|
---|---|
Nora77 | Post #1 Ocena: 0 2011-01-13 14:59:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2010 Skąd: Bhm |
Witam!!
Z wielką uwagą śledzę wątek o ubezpieczeniach i zdałam sobie sprawę, że nic nie wiem na temat formalności pogrzebowych. Czy ktoś z Was ma informacje na temat: 1. Jeśli osoba pracująca w UK umrze, rodzina chce ja pochować w Polsce to czy należną się w takim wypadku jakiekolwiek pieniądze z ZUSu czy z jakis zasiłek z UK? 2. Kto zajmuje się przewozem ciała do Polski? Angielski zakład pogrzebowy? 3. Czy można w UK dokonać kremacji, a następnie urnę z prochami przewieść do Polski i tam dokonać pogrzebu? Temat smutny, aczkolwiek nieodłącznie związany z życiem. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2011-01-13 15:02:40 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Sporo odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym watku:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/84/30480/Smierc-w-UK-pogrzeb-w-PL Carpe diem.
|
Nie_z_tej_bajki | Post #3 Ocena: 0 2011-01-13 15:46:48 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Cytat: 2011-01-13 14:59:30, Nora77 napisał(a): Witam!! Z wielką uwagą śledzę wątek o ubezpieczeniach i zdałam sobie sprawę, że nic nie wiem na temat formalności pogrzebowych. Czy ktoś z Was ma informacje na temat: 1. Jeśli osoba pracująca w UK umrze, rodzina chce ja pochować w Polsce to czy należną się w takim wypadku jakiekolwiek pieniądze z ZUSu czy z jakis zasiłek z UK? 2. Kto zajmuje się przewozem ciała do Polski? Angielski zakład pogrzebowy? 3. Czy można w UK dokonać kremacji, a następnie urnę z prochami przewieść do Polski i tam dokonać pogrzebu? Temat smutny, aczkolwiek nieodłącznie związany z życiem. 1.) Z UK nie nalezy sie nic, poniewaz cialo zostaje przewiezione do Polski. Jesli pogrzeb odbedzie sie jednak w UK, wtedy mozna aplikowac o zasilek pogrzebowy. W Polsce trzeba sie zwrocic do ZUSu. Moze to zrobic osoba najblizej spokrewniona ze zmarlym (na stronie ZUSu wymienione sa wszystkie osoby mogace sie ubiegac o zasilek pogrzebowy ). 2.) Przewozem zwlok do PL zajmuje sie rodzina zmarlego, jesli takowa posiada. Konkretnie jest to ktos, kto zajmie sie w PL wszystkimi formlanosciami zwiazanymi z pogrzebem i zaplaci wynajetej firmie pogrzebowej, za przewoz ciala. Angielski zaklad nic do tego nie ma - raczej koszty bylyby o niebo wyzsze niz w przypadku wynajecie firmy w Polsce. 3.) Owszem, mozna dokonac kremacji w UK i urne z prochami przewiezc do PL - samolotem, samochodem. Trzeba wtedy starac sie o pozwolenie, bo np linie lotnicze takowego wymagaja przy przewozie urny. I jak napisala Ada -wiecej szczegolow w linku, ktory podala. Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
Nora77 | Post #4 Ocena: 0 2011-01-13 16:16:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2010 Skąd: Bhm |
Dzięki za wyczerpujące info!!
|
elmik25 | Post #5 Ocena: 0 2011-01-13 16:26:20 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-04-2009 Skąd: Stoke |
Magic a gdzie tu Ada link podala?
![]() .
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2011-01-13 16:37:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Hehe, zostalysmy blizniaczkami z Ada
![]() Carpe diem.
|
Nie_z_tej_bajki | Post #7 Ocena: 0 2011-01-13 16:49:23 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Matko,Rich, przepraszam Cie strasznie
![]() ![]() Elmik, nie badz taki do przodu ![]() ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
GiantGoram | Post #8 Ocena: 0 2016-04-26 07:29:19 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2015 Skąd: Bristol |
Na prosbe jednej z forumowiczek napisze troche o planie pogrzebowym Funeral Plan.
Znam dokladniej plan z Co-op wiec o tym napisze. W zaleznosci od tego co wchodzi w sklad planu sa 3 rodxaje-Bronze za £3100,Silver za £3530,Gold za £3875. Za plan mozna zaplacic w jednej racie,rozlozyc na 12,24 I 36 miesiecy.cena oczywiscie sie zmienia w zaleznosci od ilosci rat. Jest opcja miesiecxnych jednakowych rat , fixed montly payment. Przy zalozeniu ze petent dozyje 90 roku zycia raty rozlozone sa na kilka lat. Przyklad-jezeli ktos ma 50 lat I placi za Bronze to raty sa okolo£25 miesiecznie. To tej opcji sa troche inne warunki ale korzystne mimo wszystko. Dobra opcja dla emerytow lub osob o niskim dochod. Jezeli te opcje Nie sa odpowiednie zawsze mozna dogadac sie z firma pogrzebowa co do czestotliwosci I wielkosci rat. W sklad planu wchodza miedzy innymi: oplaty za usluge firmy,trumna,przewoz ciala,przygotowanie ciala,organizacja pogrzebu w kosciele,cmentarzu Czy krematorium, wsxystkie formalnosci z lekarzem. Ceny sa rozne bo mozna wybrac np inna trumne,wiecej samochodow,itd W cene Nie jest wliczone miejsce na cmentarzu,urna Czy nagrobek oraz oplata za msze w kosciele. W planie mozna zarzec doslownie wsxystko-rodzaj kwiatow,piesni czy wiersze.My zalatwilismy wszystko przez internet Nam,zupelnie przypadkowo,udalo sie okaxyjnie,tanio, kupic tesciom miejsce na cmentarzu 4 lata temu za "jedyne" £500 Rzad rowniez pomaga finansowo w kosztach pogrzebu tzw Funeral Payment. Trzeba spelniac jednak odpowiednie warunki,pobierac odpowiednie zasilki. I tym mozna poczytac na oficjalnej stronie rzadowej. W przypadku smierci tutaj I np wyrazeniu checi bycia pochowanym w Polsce,mozna wybrac np tylko kremacje bez tych opcji"po" czyli pochowku I przwiesc prochy do polski. I przewozeniu ciala do Polski Wiem tylko tyle ze za przewoz okolo 8 lat temu moja bliska rodzina zaplacila 12000zlotych za przewoz na polnoc kraju. I obecnych cenach Nie wiem. [ Ostatnio edytowany przez: GiantGoram 26-04-2016 07:32 ] |
Kunna1 | Post #9 Ocena: 0 2019-07-01 11:50:59 (6 lat temu) |
Z nami od: 12-04-2019 Skąd: Londyn |
A mnie zastanawia kwestia zasiłku pogrzebowego. Wiecie może kiedy i komu się należy wg prawa?
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2019-07-01 16:29:01 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
|