MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mam prawko - nie jezdze :-(((((((((

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2011-01-11 10:12:04 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

landi

Post #2 Ocena: 0

2011-01-11 10:18:32 (14 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

moja Żonka tez miala taki dylemat (prawko jeszcze z Polski , prawie nie jezdzone), tu tez sie bala, ale po kilku weekendowy wyprawach teraz jezdzi bez nadzoru :), za to w polsce boi sie wsiasc za kolko. W sumie to sytuacja ja przymusila , bo albo bieganie do przedszkola z dwojka dzieci w deszczu albo samochodzik :). Kupila sobie nawet te zielone P ale nie zdazyla przykleic. Tak wiec powodzenia i do przodu...

a i jezdzi manualem, ustalilismy ze kupimy automata jak dobrze bedzie smigac manualna (teraz juz chyba zapomniala o tej umowie)

[ Ostatnio edytowany przez: landi 11-01-2011 10:20 ]

♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

autor65

Post #3 Ocena: 0

2011-01-11 10:43:52 (14 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

Wszystko bedzie dobrze! Dam Ci przyklad. Kupilem mojej zonie skuterek taki maly i sliczny jak z obrazka. Pocwiczylismy na parkingu i bylo super. Zadzwonila do mnie, ze wsiadla sama i pojechala:-)na pierwszym zakrecie wy...czyla w kraweznik!Na szczescie ona cala i motorek tez. Motorek stoi i moknie juz pol roku. Zastanawiam sie czy probowac cwiczyc samochodzikiem:-]
Wiec jak widzisz to nic trudnego. Dwa trzy latka i pojdzie jak z platka.
Zartuje oczywiscie. Moja szwagierka miala ten sam problem. Jednak przelamala opor i teraz nie znam bardziej klacego kierowcy na innych uzytkownikow drog jak ONA -"Jak on jedzie...ch...jeden!"
Szerokiej drogi!!!!!!
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

KaskaM

Post #4 Ocena: 0

2011-01-11 11:07:34 (14 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

ragazza-ja ci zycze z calego serca zebys sie przelamala-mowie jako doswiadczony kierowca ze angielskie drogi i sposob jazdy angoli to poezja/mowie jako doswiadczona bo prawko mam 20 lat i to barrrrrdzo czynnie/.a zeby cie podniesc na duchu to ci opowiem moja historie w angli.
po roku przyjazdu tutaj wynajelam mieszkanie z kolega/bo taniej-wiadomo/no i od przyjazdu nie mialam auta i nie jezdzilam.po jakims czasie/to bylo po jakichs 2 latach bez auta/moj kolega zaproponowal zebysmy razem korzystali z jego auta bo on go nie potrzebuje non stp a koszty sie rozloza/na tirach jezdzil i czasem do domu wracal po tygodniu,wtedy auto mialam tylko dla siebie/
pamietam jak mnie namowil.zaproponowal w jakos sobote wyjazd na zakupy do sieci marketow jakies 40 mil od nas.ja na to ok.wsiedlismy do auta on prowadzil.wyjechal za miasto,po czym stanal i powiedzial ze musi cos w bagazniku sprawdzic.wyszedl,podniosl klape wiec go nie widzialam.a on mial piwko w kufrze.wypil jedno ciagiem,drugie zaczal,zamknal kufer przyszedl z tym piwem do mnie i mowi-przesiadaj sie-ja pilem nie moge jechac:)))))hehehehehe posrana bylam ze strachu ale co mialam zrobic?wsiadlam i jechalam jak dalo rade a ten osiol stanal na nogach,otwarl szyberdach i wszystkim krzyczal ze ja jestem blondynka pierwszy dzien za kierownica:))))
on mial ubaw,ludzie tez-ale teraz wiem ze taki kop jest czasami potrzebny.nastepnego dnia znowu mnie gdzies wywlekl zeby sprawdzic jak jezdze bez stresa i powiedzial ze jestem dobra i nie boi sie zostawic mi auta.od tego czasu nie wyobrazam sobie ze moge funkcjonowac bez samochodu.
AAA jeszcze cos dodam-wcale nie prawda jest ze prawa i lewa reka..itd.kontrolujesz sie tylko troche na poczatku ze zmiana biegow-potem to idzie automatycznie jak w polsce-gorzej jest z utrzymaniem odleglosci od lewego pobocza-ale to juz kwestia wprawy.dasz rade dziewczyno-twoja bariera to tylko psychiczna jest-uwierz w siebie i bedzie dobrze!!!powodzenia

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #5 Ocena: 0

2011-01-11 11:19:46 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

cwiczyć cwiczyć, najpierw na sucho bez ruszania i odpalania silnika, siadsz i symulujesz zmiane biegów, czyli machasz biegami i nóżki pracują, tak długo aż będziesz wiedziała podświadomie jaki masz bieg i gdzie nogi mają trafić, nawet jak by to miało trwać kilka godzin przez kilka dni, i nie ma co się wstydzic, tak ćwiczą piloci to co by u ciebie nie poskutkowało,
potem jak już nie będziesz się musiała zastanawiać gdzie masz biegi i pedała to ruszasz na miasto, zacznij jeździć poza godzinami szczytu na bocznych drogach, parkingach.
w Uk nie ma takiej presji jak w Pl ze jak nie jedziesz 150 przez miasto to cie chcą zlinczować.

W sumie nie rozumiem dlaczego uważasz ze manual jest lepszy pod górke to nie prawda, tym bardziej, że twierdzisz ze masz problem z koordynacja ruchów, a przecież ruszając pod górke z manuala to powinnaś ruszać z hamulca ręcznego, i teraz jednocześnie popuszczasz sprzęgło dodajesz gaz jak silnik zaczyna ciągnąć to po woli odpuszczasz hamulec ręczny.

wiele osób ma z tym problem a czasami moze sie okazać że bez tej umiejętności nie ruszysz.

Co do automatów, też się potrafią cofnąć, wszytko zależy od wagi pojazdu (też ile na pace) i mocy silnika, można wspomóc się używając pozycji 1 lub L oraz 2 zamiast ruszać z D.

autor65,

twoja żona zrobiła podstawowy bład o którym wspominałem wielokrotnie w tematach motocyklowych, nie nauczyła się skręcać, niestety na motorze jest troche inaczej niż na rowerze.
Albo właściwie tak samo tylko w rowerze ze względu na wagę nie odczuwa się tego, a im cięższy motocykl tym trzeba mocniej i świadomie to stosować.

I te pierwsze razy jak ktoś nie poczyta i nie przećwiczy to własnie tak się konczą.
Ta technika nazywa się przeciwskrętem czyli skręcając w lewo pochylasz się w lewo ale pchasz kierownice w PRAWO, tym sposobem motocykl ci się przechyla i robi ciasny zakręt, do tego kwestia punktu gdzie patrzymy.

Szkoda że twoja żona straciła zapał.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

gosiaczek3006

Post #6 Ocena: 0

2011-01-11 12:59:48 (14 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Nio ja tez mam ten sam problem...nio ale coz my kobiety same sobie lubimy stwarzac problemy:-?W Pl bylam chyba uzalezniona od auta ...oprocz tego ze wygodnie to poprostu uwielbiam jezdzic....a Tu???Szkoda gadac ...Czuje sie jak bym w zycu autemnie jezdzila...kompletna katastrofa....auto stoi pod domkiem a ja na pieszo na zakupki ehhhh.....:-(
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2011-01-11 13:04:48 (14 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

w zeszlym roku zachcialo mi si e wrocic do jazdy. no wiec moj m , ze mnei podszkoli, jak zaczal szkoli, to myslalm,ze mu zeby poprzestawiam. :-]:-]:-]wzielam instruktora hindusa. na pierwszej lekcji spocilam sie, jak mysz, ale z kazda nastepna bylo lepiej, skonczylo sie na 7h. mozna szybko sobei przypomniec i nawet nie ma problemu z manualna, bo ja mam auto z ta dla profesjonalistow:-]:-]:-] fakt, ze sie troche rozleniwilam i podjezdzam tylko do szkoly, a po zakupy lece na piechote, ale oszczedzam przynajmneij na parkingach:-]:-]:-]
zreszta chodzenie moze wciagnac , jak narkotyk. jak sobie nei pochodze, to mnie roznosi:-]:-]

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 11-01-2011 13:06 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

ragazza

Post #8 Ocena: 0

2011-01-11 13:15:07 (14 lat temu)

ragazza

Kobieta

Z nami od: 08-07-2010

Cytat:

2011-01-11 11:19:46, krakn napisał(a):
W sumie nie rozumiem dlaczego uważasz ze manual jest lepszy pod górke to nie prawda, tym bardziej, że twierdzisz ze masz problem z koordynacja ruchów, a przecież ruszając pod górke z manuala to powinnaś ruszać z hamulca ręcznego, i teraz jednocześnie popuszczasz sprzęgło dodajesz gaz jak silnik zaczyna ciągnąć to po woli odpuszczasz hamulec ręczny.

wiele osób ma z tym problem a czasami moze sie okazać że bez tej umiejętności nie ruszysz.

Co do automatów, też się potrafią cofnąć, wszytko zależy od wagi pojazdu (też ile na pace) i mocy silnika, można wspomóc się używając pozycji 1 lub L oraz 2 zamiast ruszać z D.

Krak, alez ja nigdzie nie napisalam, ze uwazam, ze manual lepszy. :-] Co wiecej - ja manuale bym po prostu z produkcji wycofala, bo dla mnie to glupota zmieniac biegi skoro mozna ich nie zmieniac. :-] Moj samochod to moze byc tylko i wylacznie automat, bo bez niego:

nie rusze pod gorke, bede jezdzila tylko na jedynce, silnik bedzie mi wyl w nieboglosy przy ruszaniu, zabije sie na zakrecie bo nie umiem skrecac, wrzucac kierunkowskazu i zmieniac biegu jednoczesnie :-] Dodam, ze jestem blondynka, wiec to moze ulatwic zrozumienie tematu.:-]

Do góry stronyOffline

doritos

Post #9 Ocena: 0

2011-01-11 13:35:06 (14 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Proponuje poprosic kolezanke (maz bedzie pewnie krytykowal kazdy Twoj ruch:-]) zeby z Toba pojezdzila w miejsca ktore najczesciej odwiedzasz bo rzeczywiscie swiadomosc tego ze nie ma nikogo obok kto moglby kontrolowac jest przerazajaca, wiem to po sobie. Pamietam ze po takim kilkudniowym treningu z kumpela w koncu odwazylam sie pojechac sama z synkiem do parku i tak to sie zaczelo;-)
Powodzenia!

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jolanta12

Post #10 Ocena: 0

2011-01-11 14:43:12 (14 lat temu)

jolanta12

Kobieta

Z nami od: 28-11-2007

ragazza miałam zakładać identyczny temat..........mam prawko od 10 lat, w PL jeździłam jak szalona (i do tej pory jeżdżę, jak jesteśmy na wakacjach), a tu się boje i już.
Wczoraj rozmawiałam z mężem, że gdyby mi kupił małe autko to bym jeździła (mamy Toyotę Avensis kombi.....strasznie wielka, dla mnie oczywiście).
Bardzo chciała bym tu jeździć autem, bo w autobusie z wózkiem, zakupami nie jest tak fajnie, tylko ten jeden mały szkopuł........STRACH

Ps. Gdzie tu można kupić małe autko, za niewielką cenę???......w razie gonga nie będzie szkoda!

[ Ostatnio edytowany przez: jolanta12 11-01-2011 17:55 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,