Str 7 z 22 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
kksiezniczka |
Post #1 Ocena: 0 2012-06-01 13:36:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat:
2012-06-01 13:33:25, Mafrta napisał(a):
Twój dowód (w praktyce) straci ważność dopiero w momencie, gdy odbierzesz nowy. Wtedy zostanie naniesiona zmiana w systemie informatycznym. Dostaniesz do ręki nowy dokument oraz jednocześnie stary z odciętym rogiem. Do czasu odbioru nowego dowodu możesz posługiwać się obecnie posiadanym i nikt poza paniami we właściwym urzędzie w Pl (mającymi dostęp do Twoich danych) nie zauważy, ze stracił ważność. Wszyscy będą się sugerować aktualnością zdjęcia, daty oraz tym, co maja w komputerze.
Naprawdę? To by było super  A nie jest tak,że on jest ważny tylko trzy miesiące? Bo coś takiego mojej mamie babka powiedziała ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2012-06-01 14:26:12 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2012-06-01 16:11:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2012-06-01 13:36:22, kksiezniczka napisał(a):
Cytat:
2012-06-01 13:33:25, Mafrta napisał(a):
Twój dowód (w praktyce) straci ważność dopiero w momencie, gdy odbierzesz nowy. Wtedy zostanie naniesiona zmiana w systemie informatycznym. Dostaniesz do ręki nowy dokument oraz jednocześnie stary z odciętym rogiem. Do czasu odbioru nowego dowodu możesz posługiwać się obecnie posiadanym i nikt poza paniami we właściwym urzędzie w Pl (mającymi dostęp do Twoich danych) nie zauważy, ze stracił ważność. Wszyscy będą się sugerować aktualnością zdjęcia, daty oraz tym, co maja w komputerze.
Naprawdę? To by było super  A nie jest tak,że on jest ważny tylko trzy miesiące? Bo coś takiego mojej mamie babka powiedziała
Dla polskiego urzędnika TAK
Ale dla kogoś kto jest na lotnisku tutaj nie ma znaczenia co jest tam w polsce.
On ma to co jest wytłoczone na plastyku.
A nawet jak jakimś cudem w polsce wzieli by cię do kontroli to przecież nie cofną cie do UK ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
kksiezniczka |
Post #4 Ocena: 0 2012-06-01 16:54:47 (13 lat temu) |
Czyli spokojnie mogę podać w odprawie dane z tego dowodu i leciec do Hiszpanii?
Bo moja mama już tak się przejęła,że nie może odebrać(a to ona naciskał: "zmień dowód,zmień dowód"  Ze już do dawnego kolegi,a teraz burmistrza ma zamiar dzwonić,żeby wydrzeć im z gardła ten dowód  ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|
Mafrta |
Post #5 Ocena: 0 2012-06-02 22:13:04 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 Skąd: Manchester |
Jakiś czas temu wymeldowałam się z pobytu stałego w Pl, nowego stałego nie miałam i chciałam zmienić dowód na taki bez adresu - wg przepisów dowód miał przecież niebawem stracić ważność. Pani w okienku zaproponowała, żeby się wstrzymać, bo przecież nie warto, skoro data końca ważności dowodu jest jeszcze tak odległa, bo aż 4 lata. No to się wstrzymałam...
Mama nie odbierze Twojego dowodu, nawet z pomocą burmistrza. We wniosku zapewne zaznaczyłaś odbiór osobisty, a pełnomocnictwa notarialnego mama nie ma? Poza tym takie pełnomocnictwo i tak nie zawsze jest skuteczne. [ Ostatnio edytowany przez: Mafrta 02-06-2012 22:13 ] xxx
|

|
 |
|
|
queenOfChocolat |
Post #6 Ocena: 0 2012-06-03 00:28:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
a ja miesiac temu bedac w Polsce sie wymeldowalam i zlozylam wniosek o nowy dowod bez adresu zameldowania. do odbioru mial byc gotowy w ciagu 3 tygodni (tak srednio sie u nas na wsi czeka) powiedzialam ze dopiero w lipcu bede w Polsce i wtedy odbiore. babka powiedziala ze w takiej sytuacji musi zaznaczyc w systemie by moj stary dowod nie zostal automatycznie uniewazniony po 3 miesiach bym bez problemu mogla przekroczyc granice. czyli wynika stad ze gdy skladasz wniosek o nowy dowod stary automatycznie jest uniewazniany po 3 miesiacach...i obojetnie czy stary ma date waznosci jeszcze na 4 lata..moj stary ma wybita waznosc do 2018 roku
|

|
 |
|
aina6666 |
Post #7 Ocena: 0 2012-06-03 01:47:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2007 |
Ja też zmieniałam miejsce zameldowania w Polsce i od razu składałam wniosek o nowy dowód. Jeśli mieszkasz poza granicami Polski - dowód jest ważny 4 miesiące. Ale właściwie jest tak że skoro na dowodzie "data ważności" kończy się np. w roku 2016 - to mimo że złożony jest wniosek o nowy dowód osobisty i stary dowód jest ważny właściwie tylko te 4 miesiące to nikt nie jest tego w stanie sprawdzić. I spokojnie można na nim podróżować. Przy odbiorze nowego dowodu stary zatrzymujesz na pamiątkę  Zostaje tylko uszkodzony - tzn. odcinają mu któryś z rogów.
Nie wiem jak mogą automatycznie unieważnić dowód skoro przecież nie mają one żadnych czytników. Ja spokojnie po złożonym wniosku w grudniu o nowy dowód - w maju byłam w Hiszpanii a nowy dowód odebrałam w czerwcu. Podróżowałam samolotem i nigdzie nie było najmniejszych problemów. [ Ostatnio edytowany przez: aina6666 03-06-2012 01:49 ]
|

|
 |
|
kksiezniczka |
Post #8 Ocena: 0 2012-06-03 07:25:51 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-06-02 22:13:04, Mafrta napisał(a):
Mama nie odbierze Twojego dowodu, nawet z pomocą burmistrza. We wniosku zapewne zaznaczyłaś odbiór osobisty, a pełnomocnictwa notarialnego mama nie ma? Poza tym takie pełnomocnictwo i tak nie zawsze jest skuteczne. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Mafrta</i> 02-06-2012 22:13 ]
No właśnie pani w urzędzie powiedziała nam,że i te pełnomocnictwo nie pomoże.
Ech na diabła mi była ta zmiana?  Teraz sama nie wiem,czy jak sie nie uda odebrać to lecieć na gwałt samej,czy tak jak pisze Aina dać sobie spokój,bo na lotnisku sugerują sie dokumentem który podałam w odprawie ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2012-06-03 08:31:45 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
mocarella |
Post #10 Ocena: 0 2012-06-03 11:42:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2009 Skąd: UK |
no i wszystko jasne. jak mama pracuje w urzedzie, to wszystko zalatwi.
ja tez jestem z gdanska. 2 tygodnie po slubie wyjezdzalismy do UK. skladajac wniosek o nowy dowod pytalam sie czy dowod moze odebrac moja mama, bo mnie nie bedzie w kraju. pani powiedziala, ze w zadnym wypadku. nowy dowod bedzie lezal u nich do momentu odebrania przez wlasciciela. o szybszym terminie odbioru tez moglam zapomniec. pojechalam wiec do UK na starym, zielonym dowodzie. po 8 miesiacach odebralam dowod i dopiero od tego momentu moglam poslugiwac sie meza nazwiskiem.
|

|
 |
|