic nieruchomosc , to kupi. Moze nie idealna, ale kupi.
Kilka miesiecy rozmawialam ze szwagierka i jej mezem, cale zycie wynajmowali dom z councilu. Zapytalam sie, dlaczego nigdy nie kupili. Nastapila chwila ciszy i padla odpowiedz: bo nigdy o tym nie myslelismy. Tesciowie mieszkali w domu z councilu, rodzice szwagra tez. Cale zycie pracowali, nie zadna obiegowa holota na benefitach. Po prostu nie czuli potrzeby posiadania wlasnego domu.

Mieszkania councilowskie są za pół darmo, tu nawet nie ma porównania.

Nasz budynek, to budynek prywatny.
Wszystkie mieszkania wykupione.
1/3 właścicieli i 2/3 wynajmujących. Kilka przez agencje, trzy prywatnie. Ja osobiście prywatnie. Te agencje to sami windują ceny, co roku… jak nie ten to następny, co im zależy.
Tu każdy dba, by było czysto i śmiecie zbieramy po podwórku..

A tak sobie popisalam…….. bo piszecie, że biedy nie widać. A ja widzę.

Anyway nie mój problem. Tylko tak się nasłuchałam, że miałam dosyc. Co za sobota.

Turefu piszesz, że jeśli ktoś chce kupić, to kupi…..Hmm ja chciałam, kilka lat temu mi nie dali kredytu. Mieliśmy 30tys wkładu i 120 chciałam pożyczyć. No ku… nie dali, to sobie machnęłam auto jak mi się stary grat popsuł.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 27-01-2024 22:33 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2024-01-27 22:25:42 (rok temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Z innej parafii,coraz bardziej przeszkadza swoboda poruszania sie:
prawo jazdy w EU - pomysl na prawo wstecz?

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2024-01-27 22:36:39 (rok temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Robotę na czarno moge mieć od ręki

Ja tez:-]

A tu link jakie sa doplaty do mieszkan w zaleznosci od rejonu

https://lha-direct.voa.gov.uk/

I benefits calculator:

https://www.entitledto.co.uk/

Zeby nie bylo,ze ludzi namawiam do rzucanai pracy:-] kazdy ma osobna sytuacje, inaczej sa traktowane/ naliczane pary, inaczej pary z dziecmi, inaczej samotni, z dziecmi bez dzieci, z nieoelnosprawnosciami, bez itd. Nie ma jednego modelu dla wszystkich, trzeba sobie indywidualnie swoja sytuacje przeanalizowac.

:-)

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 27-01-2024 22:37 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Maat17

Post #4 Ocena: 0

2024-01-27 22:37:41 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2024-01-27 22:25:42, karjo1 napisał(a):
Z innej parafii,coraz bardziej przeszkadza swoboda poruszania sie:
prawo jazdy w EU - pomysl na prawo wstecz?

Tu tez, kilka dni temu czytałam.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2024-01-27 22:47:22 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2024-01-27 22:36:39, galadriel napisał(a):
Cytat:
Robotę na czarno moge mieć od ręki

Ja tez:-]

A tu link jakie sa doplaty do mieszkan w zaleznosci od rejonu

https://lha-direct.voa.gov.uk/

I benefits calculator:

https://www.entitledto.co.uk/

Zeby nie bylo,ze ludzi namawiam do rzucanai pracy:-] kazdy ma osobna sytuacje, inaczej sa traktowane/ naliczane pary, inaczej pary z dziecmi, inaczej samotni, z dziecmi bez dzieci, z nieoelnosprawnosciami, bez itd. Nie ma jednego modelu dla wszystkich, trzeba sobie indywidualnie swoja sytuacje przeanalizowac.

:-)

To dla tych co są na benefitach, ciężko pracującym nic się nie należy.
Kobieta się nie kwalifikuje. W councilu była jeszcze przed
świętami, miała nadzieję że znajdą jej jakieś bb w podobnej cenie…..NIE MA

Cytat:

2024-01-27 21:21:12, karjo1 napisał(a):
Pierwsza z brzegu opcja zakupu dla 60+:
https://www.rightmove.co.uk/properties/136525394#/?channel=RES_BUY
Pytanie, czy nie byloby to bardziej przewidywalne i cenowo korzystniejsze niz pozostawanie na najmie rynkowym?

A jeszcze dokleję na temat Pool.

“Crime and Safety in Poole, Dorset. Poole is the most dangerous major town in Dorset, and is among the top 20 most dangerous overall out of Dorset's 250 towns, villages, and cities. The overall crime rate in Poole in 2022 was 62 crimes per 1,000 people”

Po co tam?

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 27-01-2024 23:15 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2024-01-28 09:12:24 (rok temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No te linki to nie dla twojej sasiadki tylko dla @tess, i innych, ktorzy robia na dwa etaty.

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Maat17

Post #7 Ocena: 0

2024-01-28 09:33:31 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Przepraszam wszystkich, bo wczoraj to mnie trochę ponioslo.

Piszecie, że biedy nie widać, a ja widzę.

Sąsiadka to tylko przykład.

🤨
… a tu ciekawy artykuł “How charity shops turned from a bargain-hunter’s paradise to right rip-off”
….a tu “'Food affordability will remain an issue for many UK households in 2024”
……a tu sklepy “Here’s the full list of high street stores closing in 2024”
I gdzie Ci ludzie pójdą pracować.

Ludzie kradna na prawo i lewo.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2024-01-28 10:32:02 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A ja rozmawialam ze znajomymi w Polsce, ktorzy wyslali propozycje podwyzki do swoich lokatorow. Powiedzieli im, ze przy odnowieniu umowy podwyzsza cene o 1500zl, 50% sprzed 2 lat. Oni akurat wynajeli mieszkanie przed konfliktem na Ukrainie, zanim ceny gwaltownie wzrosly. Sami podsumowali, ze osoby wynajmujace ich mieszkanie, beda placic z rachunkami 5000zl. Warszawa - Mokotow, 60m. Mieszkanie nie jest na kredyt, ale splaca im kredyt na dom. Nawet jakby nie splacalo, to nie sa instytucja charytatywna, tylko dostosowaliby cene do rynkowej.

Takze nie tylko w UK rosna ceny wynajmu.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #9 Ocena: 0

2024-01-28 12:37:09 (rok temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

To fakt, Richmond. Sasiadka z moich rodzimych Kielc, samotna matka dwoja dzieci, wprowadzila sie do rodzicow, bo nie stac ja na wynajem dwupokojowego mieszkania za 2000zl, podczas gdy jej pensja wynosi 4000zl. Wczesniej placila 1500zl, bylo ciezko, ale szlo. Potem podwyzszyli i juz nie szlo.
Maat17, zanik hight street jest obserowowany od lat i nie tylko w UK. Pandemia to przyspieszyla. Coraz wiecej sklepow przenosi sie online. A jednak powstaja niezalezne, male sklepy i maja sie dobrze. Wczoraj przejezdzalam przez Bishopthrope Street w Yorku. Ruch, tlok. Ludzie siedzacy przed kawiarniami mimo zimna. Same niezalezne, male sklepiki. Czyli da sie.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ZlotaPerla2

Post #10 Ocena: 0

2024-01-28 13:32:48 (rok temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

U mnie w pracy dużo ludzi (normalni bez chorób) nie podejmie się więcej niż 30 godzin należne do pracy do pobierania benefitów. TO JEST CHORE!

Co do cen wynajmu, to osobiście też nie płaciłabym komuś tyle co sama biorę :-p zostało mi 250 odsetek na wynajmowanym domu, stanowczo za dużo :-/
U nas nie ma nawet flatów za 700 - 800 dziwne że takie niskie ceny nad samym morzem, a może nie ma tam tyle pracy co u nas? ale ale - wracając do tych na benefitach to są BRIT, ludzie przyjezdni pracują, a dla BRIT nie ma pracy ... well bidulki.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Strona 4753 z 5258 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 4752 | 4753 | 4754 ... 5256 | 5257 | 5258 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,