MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Slownik polsko-polski

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 2 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2010-11-17 01:50:35 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

ciesza dokładnie, tak jak mówisz, mamy sporo znajomych z różnych stron polski i czasami na imprezach dyskutowaliśmy i mieliśmy bardzo dużo zabawy porównując znaczenia słów i określenia pewnych rzeczy.

Np ja identyfikuje się z krakowem, bo w domu uzywało się krakowskiego "dialektu? gwary?" a to za sprawą mojej mamy, choć mam też przodków na podlasiu, Becie bliżej do Kieleckiego i do sląska ... czasami jak zaakcentuje to az sama się z siebie śmieję.

natomiast wielu naszych znajomych to północ polski, ale bywało i centralna.
zasadniczo niezła beka, gdy wice godalismy se :)
a że sporo ludzi było po studiach to było o czym gwarzyć i godoć a nawet dyskutować i rozmawiać :)

Do dziś pamiętam jak jako dzieciak, byłem własnie u dalekiej rodziny na Podlasiu, kupiłem lody spotykam wujka i mu je wciskam, a on

-"Ale ja nie głodny lodów"
-a ja na to:
głodny czy nie to nie jest do pojedzenia
A potem się dowiedziałem ze on "nie lubił lodów" ale zjadł :)))))))
no i ja zawsze wychodze na pole, choć staram się juz mówi ze na zewnatrz zeby mnie niektórzy zrozumieli :-]
Ale i tak mnie czasami trzasną, gdy zagadam np pieronem wracam, nie ma bola od razu pytanie czy daleko do gór mam :-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

anna69

Post #2 Ocena: 0

2010-11-17 07:50:33 (14 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

dokladnie nie trzeba byc z marginesu spolecznegozeby zrozumiec wiele dziwnych powiedzonek i zwrotow.

"zgucha" sama nie kojaze

"sklejac wary" domyslam sie iz chodzi o zamkniecie ust - zaklejenie warg, zeby ktos po protsu przestal gadac glupoty

"funiasta historia" tego wczesniej nie slyszlam takze, ale domyslam sie ze chodzi o jakies smieszne zdarzenienie

"beka" to slowo uzywalm juz ja jako nastolatka, i to ponad 10lat temu, oznacza cos smiesznego, zabawnego......moze nic wyrafinowanego ale tak sie mlodziez wyslawiala za moich czasow, wiem od rodzenstwa ze teraz to "siara" (czyt obciach) tak mowic..... :-)

I nie uwazam sie za osobe z marginesu spolecznego, mam wysztalconych rodzicow nie zakonczylm edukacji na poziomie szkoly podstawowej, czytac uwielbiam i pochlaniam ksiazki w mgnieniu oka....a jednak znam te "gwary"....

Ja wychowalam sie w 3miescie i z jezykiem kaszubskim mialam stycznosc tyle co na wakacjach. Ale moj misko pochodzi z tzw szwajcarji kaszubsiej i mowic nie umie ale rozumie praktycznie wszytko. to dopiero smieszny jezyk i akcent....ja jego babci czasem jak sie zapedzi nie rozumiem wcale....

tak samo jak slyszlam jak niektirzy z dosc sporego miasta na Kaszubach uzywaja specyficznej skladni np:

"bylem pojechany" - to znaczy pojechalem
czy wszechobecne "jo".....

moze i mowili tak ludzie mniej wysztalceni ale nie okreslalabym ich jako margines spoleczny, jak dla mnie jest to stwierdzenie wielce obrazliwe i nie na miejscu....

"jak cie packna w ta glaca to ty obaczysz, szuterniku ty"

[ Ostatnio edytowany przez: anna69 17-11-2010 07:55 ]

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-11-17 08:09:58 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anna69

Post #4 Ocena: 0

2010-11-17 08:13:14 (14 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

ja w pracy nie mam polskich znakow, i nie mam czasu bawic sie w przestawianie klawiatury....

a ostatnie zdanie napisalam fonetycznie, ono jest po kaszubsku, ze sluchu - kaszubi maja niemiecki alfabet, wiec zupelnie inaczej powinno byc to napisane :-)

Do góry stronyOffline

Marzenna67

Post #5 Ocena: 0

2010-11-17 08:53:07 (14 lat temu)

Marzenna67

Kobieta

Z nami od: 25-02-2009

A co powiecie o słowie "nie przyszybszaj" -które to w wakacje moje dzieci odkryły na kapslu od "Tymbark" . Nie jest to poprawna forma , ale spodobało nam się i bawiliśmy się tym wyrażeniem przez parę dni .
Natomiast ,jakiś czas temu przedstawiłam się z imienia pewnej grupie osób w celu "identyfikacji ", towarzystwo bardzo wesołe ,wyluzowane (nadmienię ,że wszelka gwara wtedy mi obca była)

- Joanna
- Jo Zbyszek
i śmiech owych ludzi . Mnie wtedy zatkało i nie było do śmiechu .

Śmieję się teraz bo wiem ,że jednak można trochę pobawić się naszym językiem , naszą mową , a zwłaszcza kiedy wiele gwar zejdzie się przy jednym stole .

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-11-17 09:09:04 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-11-17 09:14:55 (14 lat temu)