Str 3440 z 5277 |
|
---|---|
wit_oldo | Post #1 Ocena: 0 2021-02-08 17:39:10 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Woda do kranow to jest CWU{ciepla woda uzytkowa} w podlodze masz wode CO(centralne ogrzewanie)dodatkowo masz a przynajmniej powinnas miec to CO na dwoch obwodach, wysokotemperaturowy obwod do kaloryferow i niskotemperaturowy do petli podlogowych.
A jaa masz temperature wody wracajacej do pieca z obwodu CO? |
wit_oldo | Post #2 Ocena: 0 2021-02-08 20:36:31 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Woda z pieca wychodzi 70C, idzie rurami dwa poziomy do gory do zbiornika z ciepla woda, tam jest maks 55C, stamtad wychodzi do kaloryferow w lazienkach i podlog na 3 poziomach. Czyli zanim podloga na parterze dostanie swoja wode, to idzie ona na gore i wraca na dol. Na dole max temp. wody w podlodze to 40C. 40C w podłodze to nie jest mało. prawdopodobnie masz problem z obiegiem wody. Masz zapowietrzony układ albo niewydajna pompka od CO. W mojej chałupie jest tylko jeden grzejniczek niskotemperaturowy z możliwością dogrzewania grzałką.Maksymalna temperatura jaką wypuszczam z pieca na podłogówkę to 40C. Przy mniejszych mrozach przykręcam na zaworze trójdrożnym do 35-36C. |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2021-02-08 22:24:12 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
U mnie 35-40c to za malo. Nigdy nie nagrzałby się żaden pokój.
Czytałam o tych temp wody w różnych instalacjach i niektórzy faktycznie jada na 35C, ale to wszystko zależy od wykonania. Co roku czytam.jak cos ulepszyć z tym ogrzewaniem, co nie zmienia faktu, ze jest kiepsko zaprojektowane i tak samo kiepsko działa. Mogli zrobić kaloryfery ze zwykłym piecem. Carpe diem.
|
SweetLiar | Post #4 Ocena: 0 2021-02-09 00:09:15 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Dzisiaj sąsiadka odmrażała szyby w aucie wodą z czajnika
![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Emeryt56 | Post #5 Ocena: 0 2021-02-09 02:43:39 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2021-02-08 22:24:12, Richmond napisał(a): U mnie 35-40c to za malo. Nigdy nie nagrzałby się żaden pokój. Czytałam o tych temp wody w różnych instalacjach i niektórzy faktycznie jada na 35C, ale to wszystko zależy od wykonania. Co roku czytam.jak cos ulepszyć z tym ogrzewaniem, co nie zmienia faktu, ze jest kiepsko zaprojektowane i tak samo kiepsko działa. Mogli zrobić kaloryfery ze zwykłym piecem. Dobrze by było zmierzyć ile litrów wody przepływa na minutę i szczelność instalacji. Zakładam że jest za mały obieg wodny bo inaczej to piec cały czas grzał by na maxa a rachunki za prąd też na maxa. Można przypuszczać że główne rurki mają za mały przekrój. |
|
|
sqlserver | Post #6 Ocena: 0 2021-02-09 08:44:57 (5 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
ważne jest jakie masz podłoże do nagrzania, nawet jak będziesz miała kaloryfer a go zasłonisz kocem to ciepło nie będzie a tak działa wykładzina, dlatego jest tu tak lubiana
Jak ja bym miał w Polsce ustawione więcej niż 35C to po 3 dniach nie dało by się chodzić po takiej podłodze. Pytanie, gdzie ustawiasz temperaturę na piecu czy na zaworze miksujacym i czy piec pracuje cały czas czy się często wyłącza i czy wodę do rur pompuje tylko piec czy masz jakieś pompy w instalacji. Zaczynam mieć wrażenie ze twoja instalacja pompuje wodę do góry nie do zbiornika tylko żeby potem grawitacyjnie spadała do podłogówki, nie jestem hydraulikiem (chociaż w tym przypadku bardziej nie jestem z sanepidu) ale ciężko mi sobie wyobrazić zeta sama woda płynie w twojej podłodze i w kranie moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
wit_oldo | Post #7 Ocena: 0 2021-02-09 08:59:47 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Tutaj wraca pytanie o temperaturę wody podłogowej wracającej do pieca. Bo może być tak że ktoś pokręcił rotametrami tak że masz na pętlach minimalne przepływy i nawet gdybyś puszczała na podłogę wrzątek to i tak nie nagrzejesz bo jest za mała wymiana wody .Rotametry masz w belce rozdzielacza od podłogówki. to takie szklane rurki z podziałką.Jak nim pokręcisz to pływak w nim albo sie podnosi albo opada. ływak idzie w górę tzn. przepływ jest zwiększany i odwrotnie.
|
Wembley27 | Post #8 Ocena: 0 2021-02-09 09:30:02 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Książkę napisac
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2021-02-09 09:30:15 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Cytat: 2021-02-09 08:44:57, sqlserver napisał(a): ważne jest jakie masz podłoże do nagrzania, nawet jak będziesz miała kaloryfer a go zasłonisz kocem to ciepło nie będzie a tak działa wykładzina, dlatego jest tu tak lubiana Jak ja bym miał w Polsce ustawione więcej niż 35C to po 3 dniach nie dało by się chodzić po takiej podłodze. Pytanie, gdzie ustawiasz temperaturę na piecu czy na zaworze miksujacym i czy piec pracuje cały czas czy się często wyłącza i czy wodę do rur pompuje tylko piec czy masz jakieś pompy w instalacji. Zaczynam mieć wrażenie ze twoja instalacja pompuje wodę do góry nie do zbiornika tylko żeby potem grawitacyjnie spadała do podłogówki, nie jestem hydraulikiem (chociaż w tym przypadku bardziej nie jestem z sanepidu) ale ciężko mi sobie wyobrazić zeta sama woda płynie w twojej podłodze i w kranie czy ty sugerujesz ze richmond zalewa herbate woda z grzejnika? ![]() |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2021-02-09 09:30:16 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2021-02-09 08:44:57, sqlserver napisał(a): ważne jest jakie masz podłoże do nagrzania, nawet jak będziesz miała kaloryfer a go zasłonisz kocem to ciepło nie będzie a tak działa wykładzina, dlatego jest tu tak lubiana Jak ja bym miał w Polsce ustawione więcej niż 35C to po 3 dniach nie dało by się chodzić po takiej podłodze. Pytanie, gdzie ustawiasz temperaturę na piecu czy na zaworze miksujacym i czy piec pracuje cały czas czy się często wyłącza i czy wodę do rur pompuje tylko piec czy masz jakieś pompy w instalacji. Zaczynam mieć wrażenie ze twoja instalacja pompuje wodę do góry nie do zbiornika tylko żeby potem grawitacyjnie spadała do podłogówki, nie jestem hydraulikiem (chociaż w tym przypadku bardziej nie jestem z sanepidu) ale ciężko mi sobie wyobrazić zeta sama woda płynie w twojej podłodze i w kranie Na piecu moge ustawic temperature, a raczej przesuwac miedzy stopniami grzania 1-6. Na zbiorniku wody jest 55C, bo do tylu nagrzewa sie woda. Termostat na zbiorniku zaginal w akcji zanim wprowadzilam sie. A temperature w pokojach ustawiam na indywidualnych termostatach. Temperature wody w podlodze widze na termometrach przy rurkach na kazdym pietrze. Nie leci ta sama woda z kranu i w kaloryferach, bo ta w kaloryferach ma ten smierdzacy dodatek. Czy ta w podlodze ma smierdzacy dodatek, nie wiem. Ale niewatpliwie przy zbiorniku z woda jest zawor i jak zawor jest zamkniety, to nie plynie cieplo do podlogi. A na podlodze mam panele, oprocz utility, lazienek i kuchni. W utility nigdy nie grzeje, bo nie potrzeba i jest zawsze 16C, w lazienkach sa kaloryfery, w kuchni nie grzeje, bo lodowka zaslania termostat i wedlug termostatu jest tam 25C. Jak jakis forumowy ekspert bedzie sie kiedys nudzil, to zawsze moze wpasc i zobaczyc to na wlasne oczy. Specjalistow nie biore, bo guzik sie znaja i biora tylko pieniedze, a nic sie nie zmienilo. Dalam sobie spokoj po 2 latach. Carpe diem.
|