Str 3328 z 5285 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
PannaZMokraGlow |
Post #1 Ocena: 0 2020-11-21 20:01:36 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-11-21 13:41:32, galadriel napisał(a):
Faktycznie The Crown sie rozkreca od drugiego odcinka. Jest w tym tez jakies takie swiadectwo,
No wlasnie problem z tym swiadectwem. W porannej telewizji analizowali kiedys odcinek z poprzedniego wieczoru w ktorym Karol dostaje list od lorda Mountbatten (pisownia?) krytykujacy Diane. Podobno wyssane z palca jak czesc pozostalych watkow w filmie bo to film fabularyzowany. Nie nazwalabym wiec go swiadectwem czegokolwiek. Dlatego przestalam ogladac.
|

|
 |
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #2 Ocena: 0 2020-11-21 20:31:05 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-11-21 19:28:02, ruuuda napisał(a):
....ze testuje wino wermutowe ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) z lodem , cytryna i pomarancza .... ciut za slodkie ale daje "wypieki"
Ja coś chyba sobie wleję do szklaneczki na samym spodzie, właśnie dla wypieków, bo mi jakoś pieruńsko zimno jest.
Lenia dostałąm. Nic mi się dziś już nie chce robic. Powinnam dokończyć piernik. Robiłam z przepisu Gosian na piernik przekładany. Zrobiłąm mała modyfikację jesli chodzi o nadzienie. Wczoraj xamoczyłąm śliwki w rumie i dzis dodam do polewy czekoaldowej z gorzkiej czekoaldy i poleje tym piernik. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #3 Ocena: 0 2020-11-21 21:12:47 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Swiadectwo na skostniala i przestarzala instytucje monarchii. A nie o szczegoly biograficzno historyczne, bo tu wiadomo ze sobie beda pozwalac. To nie dokument na Doscovery History jakby nie bylo. Tak samo jak wspomniana xsiezniczka Goska w filmie jest barwna postacia, ale taka bardziej z 21 wieku, nie 20 tego, jak zreszta pare innych kwiatkow. Na to sie po prostu bierze poprawke. Cos jak w Norseman- calkiem sporo mentalnosci naszych czasow jest osadzonych w realiach powojennej Anglii. Tylko ze gdyby zrobiono to w konwencji w starym kinie, to film nie bylby tak popularny. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 21-11-2020 21:14 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
andypolo |
Post #4 Ocena: 0 2020-11-21 21:37:19 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Christmas się zbliża, coraz więcej piosenek świątecznych w radio, coraz więcej reklam świątecznych w TV. Jak na razie najbardziej podoba mi się świąteczna reklama McDonalds. W tym roku zawiódł mnie John Lewis. Zawsze mieli ładne reklamy, teraz to porażka.
A jakie są wasze opinie?
Christmas adverts 2020
McDonalds 2020[ Ostatnio edytowany przez: andypolo 21-11-2020 21:44 ]
|

|
 |
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2020-11-21 22:01:16 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2020-11-21 21:12:47, galadriel napisał(a):
Na to sie po prostu bierze poprawke. Cos jak w Norseman- calkiem sporo mentalnosci naszych czasow jest osadzonych w realiach powojennej Anglii. Tylko ze gdyby zrobiono to w konwencji w starym kinie, to film nie bylby tak popularny.
Wiekszosc osob przyjmie fabułę jako fakty, bo nie będzie zadawała sobie trudnu czytania artykułów analizujących fakty, ani nie bedzie porównywała fabuły do oficjalnej, historycznej wersji. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
ZlotaPerla1 |
Post #6 Ocena: 0 2020-11-22 09:27:40 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-11-21 21:37:19, andypolo napisał(a):
Christmas się zbliża, coraz więcej piosenek świątecznych w radio, coraz więcej reklam świątecznych w TV. Jak na razie najbardziej podoba mi się świąteczna reklama McDonalds. W tym roku zawiódł mnie John Lewis. Zawsze mieli ładne reklamy, teraz to porażka.
A jakie są wasze opinie?
Christmas adverts 2020
McDonalds 2020[ Ostatnio edytowany przez: <i>andypolo</i> 21-11-2020 21:44 ]
Ta JL jakaś naćpana 😉 i nie na czasie - masek w autobusie nie noszą?!
McD wzruszający, a za toTesco pokazuje prawdziwy wizerunek tubylców  na czasie wszystko + Britney piosenka  Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
galadriel |
Post #7 Ocena: 0 2020-11-22 09:41:42 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
@andypolo, jaki rok takie reklamy; )
@Rich, no na to juz nic nie poradze. Przy okazji, chetnie obejrze film o Mary Stuart, rowiez zeby porownac jak sie ma do biografii i wogole czasy lydzie wydarzenia. Ona tez do konca wierzyla, ze krolowa sie jest z namaszczenia Boga, i ze nikt jej w zwiazku z tym pod topor sie nei osmieli. (A tu trach. I to nie zaden francuski czy rosyjski plebs, tylko konkurecja). No nic, z 16 wieku powrto do ogkladania The Crown. Namowiliscie mnie; ) Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2020-11-22 12:52:08 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
To mi przypomina seriale o Borgiach. Jeden europejski, drugi amerykański, każdy pokazujący inna wersję wydarzeń. Carpe diem.
|

|
 |
|
ZlotaPerla1 |
Post #9 Ocena: 0 2020-11-22 13:03:49 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
... że mamy lockdown i zakaz spotkań/ zgrupowań
U sąsiada właśnie doparkował 3 samochód z gośćmi ... Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #10 Ocena: 0 2020-11-22 13:15:14 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-11-21 22:01:16, Richmond napisał(a):
Cytat:
2020-11-21 21:12:47, galadriel napisał(a):
Na to sie po prostu bierze poprawke. Cos jak w Norseman- calkiem sporo mentalnosci naszych czasow jest osadzonych w realiach powojennej Anglii. Tylko ze gdyby zrobiono to w konwencji w starym kinie, to film nie bylby tak popularny.
Wiekszosc osob przyjmie fabułę jako fakty, bo nie będzie zadawała sobie trudnu czytania artykułów analizujących fakty, ani nie bedzie porównywała fabuły do oficjalnej, historycznej wersji.
Mnie się właśnie ta fabularyzowana wersja podoba. Też, jak Gal zdaję sobie sprawę, że wiele faktów jest koloroyzowanych. Mnie jednak właśnie skłania to do poszukiwań i mobilizuje do porównania wersji filmowej z rzeczywistością. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|