MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Oryginalne imiona!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

Str 9 z 49

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dinth1906

Post #1 Ocena: 0

2010-11-06 17:02:50 (15 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Cytat:

2010-11-06 16:47:29, Isskaa napisał(a):
Ale powiedz szczerze,jestes w 100% pewny,ze nadajac jakiekolwiek imie swojemu dziecku jak sie rodzi postepujesz dobrze?
Skad wiesz,ze spodoba mu sie Jakub,Aleksander czy mateusz i Michal
Skad wiesz,ze nie pobiegnie tych imion zmienic jak dorosnie??
Tego nigdy sie nie dowiesz,Ty wybierasz,Ty decydujesz gdy dziecko sie rodzi,ale nie mozesz byc pewiem odczuc Twojego dziecka co do imienia.
Skad wiesz,ze Ci nie powie "Tato,czemu mi dales takie imie?? "
Co wtedy zrobisz??
Byles przeciez swiecie przekonany,ze Mateusz,Michal,Jakub Aleksander to takie piekne imiona...

Jest taka roznica ze jak mnie sie dziecko spyta "Tato, czemu mi dales takie imie?" to ja sie nie bede musial tak naprawde tlumaczyc. Powiem "Maciej, Mateusz, Mikolaj, imie jak imie". A Ty co powiesz jak dziecko sie zapyta "Mamo, dlaczego dalas mi niepolskie imie?" ... ?

A pamietaj, ze u wielu nastolatkow wraz z dojrzewaniem, ktore jest dosc trudnym dla rodzicow okresem (tak slyszalem, ja sie nie znam, mam nadzieje ze jeszcze jestem blizej tego dojrzewania niz bycia rodzicem), przychodzi tez hopla na punkcie wlasnego dziedzictwa narodowego:P

[ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 06-11-2010 17:03 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Mieszko

Post #2 Ocena: 0

2010-11-06 17:10:20 (15 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2010-11-06 17:02:50, Dinth1906 napisał(a):

Jest taka roznica ze jak mnie sie dziecko spyta "Tato, czemu mi dales takie imie?" to ja sie nie bede musial tak naprawde tlumaczyc. Powiem "Maciej, Mateusz, Mikolaj, imie jak imie". A Ty co powiesz jak dziecko sie zapyta "Mamo, dlaczego dalas mi niepolskie imie?" ... ?

A pamietaj, ze u wielu nastolatkow wraz z dojrzewaniem, ktore jest dosc trudnym dla rodzicow okresem (tak slyszalem, ja sie nie znam, mam nadzieje ze jeszcze jestem blizej tego dojrzewania niz bycia rodzicem), przychodzi tez hopla na punkcie wlasnego dziedzictwa narodowego:P

A jak powie: "Dałem Ci takie imię, bo mi się podobało" to co?

A dlaczego tak autorytatywnie stwierdzasz, że nastolatek w okresie dojrzewania ma hopla na punkcie własnego dziedzictwa narodowego? A jeśli, że się tak wyrażę, pójdzie w drugą stronę i będzie np. wstydził się, że rodzice nie mówią dobrze po angielsku, że przyjechali nie tak dawno, że on sam ma jakieś, może zdaniem otoczenia dziwaczne imię? Taka wersja wydarzeń jest niemożliwa?

[ Ostatnio edytowany przez: Mieszko 06-11-2010 17:11 ]

Do góry stronyOffline

user105

Post #3 Ocena: 0

2010-11-06 17:16:12 (15 lat temu)

user105

Z nami od: 25-05-2007

@ Dinth
Akurat dwa imiona które podałeś to są których baaardzo nie lubię.
I wydaje mi się że prędzej Cie dziecko spyta "tato czemu mam takie imię którego nikt prawie nie potrafi wypowiedzieć?"
Dlaczego niepolskie imię ? To ja odpowiem bo nie mieszkamy w Polsce i mieszkać tam nie będziemy.
@ Isskaa
Co Ty chcesz do Lisy lub Lucy ? super imię ! :-)

A wracając do tematu :
Peter, Martha, Karen , Lilly, Nick, Felix... etc
no , Maya też ładnie :-)

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #4 Ocena: 0

2010-11-06 17:25:59 (15 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Cytat:

A jak powie: "Dałem Ci takie imię, bo mi się podobało" to co?

Czyli jak Ci sie spodoba brzmienie imion Shabo, Nedelcho, Soegijopranoto, albo Gantulga to nie bedziesz mial skrupulow? Liczy sie tylko to zeby ci sie podobalo?

Cytat:
A dlaczego tak autorytatywnie stwierdzasz, że nastolatek w okresie dojrzewania ma hopla na punkcie własnego dziedzictwa narodowego?

Nie powiedzialem ze "kazdy nastolatek w okresie dojrzewania ma hopla..." - tym bardziej autorytatywnie.

Cytat:
A jeśli, że się tak wyrażę, pójdzie w drugą stronę i będzie np. wstydził się, że rodzice nie mówią dobrze po angielsku

A co ma poziom edukacji wspolnego z tozsamoscia narodowa? Brak znajomosci jezykow obcych rzeczywiscie jest powodem do wstydu.

Cytat:
I wydaje mi się że prędzej Cie dziecko spyta "tato czemu mam takie imię którego nikt prawie nie potrafi wypowiedzieć?"

1/4 mieszkancow Londynu ma imiona ktorych rodowity anglik nie potrafi wypowiedziec i jakos dziwnie tylko niektorzy polacy czuja sie przez to gorsi.

Cytat:
Dlaczego niepolskie imię ? To ja odpowiem bo nie mieszkamy w Polsce i mieszkać tam nie będziemy.

Jezeli to ze nie mieszkacie w Polsce jest u Ciebie rownoznaczne z tym ze nie jestescie polakami, to rzeczywiscie nie widze problemu.

[ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 06-11-2010 17:39 ]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-11-06 17:46:49 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

user105

Post #6 Ocena: 0

2010-11-06 18:21:59 (15 lat temu)

user105

Z nami od: 25-05-2007

Dinth, nie ważne miało być o oryginalnych imionach a my tu znów zaczynamy dyskusje martyrologiczno-patriotyczne...
Tobie się nie podobają takie imiona , mnie inne i już.
Uważam że to indywidualna sprawa rodzica jakie imię da dziecku.
Cytat:

Jezeli to ze nie mieszkacie w Polsce jest u Ciebie rownoznaczne z tym ze nie jestescie polakami, to rzeczywiscie nie widze problemu.

Nie jest równoznaczne, ale to właśnie dla mnie nie stanowi problemu mieć imię Steve , Heinrich czy Guelebumele i być Polakiem.
A z tego co widzę to właśnie Ty masz z tym problem.

Cytat:
1/4 mieszkancow Londynu ma imiona ktorych rodowity anglik nie potrafi wypowiedziec i jakos dziwnie tylko niektorzy polacy czuja sie przez to gorsi.

"A mnie to tyle co zająca dzwony" jak mawia stare chińskie przysłowie. Nie interesuje mnie ta 1/4 mieszkańców Londynu, nie mieszkam w Londynie , byłem tam dwa razy i mi wystarczy... więcej tam nie pojadę.
Chodziło mi jedynie o to że po pierwsze jest wiele więcej imion które bardzie mi się podobają "obcobrzmiących" niż polskich a po drugie jak słyszę jak Anglicy próbują wypowiedzieć polskie imiona to mnie krew zalewa, nie dlatego że czuje się gorszym ale dlatego że nie mogę znieść jak plączą język i w dodatku nigdy im się nie udaje poprawnie wypowiedzieć.
Chyba lepiej słyszeć wołającego kolegę "Andy" (na Andrzeja) niż "Andeja lub Andere" lub "Paul" w przypadku Pawła a nie jak ktoś pisał "Połul" czy jakoś tak ...

Do góry stronyOffline

25-Matylda

Post #7 Ocena: 0

2010-11-06 18:23:59 (15 lat temu)

25-Matylda

Kobieta

Z nami od: 23-09-2010

A mojej znajomej kolezanka dala swoim dziewczynka Michalina czyli Michasia i Apolnia czyli Pola.
Apolonia i Michalina uwazam za "bardz polskie" i oryginalne. Jednak nadawane bardzo rzadko:-] 8-)
Na świecie nie ma nic piękniejszego od pobudzania ludzi do śmiechu

Do góry stronyOffline

Gabryska1234

Post #8 Ocena: 0

2010-11-06 19:24:45 (15 lat temu)

Gabryska1234

Kobieta

Z nami od: 13-08-2010

ja jak bede miala synka to bede chciala go nazwac Jakub Franiszek (po moim tacie ale w odwrtonej kolejnosci) :-) a dla corci jeszcze nie myslalam ale podoba mi sie Wiktoria, Weronika, Maja, Zosia.
moje imie anglicu tez na sile zangielszczaja i zmieniaja mi literki w imieniu na ich, np osttanio napisano Carolina... ale ja im tlumacze i poprawiam :-) hehehe

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #9 Ocena: 0

2010-11-06 19:34:48 (15 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

25-Matylda. Mi Michalina sie bardzo podoba, choc nigdy nie znalem zadnej kobiety o takim imieniu :) Gdyby nie to ze glupio by mi bylo nadawac corce imie po ojcu, to sam bym takie dal.

Isska: jak wolisz, ja chetnie potocze dalej dyskusja, w koncu chyba od tego jest forum dyskusyjne zeby dyskutowac :)

user105: mi tez czasem glupio slyszec "Miszal" czy inne wariacje pod moim adresem, wtedy mowie prosto z mostu ze jak nie umie wypowiedziec, to niech mowi Mike albo Michael. Ale dla mnie to jeszcze nie powod zebym mial sobie imie zmieniac.

Iskaa: ale moje dziecko nie bedzie nigdy Anglikiem i samymi checiami, czy nawet obywatelstwem tego nie zmieni. Dla rodowitych angoli zawsze bedzie obcym, chocbym go nazwal nawet "John Doe" i podobnie zawsze bedzie w nim plynac polska krew. Pamietajcie ze obywatelstwo nie jest i nigdy nie bedzie tozsame z narodowoscia.

Do góry stronyOffline

gosha74

Post #10 Ocena: 0

2010-11-06 19:40:44 (15 lat temu)

gosha74

Kobieta

Z nami od: 17-02-2009

Cytat:

2010-11-06 19:24:45, Gabryska1234 napisał(a):
ja jak bede miala synka to bede chciala go nazwac Jakub Franiszek (po moim tacie ale w odwrtonej kolejnosci) :-) a dla corci jeszcze nie myslalam ale podoba mi sie Wiktoria, Weronika, Maja, Zosia.
moje imie anglicu tez na sile zangielszczaja i zmieniaja mi literki w imieniu na ich, np osttanio napisano Carolina... ale ja im tlumacze i poprawiam :-) hehehe

ja mam na imie malgorzata...czytaj przeklenstwo;-):-]
malo kto potrafi powiedziec poprawnie no i jeszcze nazwisko...dlugie "szcz" wystepuje :-]
jak jestem u lekarza to on sam wychodzi z gabinetu i literuje hehehe
nie bądź gnidą poczuj freedom :)

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,