2025-06-17 20:58:29, galadriel napisał(a): Lunczyk wyglada super. A co to w sumei sa kapary. Bo nie wiem czy to wege opcja czy nie?
“Capparis is a genus of flowering plants in the family Capparaceae.[3] It includes 142 species[2] of shrubs or lianas which are collectively known as caper shrubs or caperbushes. Capparis species occur over a wide range of habitat in the subtropical and tropical regions of Africa, Eurasia, Australasia, and the Pacific”
Ma bardzo intensywny smak często dodawany do ryżu.
2025-06-17 20:58:29, galadriel napisał(a): Lunczyk wyglada super. A co to w sumei sa kapary. Bo nie wiem czy to wege opcja czy nie?
W sklepach przeważnie są w occie - takie małe ciemnozielone, w kształcie przyduszonych jagód - capers. Intensywny kwaśny smak, dobre do sałatek, pizzy, sosu tatarskiego, ponoć afrodyzjak.
2025-06-17 20:58:29, galadriel napisał(a): Lunczyk wyglada super. A co to w sumei sa kapary. Bo nie wiem czy to wege opcja czy nie?
W sklepach przeważnie są w occie - takie małe ciemnozielone, w kształcie przyduszonych jagód - capers. Intensywny kwaśny smak, dobre do sałatek, pizzy, sosu tatarskiego, ponoć afrodyzjak.
Zastepczo, z "braku laku" mozna uzyc do tatara zamiast kiszonych ogorkow.
2025-06-17 20:58:29, galadriel napisał(a): Lunczyk wyglada super. A co to w sumei sa kapary. Bo nie wiem czy to wege opcja czy nie?
“Capparis is a genus of flowering plants in the family Capparaceae.[3] It includes 142 species[2] of shrubs or lianas which are collectively known as caper shrubs or caperbushes. Capparis species occur over a wide range of habitat in the subtropical and tropical regions of Africa, Eurasia, Australasia, and the Pacific”
Ma bardzo intensywny smak często dodawany do ryżu.
Nigdy nie spotkalam sie z przepisem ryzu z kaparami, fuuj
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
Dzięki swojemu charakterystycznemu profilowi smakowemu, kapary są niezastąpione w wielu daniach. W kuchni śródziemnomorskiej są one kluczowym składnikiem sosu remoulade, sałatki Nicoise czy włoskiej pizzy z anchois. Kapary doskonale komponują się z rybami i owocami morza, stanowiąc smaczny dodatek do pieczonego łososia czy spaghetti alle vongole. Kapary są niemal nieodłącznym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. Kapary świetnie komponują się z świeżymi warzywami, oliwą z oliwek, serem feta i posiekaną natką pietruszki, wzbogacając charakter prostych sałatek.
Nie ograniczajmy się jednak tylko do tradycyjnych potraw. Kapary można dodawać do kanapek, burgerów, sałatek czy dipów. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla, nadając im wyrazisty, pikantny akcent. My kaparów używamy nawet do jajecznicy! Dziwne? Spróbujcie sami ???? Warto eksperymentować z kaparami w kuchni, odkrywając ich wielowymiarowy smak i zdrowotne właściwości.
W meksykanskiej kuchi, ale nie tylko, popularny w krajach Ameryki Lacinskiej.
Maat - ale to paella z kaparami dodanymi jako przyprawa, albo jakieś sałatki, a nie "ryż z kaparami". Równie dobrze można napisać, że risotto to ryż z winem
W meksykanskiej kuchi, ale nie tylko, popularny w krajach Ameryki Lacinskiej.
Maat - ale to paella z kaparami dodanymi jako przyprawa, albo jakieś sałatki, a nie "ryż z kaparami". Równie dobrze można napisać, że risotto to ryż z winem
Bo to sie dodaje do smaku. Podobnie jak koperek. Tez sie mowi… “ziemniaki z koperkiem”.