Str 2894 z 5277 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2018-10-11 12:30:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Szczepilem się gdzieś w 2005 roku, raz w zyciu. Mam kuzynke, lekarke i to ona przyniosla szczepionki i dziabnela wszystkich domownikow, wlacznie z dziadkami. Nie bylo zadnych, ani pozytywnych, ani negatywnych skutkow. Jak sie ktos zasmarkal to po tygodniu mu przeszlo i juz. Zadnych ciezkich przypadkow tez nie bylo do dzis. Moze to jakies panaceum bylo?
![]() |
gosian | Post #2 Ocena: 0 2018-10-11 12:30:40 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Nigdy nie szczepilam ani siebie ani rodziny przeciw grypie, mimo że córka należy do podwyższonego ryzyka. I nie będę.
Szczepów bakterii jest ogrom. Naukowcy opracowywuja i wyliczaja które szczepy zaatakuja w przyszlym roku i na tej podstawie szykują szczepionki. Kilka lat temu czytałam artykuł że w tym roku no cóż zaatakował inny szczep i miliony ludzi zaszczepilo się nie potrzebnie. Ale ktoś zbił na tym miliony. Może gdybym chorowala kilkanaście razy w roku wzięła bym pod uwagę opcję szczepionki. Czy nie lepiej poprostu wylezec w łóżku chorobę zamiast tego? Zawsze się dziwilam kobietom w ciąży że podejmują to ryzyko i się szczepią. Ale to jest każdego indywidualna decyzja. Marta od lekarza dostałaś paracetamol który działa przeciwzapalnie. Antybiotyk nic by ci nie pomógł. Tutaj znalezione w sieci..... Grypa i antybiotyk – czy takie połączenie jest właściwe? Czy leczenie grypy antybiotykami jest właściwym działaniem? Antybiotyk jest stosowany w leczeniu infekcji wywołanych przez bakterie. Tymczasem grypa to choroba, której przyczyną są wirusy, w związku z tym antybiotyki są w tym przypadku nieskuteczne. Stosowanie antybiotyków jako leku na grypę nie tylko nie wyleczy choroby, lecz także może pogorszyć stan zdrowia chorego. Szczepienia tak, ale z głową i tylko w razie konieczności. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
zosiasamosia | Post #3 Ocena: 0 2018-10-11 12:34:48 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-10-11 11:34:08, Marta2509 napisał(a): Cytat: 2018-10-10 13:18:47, cris82 napisał(a): nigdy powaznie nie chorowalem ale w takiej sytuacji moze warto co? Jesli nigdy nie chorowales to sie nie szczep na grype. Nie popelniaj tego bledu co ja. Nigdy nie mialam grypy, zaszczepilam sie i jeb, 2 miesiace pozniej nie moglam sie ruszyc. Od GP dostalam paracetamol ![]() Marta2509 , a co chciałabyś dostać? cris82 to tylko Twoja decyzja (ja bym tego nie robiła będąc zdową). Grypa to wirus, czy na nią zachorujesz w dużej mierze zależy od tego gdzie przebywasz (transport publiczny etc.). Jak źle ją będziesz przechodził, zależy od tego jak silny/osłabony masz organizm. Dziecko ma swoje mechanizmy obronne w pierwszym okresie życia, da radę ![]() |
Marta2509 | Post #4 Ocena: 0 2018-10-11 12:38:18 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2016 Skąd: Kent |
Tak sie smiecham tylko z paracetamolu bo tu paracetamol jest na wszystko. :D
|
ZlotaPerla | Post #5 Ocena: 0 2018-10-11 12:49:22 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
U was na lokalnym FB też się ludzie sami leczą antybiotykami? to jest CHORE!
|
|
|
gosian | Post #6 Ocena: 0 2018-10-11 12:50:28 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Tak jak antybiotyk kiedyś w Polsce był na wszystko. Na szczęście się to już trochę zmieniło. Wbrew pozorom ten śmieszny paracetamol nie jest taki zły.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
zosiasamosia | Post #7 Ocena: 0 2018-10-11 13:24:21 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-10-11 12:50:28, gosian napisał(a): Wbrew pozorom ten śmieszny paracetamol nie jest taki zły. To naprawdę dobry lek, obniża temperaturę i łagodzi ból, wspomaga organizm w walce z chorobą. O antybiotyku nawet nie chce mi się pisać, ani o miłości bliźnich do niego i pliku recept do wykupienia... |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2018-10-11 16:34:09 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
... przyszedl czas odnowy ubezpieczenia na samochod, a jeszcze nie zapomnialam sleczenia na przeszukiwarkach poprzedniego. Nie mozna sie bylo zalogowac na stronie, zeby zobaczyc ile wolaja za odnowienie, wiec telefon w reke i ...pierwszy raz chyba od nie pamietam kiedy ten sam ubezpieczyciel podal nizsza o 25% stawke od poprzedniego roku, plus oferte ktorej nie sposob nie zaakceptowac - minimalna oplate za ubezpieczenie zawartosci domu (w tym ...uwaga - zawartosci mojeje torebki na 2000 funtow w razie zgubienia, kradziezy, zniszczenia- pan z ubezpieczalni nie widzial mojej "torebki" chyba
![]() Pomimo pogody dobrej chyba tylko dla kaczek, dzisiaj mamy dobry dzien...
Ada
|
ZlotaPerla | Post #9 Ocena: 0 2018-10-12 10:33:10 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
... że nuda jak zwykle i zasypiam jak koń na stojąco
![]() |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2018-10-12 11:01:09 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Miejmy nadzieje, ze inni tez beda mieli takie niespodzianki jak Ada. Ja bede musiala rozpoczac karuzele odnowy ubezpieczenia na dom.
Carpe diem.
|