MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chciałem/am powiedzieć że...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2822 z 5212 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 2821 | 2822 | 2823 ... 5210 | 5211 | 5212 ] - Skocz do strony

Str 2822 z 5212

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2018-05-08 11:42:44 (7 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Takie tam o porankach.

Na pewno znasz te poranki, gdy wszystko co widzisz obietnicą cudu jest
jeśli wiesz co chcę powiedzieć...
poranki, gdy czujesz, że na obraz Boga stworzono cię
jeśli wiesz co chcę powiedzieć...

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

berenika

Post #2 Ocena: 0

2018-05-08 12:11:50 (7 lat temu)

berenika

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

Ewka poranek? Albo niezle zarwalas noc albo jestes gdzies w Hameryce😁
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #3 Ocena: 0

2018-05-08 12:22:42 (7 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2018-05-08 12:11:50, berenika napisał(a):
Ewka poranek? Albo niezle zarwalas noc albo jestes gdzies w Hameryce😁

:-]

Ja tak o tym poranku sprzed kilku godzin, jak miałam ochotę zamordować budzik *ROFL*

O takich godzinach to nie zdarza mi się wstawać. Naszła mnie spóźniona refleksja :-]

A noce ostatnio rzeczywiście zarywam, bo nie umiem chodzić wcześniej iść spać. Rano natomiast przeklinam, że jednak nie zdecydowałam się wcześniej ruszyć do łóżka.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

zosiasamosia

Post #4 Ocena: 0

2018-05-08 13:27:50 (7 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Najpierw w zawoalowany sposób zostalam poproszona (na priv) o nie odpowiadanie na post, kiedy nie jest on do mnie skierowany.
Nastepnie zostalam poproszona o wskazanie, z ktora czescia wypowiedzi sie nie zgadzam - ponizej umieszam cytaty, poniewaz nie bede sie powtarzac.

Chcialam tez podkreslic, ze nie jest to kwestia mojej nieomylnosci, ani tez faktu, ze mam "swoje racje I prawo sie przy nich upierac wiec nie wypominaj innym prawa do obstawiania przy swoim", poniewaz tu nie chodzi o poglady/upodobania, ale o fakty.

Zachecilam do rozmowy na forum (z marnym skutkiem, jak widac), bo zbyt dorosla jestem na pyskowki na priv.

Cytat:

2018-05-07 08:43:35, zosiasamosia napisał(a):
Cytat:

2018-05-06 09:05:51, Adacymru napisał(a):
Rosol to wywar z kosci, miesa i warzyw. Nie ma zasady, ze tylko z kury wywar moze zwac sie rosolem.

Rosół to zupa drobiowa lub wołowa z jarzynami.
Bulion to wywar z mięsa i/lub kości oraz jarzyn lub samych jarzyn (warzywny).

Cytat:

2018-05-08 07:17:39, zosiasamosia napisał(a):
Cytat:

2018-05-08 01:13:40, Adacymru napisał(a):
A gdzie ja pisalam o wieprzowinie?

Ile osob, tyle zdan na temat co wchodzi w sklad rosolu, obecnosc miesa czy kosci zwierza o wiecej niz dwoch nogach nie jest zjawiskiem odosobmionym, co potwierdzaja inni uzytkownicy. Tyle tylko chcialam powiedziec, a nie wiem skad wywiazala sie istna "bitwa o rosol".

Nie widzę tu wojny, tylko dyskusję na temat zupy (rosołu) i wywaru (bulionu).
Bądź co bądź to klasyka i warto mieć jakieś pojęcie.
Gdybyś przeczytała choćby moje posty, to nie szła byś w zaparte (o czym świadczy zacytowany post).
I to nie jest tak, że jak nie masz racji, a inni wypowiadają się nie po Twojej myśli, to jest wojna...

Cytat:

2018-05-07 14:14:14, zosiasamosia napisał(a):
Według dzisiejszego rozumowania bulion jest skondensowaną wersją rosołu. czy tak było zawsze? Otóż okazuje się, że nie. W początkach XIX wieku uważano dokładnie na odwrót. To rosół był właśnie tym wywarem, który gotowany odpowiednio długo, stawał się zawiesisty i gęsty, a także posiadał odpowiednią moc smaku. Bulion natomiast był lekkim wywarem, zupełnie przypominającym dzisiejszy rosół.

Rosół lub bulion czysty.

Rosół, bulion, a nawet każda zupa, do któréj wchodzi jakikolwiek kwas, powinna być gotowana w garnku glinianym polewanym. W rondlu gotuje się zbyt szybko i paruje za nadto, glina będąc złym przewodnikiem ciepła, utrzymuje rosół w jednostajnym gotowaniu. W restauracjach nie obserwują tego, i dla tego też tam nigdy rosół tak smacznym nie jest, jak domowy.
 Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć ¾ funta mięsa na osobę; na lżejszy dość jest pół funta. Jeżeli mięso jest czyste nie płócząc go, nalać świeżą wodą, w każdym razie lepiéj miękką rzeczną, jak twardą, byle nie deszczową, i gotować na bardzo wolnym ogniu, ciągle szumując szumownicą. Gdy po godzinie blizko takiego gotowania, przestaną się pokazywać szumowiny, natenczas odstawić rosół od ognia, zalać łyżką zimnéj wody, a tłustość zwana pozłotą oddzieli się natychmiast i pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość starannie zebrać, gdyż jest niestrawną, rosół przez gęste sitko przecedzić, mięso wypłukać w świeżéj wodzie, garnek wymyć, i włożywszy napowrót mięso, zalać je przecedzonym rosołem i wstawić na ogień. Gdy się zagotuje posolić, włożyć włoszczyzny rozmaitéj, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w całości, z łupiną pierwéj na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden lub dwa suszone grzybki i nieco kwiatu muszkatowego. Włoszczyznę kłaść trzeba w miarę ilości mięsa, i tak: na 5 funtów mięsa wystarcza 5 cienkich lub 3 grubych korzonków pietruszki, pół selera, 2 pory i 3 marchewki. Kalafiory i kapusta włoska dodają bardzo dobrego smaku: należy je spażyć i włożyć na godzinę przed wydaniem na stół.
 Po odebraniu, rosół powinien się jeszcze gotować 3 i pół do czterech godzin, nigdy więcéj, zawsze na wolnym ogniu; jeżeli gatunek mięsa jest miękki, trzy godziny wystarczają. Przed wydaniem na stół, odstawić rosół na moment od ognia, żeby się sklarował, zebrać resztę pozłoty jaka się okaże, i przecedzić w wazę, w któréj pierwéj się kładą przygotowane do rosołu dodatki i nieco drobno usiekanéj zielonéj pietruszki. Pozłota czyli tłustość, używa się w kuchni do rozmaitego użytku.
 Taki rosół czysty, tęgi, podany w filiżankach, zastępuje bulion, używany przy śniadaniu, obiadach, a nawet kolacyach.

Tekst jest własnością publiczną (public domain). Szczegóły licencji na stronie autora: Franciszek Chocieszyński.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2018-05-08 13:33:02 (7 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Obrazek

Ide zyc natura za oknem, milego dnia....
Ada

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2018-05-08 13:36:14 (7 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

darraj

Post #7 Ocena: 0

2018-05-08 13:43:12 (7 lat temu)

darraj

Konto usunięte

Obrazek
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

gosian

Post #8 Ocena: 0

2018-05-08 14:11:18 (7 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Zosiu,może zostalas poproszona o rozmowe na pw,żeby wątku nie zasmiecac. To jest bardzo luzny temat. Dla mnie osobiscie co niektore odpowiedzi były zbedne. Czy to wazne co ,jak kto nazywa? U mnie w domu od pokolen mowiono rosol i rosolem zostanie,nawet jak ktos wklei tutaj czy w innym wątku że to jest bulion czy zupa czy jeszcze co innego. W kazdym razie był bardzo dobryten mój rosol:-8:[:-}
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

binus

Post #9 Ocena: 0

2018-05-08 14:17:33 (7 lat temu)

binus

Mężczyzna

Z nami od: 20-02-2007

Bitwa o rosol....?:-8

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

zosiasamosia

Post #10 Ocena: 0

2018-05-08 14:21:39 (7 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Cytat:

2018-05-08 14:11:18, gosian napisał(a):
Zosiu,może zostalas poproszona o rozmowe na pw,żeby wątku nie zasmiecac. To jest bardzo luzny temat. Dla mnie osobiscie co niektore odpowiedzi były zbedne. Czy to wazne co ,jak kto nazywa? U mnie w domu od pokolen mowiono rosol i rosolem zostanie,nawet jak ktos wklei tutaj czy w innym wątku że to jest bulion czy zupa czy jeszcze co innego. W kazdym razie był bardzo dobryten mój rosol:-8:[:-}

Poniewaz byla dyskusja co to jest rosol, napisalam czym jest rosol i co rozni go od bulionu. Nie sadzilam, ze to tak zdenerwuje Ade...
Ja nie zostalam poproszona o rozmowe na priv, tylko na priv zostalam upomniana, ze niepytana sie odzywam (chcialam to ladnie ujac wczesniej).

Widocznie rozmowa i podpieranie sie zrodlami, sa niczym w porownaniu z przytakiwaniem, jedynie slusznej opinii.

Do milego :)

Do góry stronyOffline

Strona 2822 z 5212 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 2821 | 2822 | 2823 ... 5210 | 5211 | 5212 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,