MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Oryginalne imiona!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15.8 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14.8 | 15.8 | 16.8 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

Str 15.8 z 49

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

justin1976

Post #1 Ocena: 0

2010-11-10 09:41:18 (15 lat temu)

justin1976

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Moja połówka ma na imię Grzegorz. No się niektórzy napocili, żeby to poprawnie wypowiedzieć. W końcu w pracy i tak jest Greg. Ale gdziekolwiek musi podawać swoje imię, to mamy niezły ubaw. Każdy ma na twarzy wypisane "przespelujcie to proszę". Starsza córcia ma na imię Natalia. Niby proste, ale na początku w szkole pisano ją i wołano Nathalia. Znowu młodszej daliśmy nieopatrznie na imię Julia. Teraz kiedy zaczęła chodzić do przedszkola musieliśmy nauczyć panie polskiej wymowy tego imienia. Myślałam, że będzie z tym problem, ale łatwo to przyjeły. Nawet dzieciaki wołają ją Lulia... zresztą ona póki co sama siebie też tak nazywa :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

anuna

Post #2 Ocena: 0

2010-11-10 09:57:20 (15 lat temu)

anuna

Kobieta

Z nami od: 03-08-2007

Cytat:

2010-11-10 09:37:31, Paulinqa napisał(a):
widze ze Maja to chyba najpopularniejsze imie dla dziewczynki na emigracji...

ja wam powiem ze mi sie bardzo nie podoba nazywanie dzieci angielskimi imionami jak oboje rodzicow jest z Polski. nie wiem. uwazam to za dziwna sprawe i tyle. moze dlatego ze u nas w miasteczku jak jeszcze bylam w szkole sredniej byla dziewczynka ktorej rodzice dlugi czas mieszkali w stanach i tez nie planowali powrotu. dali jej na imie Jennifer. ladnie, prawda? tyle tylko ze potem los z nich chyba troche zadrwil i musieli wracac i z biednej Jennifer sie cala szkola smiala, dzieciaki jej zyc nie dawaly, bo jak to brzmi: Jennifer Maślanka???

dla mnie po prostu imiona obco-brzmiące nijak nie idą z polsko-brzmiącymi nazwiskami. a tłumaczenie tym że pomagamy dziecku, bo będzie potem miało tutaj prościej i nie będzie musiało swojego imienia nigdzie poprawiać - to trochę jak pójście na łatwiznę - słyszeliście o hindusach żeby się John czy Kevin nazywali? to tylko przykład... wydaje mi się że imię to narodowa tradycja poniekąd, a nazywając dziecko obcym imieniem to jakbyśmy się swojego własnego pochodzenia wstydzili... przynajmniej ja to tak widzę... mieszkacie w kraju gdzie jest tyle mieszanek różnych narodowości że obco-brzmiące imiona są chlebem powszednim. nie wstydźmy się polskich imion, tyle jest pieknych...

są ludzie którym może i się podobają angielskie imiona bardziej, ale moim zdaniem i tak jest to jedynie obecny trend. szkoda mi tych dzieciaków szczerze mówiąc... tyle... tym bardziej że jest wiele jest imion które brzmią tak samo w obu językach, Adam, Sebastian, Robert, Aleksander, Aleksandra... to że wy planujecie tutaj na stałe zostać wcale nie znaczy że wasze dzieci będą też kiedyś tego chciały... Polak powinien mieć polskie imię i tyle... moje zdanie...

mi się bardzo podobają Antek, Adaś, Pola, Tośka, Jasia, Lutek

I tu sie z Toba Paulinka musze zgodzic. Fakt faktem, ze to kazdego indywidualna sprawa, jak da dziecku na imie, ale ja biore pod uwage tylko i wylacznie polskie imiona. Mielismy tu znajomych jakis czas temu, urodzil im sie syn i dali mu na imie Philip. Za nic nie rozumiem, dlaczego nie Filip, ale to juz ich sprawa. I pech chcial, ze wrocili do Polski. I jak to dziecko bedzie w szkole dzieciom tlumaczyc, dlaczego jest Philip a nie Filip?

Mojemu mezowi podoba sie Michael, ale ja juz powiedzialam, ze angielskich imion nie biore nawet pod uwage. Oboje jestesmy Polakami, mamy polskie nazwisko i ta tradycja nasze dziecko bedzie mialo polskie imie. No i jakos nie wyobrazam sobie dziadkom powiedziec, ze beda mieli wnuczke Abigail zamiast Zuzi;-)
Adas 12/5/12

Do góry stronyOffline

justin1976

Post #3 Ocena: 0

2010-11-10 09:59:07 (15 lat temu)

justin1976

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Święte słowa Paulinqa No ale z tym Aleksandrem i Aleksandrą, to nie jest taka prosta sprawa. Moja młodsza jest Julia Aleksandra, a jednego razu nawet starsze dziecię się pomyliło i napisało Alexandra. A co dopiero w urzędach.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Kasia_red

Post #4 Ocena: 0

2010-11-10 10:04:58 (15 lat temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

W tym roku mojej koleżanki syn miał bierzmowanie. Mama pozwoliła mu samodzielnie wybrać trzecie imię. Jeden warunek - imię miało pochodzić od świętego patrona. Syn wybrał dwa imiona i przedstawił
- Kwadrat i Monitor. Teraz jest Jan Aleksander... Monitor :-]
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #5 Ocena: 0

2010-11-10 10:10:50 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Aloszka

Post #6 Ocena: 0

2010-11-10 10:30:33 (15 lat temu)

Aloszka

Kobieta

Z nami od: 14-01-2010

Ja mam dwoch synów urodzonych w polsce.Starszy Gabriel tu czsem tylko dzieci wolaja Gabriele jak mu chca dokuczyc.ale jest w pozadku nikt nie ma problemu z wymowa.Młodszy to Wojciech i tu sa problemy u lekarza wywołuja ten na w.w tym roku poszedl do nursery podalam pelne imiona a ze obok byla tabelka na preferowane imie to wpislam Voytoosh.w tem sposub powstal wojtusz.przy okazji wyjasnilam opiekunka jak to jest z jego imieniem i ze jak bedzie strszy beda musieli na niego wolac Voyteck, a w papierach musza mu wpisywac orginalna pisownie oficjnego imeinia i tak tez robia.Dla wszystkich jest to troche egzotyczne my traktujemy to z przymrozeniem oka.Maly wie ze to jego wolaja a to najwazniejsze

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-11-10 10:44:31 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

nedieee

Post #8 Ocena: 0

2010-11-10 11:06:09 (15 lat temu)

nedieee

Kobieta

Z nami od: 27-07-2008

Ja te jestem za pl imionami. Moja mam jak juz mowilam ma na imie Amelia i jest to uniweraslne imie tak samo sie tu pisze jak i w pl ale wymawia sie emila to imie tez mi sie podobalo i baralam poduwage ale juz jedna w rodzinie sie urodzila wiec nie mam problemu:):):):)
"Radocha największa na świecie jest nie z bogactwa a z tego że żyjesz jak chcesz ......mam załoge co płynie i miłośc też : )"

Do góry stronyOffline

nedieee

Post #9 Ocena: 0

2010-11-10 11:07:21 (15 lat temu)

nedieee

Kobieta

Z nami od: 27-07-2008

A juz wogole paranoja jest to co zrobiala moja koleznaka orka nazywa sie Semina Krystyna But a syn Ramzan Jan But
"Radocha największa na świecie jest nie z bogactwa a z tego że żyjesz jak chcesz ......mam załoge co płynie i miłośc też : )"

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-11-10 11:10:22 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 15.8 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14.8 | 15.8 | 16.8 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,