![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Str 3 z 5 |
|
---|---|
monsieur1985 | Post #1 Ocena: 0 2011-02-05 13:13:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2010 Skąd: boston |
Macie ambitne i śmiałe plany na przyszłość związane z przyjazdem do UK.Przemyślcie jeszcze raz wszystkie za i przeciw.Obecnie UK to już zupełnie inny kraj niż ten,ktory poznali rodacy w 2004 roku.Kiedyś wszystko było łatwiej i prościej.Aktualnie jest to kraj zmagający się z poważnym kryzysem ekonomicznym i społecznym.Koszty utrzymania rosną z dnia na dzień a to jeszcze nie koniec.Rzad,mimo oporu spoleczeństwa, realizuje program drastycznych cięć i oszczędności.Jeżeli chodzi o waszą dalszą edukację na wyspach to powinniście wiedzieć o wzroście opłat za studia-chyba,że Was na to stać.Z wysokością opłat możecie się zapoznać na stronach internetowych.Poza tym jeżeli wczytacie się głębiej w ten portal to sami zobaczycie ile ludzie mają narastających problemów z dnia na dzień.Administracja państwowa stara się na kazdym kroku umilić imigrantom życie.
![]() |
kolezanka_szkla | Post #2 Ocena: 0 2011-02-05 13:19:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Cytat: 2011-02-05 11:37:21, marcinb napisał(a): Moze Norwegia albo Niemcy? Norwedzy przyjmuja do pracy z angielskim ... juz nie tak latwo "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #3 Ocena: 0 2011-02-05 14:18:05 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Myajaaa | Post #4 Ocena: 0 2011-02-05 17:55:07 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-01-2011 Skąd: UK: stale poszukujemy |
BARDZO mnie cieszy, że temat się aż tak rozwiną
![]() Zaraz postaram się nakreślić moją sytuację i poniekąd obronić przed forumowiczami mający totalnie BŁĘDNE wyobrażenie o Mnie / Nas ![]() Ja- 23 letnia- studentka, (w tym roku kończę lic. zawód- zarządzanie projektami w tym w ujęciu projektów funduszy europejskich), odbytych kilka stażów państwowych, 6msc praca w szkole (w sekretariacie - wtedy odkryłam jak bardzo chciałabym się znaleźć przy tablicy ale po drugiej stronie biurka ![]() ![]() ![]() Mąż - 25latek, po ukończonych studiach mgr. w kierunku fizjoterapii, + klika kursów specjalistycznych ![]() PASZPORT ![]() ![]() PRACA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KIEDY W UK: thomas9996 - hehehehe.. uwierz bądź nie nie pracowaliśmy na zmywaku ![]() ![]() ![]() NZ / USA: heh.. to sa marzenia! ale ludzie - kto nie wierzy?! Wiem jedno - bd łatwiej z brytyjskim obywatelstwem! ![]() ![]() jeśli chodzi o pozostanie, to wiem, że chcemy aby to UK została nasza nową ojczyzną - możecie mnie tępić, wyśmiewać.. ale wiem że "nasz" kraj KOMPLETNIE NIC MI nie zaoferował i to się nie zmieni.. nie mam zamiaru do końca życia mieszkać kontem u teściów czy moich rodziców z nadzieją na lepsze jutro ![]() ![]() JA i mój świat przez różowe okulary ... hehehehehehehehhe - uśmiałam się:D ludzie, czy dziewczyna mająca 23lata, będąca mężatką, pracująca i zmagająca się z trudem życia w Pl, sama się utrzymująca od prawie 16tego roku życia (nie dlatego, że nie było w domu - dlatego że CHCIAŁAM!!!), obecnie studiująca, mająca dwie prace, i będąca w uk zaraz po LO (miałam 18lat) - może patrzyć na świat przez różowe okulary?! hehehehehehehe.. Maja - wybacz ale nie oceniaj ludzi tak pochopnie ![]() marcinb - Norwegia / Niemcy - heheheh.. chciałoby się - ale bądźmy szczerzy - z tak marnym j. niemieckim - NIE MAMY SZANS ![]() ![]() ![]() ![]() My mamy swoje marzenia - one są po to aby do nich dążyć... na ile nam to wyjdzie - okaże się ![]() ![]() krakn - BARDZO chętnie ![]() ![]() ![]() ![]() ...Podobno, nie ma rzeczy nie możliwych - są tylko te mniej i bardziej trudne... - czas pokaże
![]() |
ragazza | Post #5 Ocena: 0 2011-02-05 18:23:57 (14 lat temu) |
Z nami od: 08-07-2010 Skąd: z przytulnego living room'u |
Mayjaaa, ja Ciebie doskonale rozumiem. Jak czytam to co piszesz to tak jakbym siebie slyszala pare lat temu. Tez bylismy kilka razy wczesniej w UK, pracowalismy, podobalo sie nam, wiec postanowilismy wrocic po studiach. Tez mieslismy plany i marzenia. I powoli, powoli realizujemy je. Tez smiesza mnie teksty '23 lata - patrzy przez rozowe okulary'. Wyszlam za maz jak mialam 23, bylam juz wtedy po jakichs 5 wyjazdach do uk, a moze nawet i 6sciu. w PL pracowalam jako lektor w szkolach jezykowych, w szkole sredniej jako nauczyciel na dlugoterminowym zastepostwie. Moglam sypac z rekawa certyfikatami jezykowymi. wiec nie kazdy kto ma 23 lata wie g.... o zyciu. Oczywiscie sa takie osobniki, ale 'don't judge the book by its cover'.
Ja uwazam, ze jak najbardziej powinniscie spelniac swoje marzenia. Tu przynajmniej bedziecie nmieli na to szanse, w PL..... raczej nie.... Ale musicie pamietac, ze faktycznie ta Anglia z przed kilku lat juz nie istnieje i raczej nie wroci. Jest ciezej, gorzej, ale na pewno sa wieksze perspektywy niz w PL i watpie czy kiedykolwiek bedzie na odwrot. Powodzenia!!! Bede trzymac kciuki. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: ragazza 05-02-2011 18:25 ] |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-02-05 18:32:50 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ragazza | Post #7 Ocena: 0 2011-02-05 18:41:31 (14 lat temu) |
Z nami od: 08-07-2010 Skąd: z przytulnego living room'u |
Cytat: 2011-02-05 18:32:50, Maja84 napisał(a): Rozowe okulary nawet pasuja do tych co sa bardzo samodzielni.A patrzenie przez takie okulary to nic zlego.Uwazam wrecz ze warto patrzec przez nie.Nie widzi sie wtedy przszkod. Kochana do USA wjedziesz na brytyjski paszport jako turystka ale zeby sie osiedlic to juz wierz mi rownie trudna droga jak Polaka. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Maja84</i> 05-02-2011 18:33 ] Nie zgodze sie. Mam kolege (Polaka), ktory mieszkal jakies 7 lat w UK. Po otrzymaniu brytyjskiego obywatelstwa dostal wize do USA dlatego, ze byl pielegniarzem. Ten zwod byl wtedy na liscie 'potrzebnych fachow' w US i dostal wize bez problemu, tyle, ze musial wczesniej znalezc sobie prace, jeszcze przed wyzjazdem. W kazdym razie wyjechal 1.5 roku temu z rodzina i nie narzeka. Mam tez znajoma pare ktora tym samym sposobem wyjechala do Australii. Z UK o wiele latwiej wyjechac. |
kolezanka_szkla | Post #8 Ocena: 0 2011-02-05 19:01:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
A ja tam wyzjezdzajac do Anglii mialam zalozone rozowe okulary. I powiem Wam, ze nadal je mam na nosie. Nie mialam problemow z child benefitem - dostalam po miesiacu, prace - po 2 tygodniach szukania. Dom - bez zadnych problemow od razu moglam wprowadzic sie z psem, tak samo z drugim domem. Zadnych problemow z landlordem, wszelkie naprawy najwyzej w drugim dniu po zaistnieniu potrzeby naprawy. Dziecko leczone calkiem przyzwoicie. Otoczenie przyjazne, zawsze moge liczyc na sasiadow i kolezanki z pracy.
Zycie proste i przyjemne. Czegos wiecej potrzeba? Nie zamierzam zdejmowac rozowych okularow, bo jak sie widzi swiat - takim on jest. "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
marcinb | Post #9 Ocena: 0 2011-02-05 23:40:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Jadac do UK balem sie jak diabli mimo ze prace mialem juz zalatwiona, wiecej szczescia niz rozumu - mialem miec egzamin jezykowy ale Bogu dzieki nie mialem bo bym nie zdal - transport z lotniska i dom. W domu dwie panny i ja - panny urody raczej nieszczegolnej, ale coz nie mozna miec wiecznie szczescia
![]() Praca w zawodzie, firma otworzyla biuro w PL, mialo byc wiec to szkolenie 3mies do pol roku i tak jakos wyszlo ze spedzilem tam 4 lata az do kryzysu kiedy zaczely sie zwolnienia. Czy to Ziemia Obiecana - na pewno Szkola Zycia, dla zdolnych, pewnych siebie, zmotywowanych i ambitnych - na pewno tez Ziemia Obiecana. Kwestia podejscia, kwestia wyboru, kwestia jak zwykle szczescia. Zle tu nie jest, jedyne na co narzekam to tylko ze nie wyjechalem jakies 7-10 lat wczesniej... Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Myajaaa | Post #10 Ocena: 0 2011-02-06 18:38:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-01-2011 Skąd: UK: stale poszukujemy |
Witam
![]() Co do kryzysu w UK.. wiemy, i DOSKONALE sobie zdajemy z tego sprawę ![]() Ale kryzys gospodarczo - ekonomiczny DOTKNĄŁ każdego państwa na świecie! ludzie wiecie jakie PKB ma UK?! a jakie polska?! Wiecie jakie my mamy zadłużenie państwa a jakie UK?! hehehe... wiecie, że u Nas podstawowa płaca to na dzień dzisiejszy 1317zł ( z groszami) oczywiście Brutto?1 tj. niecałe 1000zł na rękę!! ![]() ![]() W UK byliśmy na stałe już 3lata temu, ALE co roku wyjeżdżamy do pracy sezonowej ![]() ![]() ![]() ![]() a czy się boimy?! ... hmmmm... może powiem tak: to było by nielogiczne gdyby nie... ALE dla nas jest to lęk połączony z taaaaaaaaaaaakim uśmiechem szczęścia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bd też tęsknić za cichymi sobotami w gronie rodzinnym, za imprezami rodzinnymi, za znajomymi z studiów itd itd .. ale tez nie wyobrażam sobie, że moje życie już w tym momencie stanęło w miejscu ![]() ![]() więc jak widać w moim przypadku plusy zdecydowanie przewyższają minusy ![]() wiem, że czeka Nas OGROM pracy... wiem, że czekają nas rozczarowania, zwątpienia, płacze i kłótnie... ale to wszystko wpisane jest w nasze życie i wiem że razem (będąc we dwójkę) wspierając się i walcząc razem - damy radę ![]() ![]() ![]() ![]() wiem - może jestem optymistką - ale cóż... ![]() ![]() znowu powstał monolog - PRZEPRASZAM! ![]() ![]() ![]() ...Podobno, nie ma rzeczy nie możliwych - są tylko te mniej i bardziej trudne... - czas pokaże
![]() |