Str 6.1 z 11 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-04-18 23:04:36 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ewamik | Post #2 Ocena: 0 2010-04-18 23:35:45 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
przed chwilka dzwoniła chrzestna(moja siostrzenica) mojej córki i pyta......co kupic w prezencie komunijnym...Boże..
Mówie jej,że my kompletnie nie rozmawiamy o tym.MOje dziecko nawet nie wie,a ja z męzem chcemy,by tego dnia spotkała sie rodzina z obu stroni fajnie sobie porozmawiać w miłym towarzystwie. Chrzestna stwierdziła,że na pewno kupi łańcuszek złoty i zastanawia sie nad czyms jeszcze...książeczka,obrazek,cos osobistego... Ja nie mam zielonego pojęcia. Chrzestna konsultuje zakup ze swoja mamą(moja starsza..siostra)by prezenty nie powtórzyły się |
karolkowa | Post #3 Ocena: 0 2010-04-18 23:43:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2007 |
Meza chrzesnica miala komunie rok temu.Kupilismy rozowe Nintendo DS Lite z Nintendogs i radosc byla wieeeelka.Do tego dostala jeszcze Biblie dla dzieci.
Po chrzcie mojej chrzesnicy nauczylam sie,ze nie kupuje sie rzeczy ktore moga wykorzystac rodzice zamiast dzieci,pieniedzy tez juz nie dam.Dziecko dostalo malutkie kolczyki specjalne dla dzieci i co? mamusi sie bardzo spodobaly i je nosi :-Y Krew mnie zalewa jak to widze. |
ewamik | Post #4 Ocena: 0 2010-04-18 23:46:37 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
no własnie..nintendo byłoby super..ile takie cos kosztuje?...zeby zasugerowac chrzestnej
![]() |
karolkowa | Post #5 Ocena: 0 2010-04-18 23:51:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2007 |
Wydaje mi sie,ze Nintendo DS Lite dla 9-cio latki jest wystarczajace koszt okolo 100 funtow plus jedna gra na start za 10 funtow mozna kupic.Jest jeszcze Nintendo DSi koszt okolo 160 funtow.Opcja 1-sza tez jest swietna
![]() |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-04-18 23:59:30 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2010-04-19 11:00:00 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Kiliana | Post #8 Ocena: 0 2010-04-19 11:26:39 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: east of London |
W zeszlym roku mialam komunie dwoch chrzesniaczek, ale ze bylam w ciazy to nie polecialam do PL. Moj maz byl w wakacje i zawiozl od nas dla jednej telefon komorkowy a drugiej aparat cyfrowy. Dzieci sa zadowolone
![]() Przed wyjazdem meza tez mialam dylemat co kupic dziewczynkom, tym bardziej, ze widze je dwa razy do roku. Zrobilam jednak maly wywiad wsrod rodziny i dlatego takie prezenty a nie inne, bo dostaly, to co chcialy ![]() Ja na swoja komunie oprocz tradycyjnego bialego kompletu zegarek, dlugopis i kalkulator ![]() ![]() Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać.
~ Peter Rosegger
|
Post #9 Ocena: 0 2010-04-19 11:38:27 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
anna69 | Post #10 Ocena: 0 2010-04-19 12:01:37 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
Greta dla cierbie komunia to sukienka, przyjecie i prezenty?? to sie nie dziwie ze corka tylko na to czeka.
u mnie na komuni byly takie dzieciaki co gadaly tylko o sukienkach i o tym co dostana.....ale nie wszytskie, moja mama(nie wierzaca, tylko moj tata jest wierzacy) wytlumaczyla mi co i jak, czemu komunia jest wazna, o czym powinnam w tym dniu myslec i zebym sie nie spodzewala niewiadomo jakich prezentow bo to nie o to chodzi w tym dniu i nie moge byc pusta lala co tylko o kasie mysli. Moja mama zawsze stawiala sprawe jasno i tak jak myslala, ja podeszlam do komuniu jako do wyjatkoego dnia w moim chrzescijanskim zyciu i bylam wogle bardzo zdzwiniona ze dostalam jakies prezenty. Az zawstydzona, bo przecierz nie o to chodzi. Dlatego uwazam ze jak samemu ma sie w glowie tylko kase i ciuchy to dziecko bedzie takei samo.......a jak samemu podchodzi sie do tego od strony duchowej i tak sie dziecku tlumaczy to tak bedzie myslalo i nie bedzie wazne co kolezanki gadaja, bo zawsze znajda sie takei co mysla podobnie. A do tego moj przyrodni brat mial 2 lata temu komunie i kupialm mu MP4 bo wiem ze bardzo chcial miec od dawana, to tata sie obrazil ze taki drogi prezent i ze nie o to w tym chodzi - az mi bylo glupio bo mial racje, moj brat byl bardzo zadwolony ale powiedzial mi tak "umowmy sie ze to dostalem na dzien dziecka ok?" .... wiec mozna jak sie chce tak wychowac dziecko i podejsc do komuni jako do duchowego a nie materialengo przezycia. |