Tez macie takich zdolnych piekarzy?
Str 4661 z 5264 |
|
---|---|
Gwontownik | Post #1 Ocena: 0 2023-11-10 06:26:25 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
U nas zaczela sie sprzedaz rogali swietomarcinskich. Cieplutkie, swiezutkie.
Tez macie takich zdolnych piekarzy? Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
CuriousCatAlive | Post #2 Ocena: 0 2023-11-10 06:30:50 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Nigdy nie mialam okazji skosztowac rogala swietomarcinskiego. Do czego podobne jest ciasto? Do brioche?
"Curiosity killed the cat", they say.
|
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2023-11-10 06:49:01 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Taka slodka bulka/ rogal i z biala masa makowa. Plus lukier i bakalie na zewnatrz. W Poznaniu sa w cukierniach caly rok te rogale. Tutaj, chyba w okolicach Sw Marcina( 11 listopad). Czasem widywalam w sklepach polskich taka zminiaturyzowana wersje tychze.
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 10-11-2023 06:49 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
CuriousCatAlive | Post #4 Ocena: 0 2023-11-10 07:06:07 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Do polskiego sklepu mam dojazd z przesiadka wiec juz lata nie bylam.
Makowej masy rzeczywiscie nie mamy. Lukier i bakalie są. 😁 "Curiosity killed the cat", they say.
|
gosian | Post #5 Ocena: 0 2023-11-10 07:08:52 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Do rogali powinno być ciasto półfrancuskie.niestety cukiernie idą na łatwiznę i robią drożdżowe.. Nadzienie jedyne w swoim rodzaju z białego maku. Będąc w Polsce kupiłam rogaliki z każdej cukierni koło której przechodziłam.smakowaly mi tylko z dwóch miejsc,reszta to nabijacze kasy..
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
CuriousCatAlive | Post #6 Ocena: 0 2023-11-10 07:16:52 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
A czyli ciasto jak tutaj robia croissant?
A dlaczego nikt nie odpowiedzial czy podobne do brioche? Gwontownik pytasz czy tutaj zdolni piekarze a moze pytasz bo nie wiesz - bo nie jadles? "Curiosity killed the cat", they say.
|
rafald | Post #7 Ocena: 0 2023-11-10 07:41:57 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2023-11-10 07:16:52, CuriousCatAlive napisał(a): A czyli ciasto jak tutaj robia croissant? A dlaczego nikt nie odpowiedzial czy podobne do brioche? Gwontownik pytasz czy tutaj zdolni piekarze a moze pytasz bo nie wiesz - bo nie jadles? Podobnie jak do croissant - w croissant chyba nie używa się mleka. Brioche to bardziej jak nasze drożdżówki tylko na koniec ugniatania dodaje się sporą ilość masła. No i brioche się nie składa i nie wałkuje. Zrobienie samemu ciasta francuskiego czy półfrancuskiego nie jest fizyką kwantową ale ze względu na wielokrotne wałkowanie trochę to upierdliwe. Dlatego też w każdym sklepie można kupić gotowe puff pastry. Jak dla mnie większym wyzwaniem jest dobry chleb na zakwasie niż francuskie czy drożdżówki. |
gosian | Post #8 Ocena: 0 2023-11-10 07:50:28 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Drożdżowe jest dość łatwe tak jak francuskie,z tymże francuskie jest bardzo czasochłonne.. pół dnia się robi. W zeszłym roku zrobiłam i smakuje o niebo lepiej niż te gotowe,no ale coś za coś..
Cat,Ciasto na rogale nie jest podobne do brioche . Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
tesstickle | Post #9 Ocena: 0 2023-11-10 08:21:36 (2 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2023-11-09 20:33:45, Richmond napisał(a): . Ten artykul wyjasnia jak to bylo z odinstalowywaniem i instalowaniem adblockerow. https://www.wired.com/story/youtubes-ad-blocker-crackdown-spurs-record-uninstalls/ Przeczytane. No cóż, jak to już powiedziała pani śp. Irena Kwiatkowska w serialu 40 latek - "Zawsze tak było że jest broń i obrona, bomby i tarcze, rakiety i antyrakiety.." ![]() Walczą dwa giganty a jak zawsze najbardziej ucierpią zwykli ludzie, no jak to na wojnie. W domu i na telefonie YT poszła won, nie wiem jak to robią w firmie ale mam YT bez ograniczeń ![]() ( w sensie że bez reklam) [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 10-11-2023 08:23 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2023-11-10 08:25:12 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ja nawet nie wiedziałam, ze coś zmienili, bo wszystko działało tak samo. Na telefonach mam AdGuarda. Na destopie AdGuarda, Ghostery, NoScript i AdBlock.
Carpe diem.
|