Str 3035 z 5264 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
SweetLiar |
Post #1 Ocena: 0 2019-09-25 20:20:17 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2019-09-25 18:50:02, Adacymru napisał(a):
Ty też nie zrozumiałaś, że w art piszą że umiłował i tam setki uchodźców...
Być może. Wyglądało na to, że odpowiadasz na wypowiedź
Cytat:
Ciekawe dlaczego Merkelowa tam uchodzcow nie zasiedlila, skoro tyle miejsc do zamieszkania jest. No, thanks: /
Tak to odebrałam. Tymczasem nie wiem, o którym fragmencie artykułu mówisz, kto umiłował? Czy jest to literówka?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
|
Emeryt56 |
Post #2 Ocena: 0 2019-09-25 21:15:21 (6 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat:
2019-09-25 18:50:02, Adacymru napisał(a):
umiłował i
Należy czytać : usiłowali
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #3 Ocena: 0 2019-09-25 21:21:28 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Przyłączył mi się słownik w telefonie, nie zauważyłam literówk, a przy okazji humoru dodała wypowiedź. Nie chodzi w projekcie tylko o zasiedlenia, ale o głębsze rozeznanie jakie zmiany potrzebne są, żeby miasto do życia przywrócić. W pewnym rejonie Włoch chyba nawet doplacali do życia, zeb6 zachęcić do zakładania biznesu.
Ada
|

|
 |
|
cris82 |
Post #4 Ocena: 0 2019-09-25 21:24:37 (6 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
w niemczech podobno ceny mieszkan sa w przyzwoitych dla kupujacych cenach ale jakos nie moglbym tam mieszkac chyba jestem strasznie uprzedzony do tego kraju mialem okazje spedzic troche czasu w belgii holandii i czechach rowniez i anglia jest numerem 1 czuje sie tu jak ryba w wodzie
jakies newsy typu zabili/zaginal Polak nie robia na mnie wiekszego wrazenia bo zawsze uwazalem ze ten kraj dzieli sie na ludzi porzadnych i patologie takie rzeczy czytalo sie juz w 2006 ta niechec byla tu chwile po naszym wejsciu do unii
te nastroje musialyby sie naprawde pogorszyc zebym pomyslal o wyjezdzie do innego kraju jak kupowalem pierwszy dom to mialem inne podejscie splacic jak najszybciej kredyt za tani dom w nieciekawej dzielnicy ale po 2.5 roku tam uswiadomilem sobie ze za stary juz jestem na takie atrakcje a w momencie kiedy bylo juz pewne ze na swiat przyjdzie nasza coreczka decyzja o wyprowadzce byla ekspresowa
teraz place 2x wiekszy rent ale nie zaluje spokoj cisza...cisza i spokoj cos pieknego ostatnio sie kilka razy zlapalem na myslach ze jest zajebiscie i moze warto byloby tu zostac na stale hehe wiem jak to brzmi z moich ust : P ale naprawde ta nowa dzielnica to inny swiat zamiast angielskich patoli w dresach z piwem w reku i wszechobecnym zapachem gandzi plus dzwieku policyjnych syren 2x w tygodniu jest widok spacerujacych par z pieskami i malymi dziecmi wszyscy mili i usmiechnieci normalnie ameryka lat 50 : P
|

|
 |
|
andypolo |
Post #5 Ocena: 0 2019-09-25 22:15:28 (6 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Naprawdę są takie spokojne i "czyste" dzielnice w Leicester?
|

|
 |
|
|
SweetLiar |
Post #6 Ocena: 0 2019-09-25 22:33:30 (6 lat temu) |
Jesli chodzi o Włochy to chyba kilkanaście włoskich miasteczek oferowało sprzedaż nieruchomości za €1. Okazało się, że ewentualny, ale często i konieczny remont każdej takiej nieruchomości wyniósłby od kilku do kilkudziesięciu tysięcy euro. I co dalej? Dla emerytów może byłoby to fajne wyjście, ale wllodarze miasteczek mieli raczej w pierwotnym zamiarze zaludnienie tych miejsc młodymi w miarę ludźmi, rodzinami z dziećmi, a ci co poczną tam że sobą? Trzeba jeszcze z czegoś żyć, sam dach nad głowa to za mało, nawet jeśli wyremontowany bez kredytów. Jaki biznes tam otworzyć, jakie towary, usługi sprzedawać i komu skoro wszyscy z tamtąd pouciekali, a z przyjezdnych to tylko kilkoro gołodupców co za €1 chatę kupili?
@Chris nie jesteś uprzedzony. Tak jak piszesz wszędzie jest patologia i porządni ludzi. Żeby jednak mieszkać gdzieś i czuć się tam dobrze to trzeba przede wszystkim znać język. I o ile angielski wystarczy komuś do pracy w takich Niemczech, o tyle po skończonej pracy toczy się dalsze życie: zakupy, odbiór dziecka że szkoły, pogawędka z sąsiadem. A jak się mieszka w Niemczech to trzeba znać niemiecki, podobnie jak w Anglii trzeba znać angielski, inaczej człowiek czuje się jak podczłowiek. Dlatego ja w Niemczech nie czuje się najlepiej, mimo że większość Niemców to porządni ludzie i przypadkowo spotkany w autobusie Niemiec nie jest społeczną amebą, z która można pogadać najwyżej o premier league. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #7 Ocena: 0 2019-09-25 23:14:54 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ja bym mogła mieszkać w Niemczech, ale na pewno nie w Zgorzelcu/Goerlitz. Ktores z małych miasteczek niedaleko Monachium byloby ok. Fajnie bylo widziec Alpy z okna biura czy w drodze z pracy, mimo ze byly 100km dalej. Podobało mi się gdzie bylam na krotkim kontrakcie i mialam maly szok po powrocie z niemieckiej wsi do Londynu.
Nie mniej, nie przeprowadzam sie nigdzie, bo nie chce mi sie. Carpe diem.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2019-09-25 23:22:32 (6 lat temu) |
No właśnie, w wielkim skrócie, życie to nie tylko fajne widoczki...
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
cris82 |
Post #9 Ocena: 0 2019-09-26 06:00:27 (6 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
andypolo hehe wiem ze ciezko w to uwierzyc zwlaszcza w centrum obserwujac przekroj lokalnej spolecznosci ale tak nawet tutaj mamy takie miejsca tzw perelki : P
wiadomo statystycznie zawsze cos sie dzieje mozesz byc w dzielnicy z domami za milion a zlodziej na pewno nie bedzie mial kompleksow zeby wejsc i cos pozyczyc : )
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #10 Ocena: 0 2019-09-27 14:36:17 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Zrobił mi się Armagedon pogodowy za oknem. Dobrze, że nie muszę nigdzie teraz wychodzić, bo byłoby ciężko. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|