2023-05-06 17:50:19, ZlotaPerla2 napisał(a):
Ja też tyle mówiących po rosyjsku jeszcze nie widziałam, nie wiem czy Ukraińcy, nie pytam

Mówiących to jedno, a ile fur na ukraińskich blachach ostatnio na drogach się pokazało.
Str 4497 z 5215 |
|
---|---|
tesstickle | Post #1 Ocena: 0 2023-05-06 18:38:44 (2 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2023-05-06 17:50:19, ZlotaPerla2 napisał(a): Ja też tyle mówiących po rosyjsku jeszcze nie widziałam, nie wiem czy Ukraińcy, nie pytam ![]() Mówiących to jedno, a ile fur na ukraińskich blachach ostatnio na drogach się pokazało. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2023-05-06 18:54:56 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Ni, ja sie nigdy nei ubigalam, natomiast widze kto ma pierwszenstwo z moich petentow. I tak: samotne matki z dziecmi zawsze sa w pierwszej kolejnosci, potem ludzie z niepelnosprawnosciami, np. niepelnosprawonosci umyslo i choroby psychiczne, potem "troubled" rodziny z malymi dziecmi i wszelcy wychodzacy z alkoholu, narkotykow, wiezienia, czy inne vulnerable grupy.
Co do uchodzcow to sa rozne kategorie, zalezy co HO obiecal/ do czego sie zobowiazal. Ostatni a fala uchodzcow z Afganistanu miala priorytet, przed nimi Syria, w tej chwili zapewne Sudan sie znajdzie w tej grupie 2niby uprzywilejowanj"- w cudzyslowie, bo co to za przywilej tak na prawde. Tylko, ze np uchodzcy z Afganistanu owszem kwalifikuja sie do domow socjalnych, jesli sa rodzina. Poza tym, zakwaterowanym w hotelach zaproponowano 2x lokale i jesli odmowili to dostali list z HO, ze teraz maja sami sobie znalezc i wynajac prywatnie i council pomoze w platnosciach. Przez jakis czas. Inne rodziny (Syria) ktore sa juz dluzej, beda musialy zwolnic lokale socjalne - chyba 2 lata minaly jak tu sa. Dostali te mieszkania/ domy bo tak sie zobowiazalo HO. Inaczej jest z mloldymi, samotnymi facetami. Dostaja jedna opcje pokoju w shared house np w organizacjach typu YMCA czy Oasis. Jesli nei zaakceptuja tej oferty to laduja na ulicy i tyle. Tzn maja sobie znalezc i wynajac prywatnie i council im pomoze. Tyle, ze czesto oni nie pracuja i nikt im nie wynajmnie prywtanie. To sie dotyczy zreszta wiekszosci, tak z Afganistanu, Syrii, Iraku itp. Jedni chca pracowac, inni nie (kobiety zwykle nie, choc sa wyjatki). Ukraina ma inny system i gwarancje z HO. Oni sa albo na sponsor scheme, i wtedy mieszkaja us ponsorow. Jesli cos pojdzie nie tak ze sponsorami (a zdarza sie) to council im pomaga, np placi za hotel dopoki nie znajda jakiegos lokum socjalnego. Jesli natomiast sa tu przez family and friends scheme, i cos sie pospuje miedzy nimi a rodzina czy znajomymi (tez sie zdarza) to nie maja tych samych gwarancji od HO i sa traktowani jak kazdy inny bezdomny w koljce do socjalnych mieszkan. Chyba, ze sa dodatkowo w grupie priorytetowej- patrz samotna matka z dzieckiem, niepelnosprawnosci czy complex needs families. Do9datkowo, jesli uchodzca sie wyniesie do jakiegos innego miasta to tez spada na koniec kolejki, bo zeby aplikowac o cojalne mieszkania nalezy udowodnic, ze sie jest zwiazanym z ty rejonem, czyli przebywac przez ostatnie 6 miesiecy. Tak czy owak wciaz nie znam odpowiedzi na pytanie, ja to sie dzieje, ze ktos jest tu przez lata nielegalnei a potem nabywa legal ot tak sobie, przez zasiedzenie? Przy okazji, fdla mnie nie ma roznicy czy imigrant legalny czy nielegalny, bo te kategoryzacje zaleza od tego w ktora strone polityczne wiatry wieja, i tak jak WW w sumie wspomnial, ktos wczoraj mogl byc legalnie a za chwile jak nie zaaplikuje na jakis status, czy co tam wymysla (a wymyslac moga w niespokonczonosc) to bedzie nielegalny. W przypadku uchodzcow zreszta calkiem czesto legalne drogi dostania sie do UK po prostu nie istnieja. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
fugazi | Post #3 Ocena: 0 2023-05-07 08:21:21 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Cytat: 2023-05-06 18:54:56, galadriel napisał(a): ... Tak czy owak wciaz nie znam odpowiedzi na pytanie, ja to sie dzieje, ze ktos jest tu przez lata nielegalnei a potem nabywa legal ot tak sobie, przez zasiedzenie? Też nie znam podstawy prawnej. Nie wnikałem głębiej w nieswoją sprawę. Sam zainteresowany też wylewny nie był. Na pewno w jego przypadku, proces legalizacji pobytu przebiegał długo i mało skutecznie. Adwokaci pracowali tak by załatwiać a nie załatwić. Każde spotkanie, list, apelacja itp. i zaraz nowy rachunek. Pociągneli mu trochę z kupki. Facet próbował na długo przed wojną. Imał się nawet sposobu "na korzenie polskie" Lwowskie pochodzenie, rodzina w Pl, nawet nazwisko piękne sławne polskie. Dealował z ambasadą w Londku, pisał do prezydenta. Wydawało się że zdobędzie polskie obywatelstwo potem s status i ...doopa. Wojna zmieniła wiele. Możliwe, że w jakiś sposób "dokleił" się do uciekinierów wojennych i stąd przyspieszenie sprawy. Więcej języka postaram się zaciągnąć po poweocie. Zwykle na świecie lotniskowe banery reklamują cuda danej okolicy, super atrakcje, must visit miejsca. ![]() ![]() |
CuriousCatAlive | Post #4 Ocena: 0 2023-05-07 08:28:34 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Tez przypuszczam ze dokleil sie do uchodzcow wojennych. Tu zawsze bylo duzo nielegalnych Ukraincow, przynajmniej w Londynie ja dzielilam dom kiedys z taka pozbierana grupa.
"Curiosity killed the cat", they say.
|
fugazi | Post #5 Ocena: 0 2023-05-07 08:44:04 (2 lata temu) |
Spróbuję dodrążyć temat
![]() edit: Cytat: 2023-05-06 17:50:19, ZlotaPerla2 napisał(a): Ja też tyle mówiących po rosyjsku jeszcze nie widziałam, nie wiem czy Ukraińcy, nie pytam ![]() Ukraińcy mówią po ukraińsku. To inny język. Ja miałem 5 na maturze z rosyjskiego (wybranego wtedy jako dodatkowy przedmiot). Dużo zapomniałem. Ale w sekunde wyłapuję słowa nierosyjskiej gramatyki. Dla mnie wtedy oznacza to, że muszą to być Ukraińcy ![]() [ Ostatnio edytowany przez: fugazi 07-05-2023 08:47 ] |
|
|
Maat17 | Post #6 Ocena: 0 2023-05-07 08:58:13 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2023-05-07 08:44:04, fugazi napisał(a): Spróbuję dodrążyć temat ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>fugazi</i> 07-05-2023 08:47 ] Odpusc. |
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2023-05-07 09:21:24 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Czesc Ukraincow posluguje sie ukrainskim, ale wiekszosc zna bardzo dobrze rosyjski.
Wielu preferuje rosyjski, jako pierwszy jezyk. I tak bylo od lat. Dzieciaki w szkole, wszystkie, posluguja sie rosyjskim, z ukrainskiego niewiele znaja. |
fugazi | Post #8 Ocena: 0 2023-05-07 09:40:17 (2 lata temu) |
Cytat: 2023-05-07 08:58:13, Maat17 napisał(a): Odpusc. Nie zamierzam. To mój dobry kolega. Wypiliśmy razem trochę perły w życiu. Ostatnio pomogłem mu skompletować rodzinę tutaj. Sponsorowałem jego syna, znalazłem innego sponsora na przyjazd żony, teraz wszyscy są razem i legalnie. Wystawiałem opinie, podpisywałem (zgodnie z prawdą) że znamy się 20 lat, pożyczałem grosz. Nie wchodziłem w szczegóły techniczne sprawy aż tak dokładnie, ale skoro jest o to pytanie na forum to dlaczego mam się nie dowiedzieć. Może inni skorzystają z tej drogi ![]() |
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2023-05-07 10:26:37 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Dopytaj dopytaj, choc uchodzcy o ktorych ja mowie, to Afganistan ( przybyli przed ta ostatnia legal ewakuacja) Iraq. Wiec na powiazania z polska raczej bym nie liczyla. Ukrainscy uchodzcy z ktorymi pracuje to zupelnie inna bajka. Tzn oni sa normalni i nie ma z nimi jakis wiekszyxh problemow- porownujac do reszty. Wlasnie takiego Afganca mam jedego, byl 7 lat nielegalnie, teraz dostal brp card czyli zgode na pobyt, prace i zasilki. Mieszkania akurat nie dostanie bo mlody i zdrowy. Jeszcze marudzi ze za duzo imigracji/ uchodzcow tu zjezdza i dlatego jemu odmawiaja mieszkania socjalnsgo. Nie wiadomo jak to skomentowac nawet, przygznial
Kociol garnkowi chyba. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
ZlotaPerla2 | Post #10 Ocena: 0 2023-05-07 14:22:38 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat: 2023-05-07 08:44:04, fugazi napisał(a): Spróbuję dodrążyć temat ![]() edit: Cytat: 2023-05-06 17:50:19, ZlotaPerla2 napisał(a): Ja też tyle mówiących po rosyjsku jeszcze nie widziałam, nie wiem czy Ukraińcy, nie pytam ![]() Ukraińcy mówią po ukraińsku. To inny język. Ja miałem 5 na maturze z rosyjskiego (wybranego wtedy jako dodatkowy przedmiot). Dużo zapomniałem. Ale w sekunde wyłapuję słowa nierosyjskiej gramatyki. Dla mnie wtedy oznacza to, że muszą to być Ukraińcy ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>fugazi</i> 07-05-2023 08:47 ] Czyli co chcesz powiedzieć, że wszyscy ci co słucham ich mowy po rosyjsku to Rosjanie? ja wiem, że ukraiński inny, ale może gadają między sobą po rosyjsku? no w życiu wam powiem i to w sklepach całe rodziny i samce i na carboocie nie ma już Rumunów tyle co tych Ruskojęzycznych a i sprzedających bardzo dużo jest ich . Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|