MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jaki prezent na komunie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7.1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6.1 | 7.1 | 8.1 | 9.1 | 10.1 | 11.1 ] - Skocz do strony

Str 7.1 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ania_caterham

Post #1 Ocena: 0

2010-04-19 12:22:10 (15 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Cytat:

2010-04-17 14:30:02, karjo1 napisał(a):
Ania, a w granicach 60L, jest realne? U znajomych mala rok temu dostala podobny zestaw:
cos dla dziecka
cos na pamiatke
do tego bukiecik malych kwiatkow i byla bardzo zadowolona.

Krajo1 ... bardzo dziekuje za link ... juz wybralam sliczna branzoletke zwiazana z tematem komunijnym. Wlasnie o takie cos mi chodzilo ... pamiatka na lata. Jeszcze raz slicznie dziekuje.

A na marginiesie dodam ... pare ladnych lat temu moja teraz juz dorosla pasierbica przystepowala do pierwszej komunii. Rodzina sie dogadywala miedzy soba co jej kupic ... ale nie bylo mowy o zadnych komputerach, kladach (czy jak to sie tam nazywa), kasie itp ... a dogadywali sie miedzy soba kto jej kupi biblie, rozaniec czy krzyzyk ... Nie bylo wystawnej imprezy czy drogiej sukni komunijnej. Przystapila w skromnej, ale ladnej zwyklej sukience a po uroczystosci byl poczestunak dla gosci wszystkich przystepujacych do komunii zorganizowany przez wszystkich rodzicow w salce przy kosciele. I to byla najlepsza taka uroczystosc na jakiej bylam. Moje dzieci beda mialy taka sama.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-04-19 13:17:17 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marco_polo

Post #3 Ocena: 0

2010-04-19 13:32:39 (15 lat temu)

marco_polo

Kobieta

Z nami od: 25-02-2010

Zgadzam się, świat zwariował i prezenty komunijne są coraz droższe...

Moim zdaniem prezent komunijny musi być też pamiątką.
Np. obraz olejny na płótnie ręcznie malowany z galerii ( http://www.olejneobrazy.pl/?obrazy-religijne,47 ) i wcale nie jest drogo a pamiątka na całe życie.

Pięknie wydana biblia: wersja de lux: http://www.dewocjonalia.diukpol.pl/index.php?strona=towary&id_kat=595&id_prod=815&page=1
lub http://www.pimax.eu/pl/index.php
albo inne tańsze wydawnictwo.

Ja osobiście dostałam srebrny różaniec z bursztynem, jest przepiękny i jest wspaniałą pamiątką komunii.

A laptopy, ipody i PlayStation - to lekka przesada. W końcu komunia to nie gwiazdka i nie urodziny. No i taki prezent połamie się albo w końcu znudzi się.

Jak ktoś nie przepada za tematyką religijną, to można zrzucić się i wykupić dziecku weekend w Disneyland we Francji lub wakacje na lato. Będzie to pamiętać całe życie.

Do góry stronyOffline

Aniczka

Post #4 Ocena: 0

2010-04-19 14:27:20 (15 lat temu)

Aniczka

Kobieta

Z nami od: 06-03-2009

A wiecie o jeszcze wam powiem,ze to tez jest w dużej mierze wina samych księży bo oni tez licza na prezenty od dzieci i ich rodziców.A gdzie duchowy wymiar uroczystości.....????

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #5 Ocena: 0

2010-04-19 16:58:32 (15 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Jednym słowem nadal najpopularniejszym zestawem komunijnym jest Praystation w wariancie minimum lub wersja full wypas :-]

Do góry stronyOffline

greta

Post #6 Ocena: 0

2010-04-19 17:36:32 (15 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

droga anno 69 aby bylo jasne dla mnie komunia to zbedny cyrk do niczego nie potrzebny,a moja corka ma 12 lat nie miala komunii poniewaz ja nieuczeszczam do kosciola.
to co napisalam o sukience i prezentach dotyczlo mnie to byly moje wrazenia z przed 30 lat moja corka nigdy nie doswiadczyla tego"duchowego przezycia"
pytanie bylo o prezent jaki kupic dziecku na komunie wiec odpowiedzialam ja bym dala pieniadze bo uwazam ze to najlepszy prezent.napisalam tez szczerze ze moje dziecko nie byloby zadowolone z prezentu typu album na zdjecia,lancuszka z krzyzykiem ani biblii.i tyle.
ps.moj syn mial komunie w Polsce na wylaczne zyczenie moich rodzicow,oni z nim chodzili do kosciola oni organizowali przyjecie itp.nie dlatego aby zebrac prezenty a dlatego ze sa wierzacy i zalezalo im na tym aby moje dziecko bylo wychowywane w tej wierze.uleglam im bo mloda bylam i nie chcialam niesnasek w rodzinie ale z corka juz sama decydowalam i dlatego nie byla u komunii.
mam poprostu awersje do takich imprez pseudoreligijnych,uwazam ze wiekszosc katolikow pogubila sens tego sakramentu i robia z komunii mini wesela.to ze dziecko oczekuje prezentow to dla mnie normalne to w koncu tylko dziecko.coz gratuluje wam takich madrych dzieci ktore nie rozmawiaja o prezentach i przezywaja religijny wymiar tej uroczystosci.ja bylam chyba bardzo dziecinna w tym wieku i niezbyt mnie to interesowalo o czym mowia w kosciele.

[ Ostatnio edytowany przez: greta 19-04-2010 18:13 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2010-04-19 17:59:16 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Aniu, udanej imprezy i przede wszystkim radosci z bycia razem. Mysle, ze mala bedzie zachwycona.

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #8 Ocena: 0

2010-04-19 18:11:00 (15 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Taka dygresja do wypowiedzi grety:

Dawanie gotówki jest tylko pójściem na łatwiznę. Dzieci nadal nie będą miały z tego żadnego pożytku. Jest jeszcze większa szansa, że wcale nie zobaczą tych pieniędzy. A problem podstawowy - co dziecku sprawi największą radośc - pozostaje nie rozwiązany.

Do góry stronyOffline

queenOfChocolat

Post #9 Ocena: 0

2010-04-19 18:14:16 (15 lat temu)

queenOfChocolate

Kobieta

Z nami od: 23-02-2010

a moja kuzynka na komunie swojej córki założyła konto na które ci co chcieli dac pieniążki w prezencie mogli je wpłacic. kuzynka nie chciała żeby mała dostała nie wiadomo jak drogie prezenty, prosiła o coś drobnego związane z komunią. niestety, goście swoje i każdy mówił że da kase.więc kuzynka wpadła na pomysł konta.konto jest na takiej zasadzie, że dopiero jak mała skończy 18 lat to będzie mogła je ruszyć. coś jak fundusz powierniczy, tyle że można wpłacać ile się chce i kiedy się chce. mała dostała kilka rzeczy dla siebie typu Biblia, łańcuszek, jakieś książki, chrzestni i dziadkowie zafundowali malej wyjazd na kolonie no i ponad 2,5 tys czekają, aż dorośnie. w sumie co dziecko miało by zrobić z taką kasą w wieku 8 lat?? wiadomo że rodzice tym rozdysponują więc raczej jeśli ktoś chce dać pieniądze to lepiej wpłacić je na tego typu konto, lub jesli rodzice wola gotówke to ograniczyc sie do albumu na zdjecia z komunii i figurkę aniołka:-] mnie komunia mojego chrześniaka czeka za 2 lata i jak na razie mysle ze wplata na konto badz jakas wycieczka (moze do UK:-]) i Biblia do tego będzie idealnym prezentem. zwłaszcza że rodzice są super i nie ma presji że na urodziny trzeba dać cudo za nie wiadomo ile. wpajają mu od małego że prezenty nie są najważniejsze. i widze ze działa, mały czasami jest zawstydzony jak dostanie prezent jak z UK przyjeżdzam ;-)

Do góry stronyOffline

greta

Post #10 Ocena: 0

2010-04-19 18:16:45 (15 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

no moze jest pojsciem na latwizne nie przecze ale jest to najbardziej praktyczny prezent.
musze sie jednak z wami zgodzic po dluzszym przemysleniu,skoro to religijna impreza to rzeczywiscie biblia,rozaniec,lancuszek z bozia album o papiezu bedzie wspaniala pamiatka-a zadowolenie dziecka bezcenne:).

Do góry stronyOffline

Strona 7.1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6.1 | 7.1 | 8.1 | 9.1 | 10.1 | 11.1 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,