Str 4471 z 5209 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
iwona38 |
Post #1 Ocena: 0 2023-04-14 21:13:30 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Nigdy nie pracuje za innych, jesli ty musisz to wspolczuje.
Sprawa lenistwa a bezpieczenstwa to dwie rozne sprawy nie sadzisz?
Jesli ktos zagraza twojemu bezpieczenstwu, zglos do organow scigania.
Donoszenie na wspolpracownika do przelozonego jest ohydne. I robia to osoby, ktore nie potrafia porozumiec sie z innymi, badz czerpia z tego profity, tak jak tzw. sygnalista, ktory nie bedzie pomijany przy awansie.l
Ale to jest moje zdanie. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
|
gosian |
Post #2 Ocena: 0 2023-04-14 21:14:33 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
U mnie w pracy co 3 to Leń śmierdzący.. Manager ma to gdzieś, bo mimo zwierzeń co niektórych gorliwych lenie nadal są leniami i zamiast pracować siedzą na komórce. Potem ja wysłuchuje (bo już nie mają gdzie się pożalić) jacy to oni są *-! /*"_ ale żeby takim powiedzieć wprost żeby w końcu zaczęli pracować jak powinni to nikt im słowa nie powie, więc lenie nadal się leniami bo mogą.
Ja jeszcze z Polski pamiętam, że jak się coś nie podobało w koledze z pracy to się mówiło takiemu prosto w twarz. Tutaj, przynajmniej w mojej pracy, dużo ludzi obgaduje się nawzajem i naśmiewa się, ale nikt nie ma odwagi powiedzieć w twarz. Hipokryzja do potęgi [ Ostatnio edytowany przez: gosian 14-04-2023 21:18 ] Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
dominikana36 |
Post #3 Ocena: 0 2023-04-14 21:16:45 (2 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Whistleblower nie zglasza managerom , ze jego kolega nie wykonuje swojej pracy. To zupelnie cos innego.
Przyklad: whistleblower pracujacy dla local authority (np : Social Worker) zglasza, ze jego manager nie autoryzuje uzasadnionych wnioskow o opieke, bo nie chce przekoroczyc budzetu zespolu. Albo, ze locality lead takie wnioski odrzuca z tego samego powodu itp itd.
Whistleblower to ktos, to zglasza, ze np samoloty danego przewoznika na konkretnym lotnisku nie sa serwisowane zgodnie z legislation, ze wzgledu na brak obslugi, czy koszta.
To lekarz, ktory sklada raport o niewydawaniu drogich lekow pacjentom, o przyjecie na OIOM cioci ordynatora w niezlym stanie zamiast pacjenta krytycznego,
I tak, jesli jest podejrzenie o popelnieniu przestepstwa, moze to zglosic organom scigania. Bez leku, ze go wyleja z pracy na morde nastepnego dnia.
Jesli jest to tylko tzw poor practise , to w obrebie organizacji musi zglaszac wg whistle blowing policy, lub tez np swojemu MP.
Ciezko by bylo, gdyby taki pracownik nie byl chroniony...
Zreszta whistleblowers sa bardzo czesto zawieszani w takiej sytuacji, tak czy inaczej. Roznica jest taka, ze dzieki regulacjom prawnym maja full pay do zakonczenia sledztwa. A czasami trwa ono latami.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #4 Ocena: 0 2023-04-14 21:19:10 (2 lata temu) |
Gosia zgadzam sie z toba w 100%.
Donosicielstwo nie wymaga powiedzenia leniowi prosto w twarz, ze jest leniem ale za to profity mozna czerpac.
Dominikana, tylko, ze ten link ktory podalam, mowi o czyms zupelnie innym niestety.
I nie wiem czy dyrektywa unii jest do d... czy to tylko w Polsce takie cos. [ Ostatnio edytowany przez: iwona38 14-04-2023 21:22 ] Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #5 Ocena: 0 2023-04-14 21:33:11 (2 lata temu) |
Iwona, chyba interpretacja i tlumaczenie jest do d.. w tym wypadku.
Bo tak jak pisalam whistleblower to definitywnie nie jest donosicel. Dlatego nie zrozumialam Twojego pierwszego wpisu.
I ochrona prawna whistleblower dotyczy w UK przede wszystkim (choc nie tylko) professionals z tzw restristed titles jak np doctors, lawyers, social workers, registered nurse, police forces czy OT. To sa zawody, gdzie osoba ponosi odpowiedzialnosc cywilna i karna za swoje dzialania. A czesto pracuje ona dla organow publicznych.
Nie wyobrazam sobie , zeby jakikolwiek SW, policjant czy pielgniarka zdecydowali sie pracowac dla Local Authority nie bedac chronionym przez Whistle Blowing Policy.
|

|
 |
|
|
iwona38 |
Post #6 Ocena: 0 2023-04-14 21:52:33 (2 lata temu) |
No dobrze, ze tu jestes i mozesz wyjasnic dokladnie o co w tym chodzi.
Ja czytalam dzisiaj kilka artykulow na ten temat (polskich oczywiscie) no i chyba to jakas celowa dezinformacja. Artykuly mialy tytuly takie jak: Pracownicy beda od teraz na siebie donosic, no cos w tym stylu.
No i ma to dotyczyc nie tylko zawodow, ktore wymienilas ale wszystkich firm, zatrudniajacych powyzej 50 osob. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #7 Ocena: -1 2023-04-14 22:05:42 (2 lata temu) |
Nie mam pojecia o co chodzi w artykulach o PL i w samym PL ale whistle blower to nie jest donosiciel, niezaleznie co ONET czy inne tam portale pisza (i interpretuja) w temacie. wiem za to bardzo dobrze , o co chodzi w Whistle Blowing Policy w UK i to wyjasnilam.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #8 Ocena: 0 2023-04-14 22:18:48 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Po polsku to brzmi jakos tak, jak czekista: D Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #9 Ocena: 0 2023-04-14 22:33:52 (2 lata temu) |
Gal no brzmi jak brzmi😀 Mam siostre ciagle w Polsce i czesto przysyla mi podobne rewelacje. Ale musze przyznac, ze nie spotkalam sie z tym zagadnieniem wczesniej i bylam sklonna uwierzyc w to co pisza. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2023-04-14 22:37:42 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2023-04-14 19:29:47, iwona38 napisał(a):
Tutaj pierwszy lepszy link z wyjasnieniem:
link
W zyciu bym nie zgadla, ze chodzi o whistleblower. Carpe diem.
|

|
 |
|