Str 3379 z 5282 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
dominikana36 |
Post #1 Ocena: 0 2021-01-03 19:57:07 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat:
2021-01-03 18:17:05, cris82 napisał(a):
dokladnie gosian : )
dominika nie mam zamiaru pr zekonywac wielbicielki selera i brokulow o walorach smakowych nutelli : P
chleb tostowy z dzemem tez nie pasuje? a co z nalesnikami?
z mielonym bym jej nie zjadl ale z chlebkiem smakuje swietnie tylko ja nie kupuje polskiego chleba nue wiem czy mamy to samo na mysli : P
Cris nazywanie pieczywa tostowego chlebem jest to bluznierstwo!!! Chleb tostowy to ohyda sama w sobie, w kazdej postaci, nawet bez nuteli
Z dzemem pieczywo nie bardzo mi idzie, chyba ze pumperniklem
nalesniki jak sama zrobie, ale z mlekiem zbozowym i razowa maka  i jak na slodko juz musza byc to z musem owocowym, miodem, ew bananami.
I zgadzam sie z Gal, nutella to moze dla koneserow sie nadaje do jedzenia lyzeczka, ew z lodami jakimis.
Chociaz chyba gorsze od nutelli na chlebie jest maslo orzechowe...raz sprobowalam, konsystencja niezapomniana, to uczucie kitu w ustach, kiedy myslisz, ze juz nigdy nie dasz rady ich otworzyc  [ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 03-01-2021 19:58 ]
|

|
 |
|
|
cris82 |
Post #2 Ocena: 0 2021-01-03 20:22:33 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
haha spodziewalem sie tego
o tym co jest chlebem bedzie pisac osoba ktora pewnie od paru lat co rano je jakiegos pelnoziarnistego wafla z pomidorkiem : )
sorry ja wrzucam na diete bo musze ty robisz nalesniki z mleka zbozowego nie jestes zadnym autorytetem w kwestii tego co jest smaczne a co nie dla mnie jedzenie to pasja jak u maklowicza ty jesz zeby przezyc nie delektujesz sie potrawami- jesz zeby nie przytyc typowa blondynka
lody z nutella : )) niech mnie ktos uszczypnie to jakis dowcip chyba... moze jeszcze posypane cukrem pudrem co
|

|
 |
|
PannaZMokraGlow |
Post #3 Ocena: 0 2021-01-03 20:33:55 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Chleb z nutella jest pyszny, dlatego nutelli od dawna nie kupuje. Wystarczajaco duzo waze. Brokuly tez uwielbiam i te owszem kupuje bardzo czesto. Selera nie probowalam od chyba kilkunastu lat. Ja kupuje rozne rodzaje pieczywa, ale ze polski sklep mam daleko to predzej mi do angielskiego z rozmaitymi ziarnami albo do francuskiego brioche - no chyba ze na slodko chleb z rodzynkami czasem. Tez nie powinnam oczywiscie. Chyba kupie sobie wage bo nie wiem jak bardzo przytylam (a przytylam.)
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #4 Ocena: 0 2021-01-03 21:16:54 (5 lat temu) |
Kurcze ciekawe swoja droga jakie rozne preferencje smakowe mamy- i to takie skrajne. Bo jednak jestesmy w podobnym wieku a nie oszukujmy sie , diete PL lata 70-90 byla jednak podobna u wszystkich...
Jedyna rzecza z takich typowych w UK , kt do ust nie moge wlozyc to jest tutejsze pieczywo tostowe i fasolka z puszki. Do chipsow octowych sie przekonalam
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #5 Ocena: 0 2021-01-03 21:32:35 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
@Dominikana jak lubisz chipsy octowe to koniecznie spróbuj o smaku prawn coctail, mają jeszcze bardziej octowy smak niż octowe. Serio  Ale te od Walkers, inne marki mi średnio smakują.
Ja z tutejszych rzeczy nie wezmę do ust właśnie pieczywa tostowego, tych najtańszych kiełbasek i ichniejszej kaszanki.
Fasolkę z puszki polubiłam, jadłam nawet na zimno, ale najbardziej smakuje mi z pieczonym ziemniakiem
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
|
PannaZMokraGlow |
Post #6 Ocena: 0 2021-01-03 21:34:09 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie lubie czipsow octowych. 🙂 Lubie tutejsze pieczywo i raz na jakies pol roku czy rok kupuje rowniez baked beans w sosie, to jedna z rzeczy ktore moglabym jesc codziennie bo lubie, moze przypominaja mi fasolke po bretonsku ktora lubilam w polskich schroniskach gorskich.
Tak, dieta byla podobna, chociaz mnie za mlodu malo co smakowalo wiec bylam chudzielcem ze sterczacymi zebrami i dopiero pozniej zaczelam doceniac jedzenie. Kiedy juz doszly inne smaki.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #7 Ocena: 0 2021-01-03 21:50:06 (5 lat temu) |
SweetLiar- wiem, te krewetkowe tez mi wejda  . ja nie lubie chipsow za bardzo, w zyciu nie kupilam, ale na imprezach jakis bylo dane sprobowac. To byl moj pierwszy szok w UK zreszta- chipsy octowe przy barze do piwka  . myslalam , ze spadne ze stolka  a teraz wchodza lepiej niz takie zwykle, ziemniaczane.
Ale ta fasolka na zimno mnie zaskoczylas...brrr
Ja nie jem miesa ale moj maz tez szczeka na angielskie kielbaski
Panna ja pieczywo jem tylko twarde, czarne, i nawet polski chleb nie smakuje- zawsze tak mialam, w PL tez tylko razowce. Wyjatek to nasza chalka. Dla mnie najlepszy pumpernikle albo litewskie/lotewskie..takze tutejsze pieczywo tostowe to dla mnie cos ekstrymalnego
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2021-01-03 22:37:58 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Dla mnie jednym z szoków kulinarnych tutaj był zielony groszek do obiadu, sam, samiutki, bez marchewki, bez niczego. Ale że ja lubię groszek to było to pozytywne zaskoczenie.
Ale największym chyba szokiem było jak zobaczyłam steki z krwią 😳 Niedobrze mi było od samego patrzenia na to, ale się przełamałam raz i teraz krwiste steki mogłabym jeść co tydzień  Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
cris82 |
Post #9 Ocena: 0 2021-01-03 22:41:28 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Pieczywo razowe... Hihi
Widać że panna ma jakieś pojęcie o smakach
Jeśli chodzi o polskie sklepy to ja mam ich parę w okolicy samochodem może 10min więc to nie problem
Ale kupić polski dobry chleb w Anglii to graniczy z cudem za to w Polsce nie kupi się dobrego chleba tostowego mam tu na myśli ciemniejsze pieczywo z ziarnami
Nie ta biała wydmuszkę... Ogólnie czasami żona kupi pl chleb ale odrazu przechodzi mi ochota na kanapki z czymkolwiek
Oczywiscie i tak jest lepszy niż pieczywo razowe [ Ostatnio edytowany przez: cris82 03-01-2021 22:41 ]
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #10 Ocena: 0 2021-01-03 22:49:17 (5 lat temu) |
Wiecie co, tak mi sie przypomnial moj przyjazd tutaj...
2003, zima. Najpierw zobaczylam Londyn- no posikalam sie prawie, wiecie ja bylam tylko w NRD, i miejscowaosciach przygranicznych Czech, Slowacji i Ukrainy przedtem
Potem dotarlismy na nasz wies i zobaczylam ,ze kibel sie spuszcza klamka, swiatlo zapala sznurkiem, sa 2 krany i plesn w oknach  entuzjazm opadl...
A potem poszlismy do lokalnego pubu- a tam czerwone dywany, smrod fajek i moczu, do baru sie przykleilam, do kibla wejscie przez kuchnie i dali mi chipsy octowe
Coz, wtedy tzw "szal chu..." minal i nigdy nie wrocil
|

|
 |
|