2021-04-19 19:45:53, tesstickle napisał(a):
Jeść, nie jeść, płacić krocie za bio i organik
Normy przewidują w zwykłym pożywieniu możliwość występowania ok 300 składników. W produktach bio dopuszczonych jest tylko 50 z nich.
A tu taka ciekawostka. Każdy artykuł ma określone maksimum występowanie poszczególnych środków. Z kolei inne normy mówią o bezpiecznej granicy ile człowiek może spożyć aby było bezpiecznie. Ciekawostką jest fakt:
1. Nikt nie bierze pod uwagę, że zjadacz może połknąć kilka produktów podczas jednego posiłku, i nie sumuje ich celem określenia tego bezpiecznego progu.
2. Nie wszystkie substancje używane są do wszystkiego. Jedne są przewidziane do mięs, inne do ryb, a jeszcze inne do produktów roślinnych. Nie prowadzi się badań krzyżowych na współdziałanie różnych substancji w organizmie zjadacza.
3. Nie prowadzi się badań krzyżowych chemii spożywczej z lekarstwami.
Nie podam linka. Informacje zasłyszane dawno temu w programie konsumenckim "wiem co jem".
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 19-04-2021 20:04 ]