2024-01-23 09:11:29, Richmond napisał(a):
Autobus miejski 3h w ciagu dnia, to nie dla mnie.
3 godziny bez łazienki…. nie dam rady.
Str 4745 z 5258 |
|
---|---|
Maat17 | Post #1 Ocena: 0 2024-01-23 11:18:29 (rok temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2024-01-23 09:11:29, Richmond napisał(a): Autobus miejski 3h w ciagu dnia, to nie dla mnie. 3 godziny bez łazienki…. nie dam rady. |
tesstickle | Post #2 Ocena: 0 2024-01-23 13:07:59 (rok temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Tak w nawiązaniu do tego artykułu.
Polska wydłuży pomoc dla ukraińskich uchodźców do końca września. Jak pisze dziennik, specjalna ochrona dla ukraińskich uchodźców wojennych zapisana w polskiej ustawie, która wygasa 4 marca, zostanie przedłużona o pół roku. "W tym czasie zostaną wypracowane nowe zasady pomocy" – dowiedziała się "Rz". Jak dodano, rząd będzie prowadził m.in. konsultacje z resortami, samorządami i organizacjami pomocowymi. 1 - czy 'oni" (ktokolwiek to jest/był) nie wiedzieli że taka sytuacja zaistnieje? Nie można było pomyśleć wcześniej? tylko teraz dopiero? Enyłej, tak mi się to skojarzyło z historiami które się dzieją tu na wyspie. Za udzielone Ukraińcom schronienie/mieszkanie płaciły tutejsze władze. Czyli mieszkali za darmo. Pracowali? - świetnie! Mieli kasę na swoje potrzeby. Ale było i się skończyło. A konkretnie w marcu kończą się te dopłaty. (o ile wiem) No i co sprytniejsi nie czekali na dzień zero tylko poskładali podania o mieszkania "kuncilowskie" Wiadomo, kto pierwszy ten lepszy. No i dostają, i to nie mieszkania tylko domy. W jakim tempie? a jakoś tak w miesiąc/dwa od złożenia papierów. Tylko tutejsi, mam na myśli Anglików. Nie wiedzieć czemu są jakby to powiedzieć... mocno fqrfieni. Czekają latami, z małymi dziećmi i schorowanymi rodzicami. Jakoś to kuncila to nie wzruszało tyle lat. Gdyby ktoś chciał powiedzieć że znowu się naczytałem bzdur w necie. Przedstawicieli jednej jak i drugiej strony, znam osobiście. Przyczym ta druga strona wychodzi z postawą "nie wiem o co ten hałas? przecież się należy! gdyby się nie należało to by nie dali!" Tak że ten tego ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 23-01-2024 13:09 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2024-01-23 13:22:51 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2024-01-23 11:18:29, Maat17 napisał(a): Cytat: 2024-01-23 09:11:29, Richmond napisał(a): Autobus miejski 3h w ciagu dnia, to nie dla mnie. 3 godziny bez łazienki…. nie dam rady. 3h z przesiadką w Croydon, więc można gdzieś po drodze skorzystać. Mi bardziej chodzi o niewygodę spędzenia czasu w autobusie miejskim. Dojechalam do Gatwick od siebie pietrowcem podmiejskim za 2 funty i już siedzę we Flixbusie. Standard lepszy niz w National Express, ktorym jechalam ostatnio. Bardzo przytulnie i wygodnie. Cena przejazdu 2.99 euro, bo tak mi pokazało jak kupowalam. Carpe diem.
|
tesstickle | Post #4 Ocena: 0 2024-01-23 17:15:18 (rok temu) |
Prezydent: postanowienie ułaskawieniowe zostało wydane.
Szczyt ..yństwa ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|
galadriel | Post #5 Ocena: 0 2024-01-23 19:31:46 (rok temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Tess , ja pracuje z uchodzcami. Sytuacja mieszkaniowa zalezyna jakiech zasadach dostali pozwolienie na pobyt/ rezydenture. I tak, jesli sciagnal ich tutaj rzad w ramach ACRS ( Afghanistan Citizens Resettlement Scheme) ARAP ( Afghan Relocations and A ssistance Policy) i to najpierw spedzili do dwoch lat w hotelach, a potem HO razem z radami miasta szukalo dla nich mieskzan/ domow na wynajem, oplacone przez housing benefit ( czyli z councilu, nie z UC) To sa kontrakty na okreslony czas, np na 3-5 lat i po preferencyjnych cenach. Przez ten czas maja sie zaaklimatyzowac, zasymilowac z zalozeniem, ze potem beda samowystarczalni i beda mogli sobie sami wynająć ptywatnie. Podobnie jest na UKRS ( UK Resettlement programmes) dla np. Syryjczykow.
Ukraine scheme to mieszkanie ze sponsorami. Jesli ze sponsorem sie nie uklada, rada miasta jest zobligowana do znalezienia jakiegos lokum. O ile jest to matka z dziecmi. Ale tjak samo jest traktowana tu rdzenna ludnosc. Jesli nic nie odpowiedniego lokum, to matka z tymi dziecmi trafia do hostelu i czeka dalej. Mialam jedna taka petentke. W koncu przydzielono jej takie tymczasowe socjalne ( housing benefit) ale ona akrat sprytna jest, znalazla sobie chlopaka Anglika, bedzie sie z nim pobierac i przenosic pod lepszy post code ![]() Poki co zaden z moich petentow uchodzcow nie dostal lokum socjalnego. A mam caseload kolo 300 osob, z tego polowa uchodzcy. To wszystko to tymczasowe accomodation. Cala reszta uchodzcow, ktorym teraz przyznaja status uchodzcy w trybie przyspieszonym trafia na ulice albo na pokoje organizacji charytatywnych dla bezdomnych np. YMCA . I szybko te pokoje zwalniaja, bo pluskwy i inne bed bugs. Wielu ma tez tutaj kontakty i znajomych u ktorych “ serfuja po sofach” czyli pomieszkuja na krzywy ryj po naszemu. W przypadku ARAP, ACRS, i Ukraine d ich tu sciagnal badz dal zielone swiatlo. to w jakis sposob musi zabezpieczyc. Inna sytuacja jest Ukraincow, ktorzy przyjechali na Family runion scheme. Im jesli sie poklocaz rodzina council nie ma obowiazku pomagac, sa wiec traktowani jak reszta, czytaj- matki z dziecmi maja pekrwszenstwo. I niepelnosprawni. Inna sprawa, ze nastepni w kolejce wydaja sie byc wszelkiej masci narkomani, alkoholicy i ludzie z problemami psychicznymi. A jesli ktos na ulicy pozyje troche, to zwykle zaraz to idzie w parze z pozostalymi trzema kryteriami. Ja to chyba ksiazke napisze o tym. Tylko nie wiem czy to kogokolwiek tak naprawde interesuje, bo jak jestem w Pl, to kazdy ( w rodzinie) sie wymadrzal, powtarzajac co tam ich media powiedzilay,a nikogo nie zainteresowaloco ma do powiedzenia ktos kto jest w centrum tego wszystiegoi na codzien z uchodzcami pracuje. Wreszcie jak uslyszeli, ze aplikujacy o status uchodzcy mieszkaja w hotelach to im wlosy sie zjezyly na glowie. No, Anglia to zbogaty kraj jakby nie bylo:…Natomiast kolezanka co prowadzi hostel sie zainteresowla, jak jej uswiadomilam, ze nigdy pokoje nie sa puste a wrecz oplacane przez najpewniejszego zrodla. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 23-01-2024 19:34 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
|
|
tesstickle | Post #6 Ocena: 0 2024-01-23 20:13:53 (rok temu) |
Cytat: 2024-01-23 19:31:46, galadriel napisał(a): Tess , ja pracuje z uchodzcami. .. A ja pisze co jest w życiu a nie w przepisach i schematach. Ukraińcy dostają domy a Anglicy czekają latami, nadal. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|
rafald | Post #7 Ocena: 0 2024-01-23 21:19:33 (rok temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
@Rich - przywiozłaś jakieś ciekawe sery?
|
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2024-01-23 21:58:24 (rok temu) |
Cytat: 2024-01-23 21:19:33, rafald napisał(a): @Rich - przywiozłaś jakieś ciekawe sery? Ja przywiozlam. Z Lidla Francuski tydzien jest i duzo serow:D Mnie by bardzo taka praca @tess odpowiadala, gdybym zamiast z ludzmi, na wlasne oczy, mogla caly dzien w przepisach siedziec; ) [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 23-01-2024 22:01 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
rafald | Post #9 Ocena: 0 2024-01-23 22:01:56 (rok temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2024-01-23 21:58:24, galadriel napisał(a): Ja przywiozlam. Z Lidla Francuski tydzien jest i duzo serow:D Właśnie wciągam munstera i tomme... Ale mnie akurat naszło na Bouquet des Moines i Fromage de Bruxelles to tak zagajam ![]() |
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2024-01-23 22:04:08 (rok temu) |
Cytat: 2024-01-23 22:01:56, rafald napisał(a): Cytat: 2024-01-23 21:58:24, galadriel napisał(a): Ja przywiozlam. Z Lidla Francuski tydzien jest i duzo serow:D Właśnie wciągam munstera i tomme... Ale mnie akurat naszło na Bouquet des Moines i Fromage de Bruxelles to tak zagajam ![]() Ja sie opycham Roqefortem. Choc ten akurat nie byl na polce francuskiej. Mniam mniam, plesniowiec. Jakie wino do niego pasuje? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|