Str 3 z 11 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
piekar10 |
Post #1 Ocena: 0 2010-04-17 14:53:51 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 08-06-2006 Skąd: Moja Wyspa |
|

|
 |
|
|
doritos |
Post #2 Ocena: 0 2010-04-17 15:06:12 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Cytat:
2010-04-17 14:51:44, karjo1 napisał(a):
Tyle, ze to wyjatkowy dzien dla dziecka, nie dla rodzicow. A pieniadze, no coz, wyda sie, rozejda gdzies, nie wiadomo, gdzie.
To prawda,wiec moze niech sie dziecka zapyta co chce dostac
Ps.A moze poprostu zloty lancuszek z krzyzykiem,jak tradycja nakazuje i zadne zdziwianie
|

|

|
|
greta |
Post #3 Ocena: 0 2010-04-17 15:09:07 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
tak masz racje to swieto dziecka nie rodzicow ale to rodzic wie czego dziecko potrzebuje i co mu sie przyda najbardziej.ja osobiscie uwazam ze lepiej dostac jeden porzadny wymarzony prezent niz 15 bezsensowynych tanich malych prezentow ktore do niczego sie nie przydadza.moze twoja corka sie cieszyla z bransoletki ale moja napewno by sie nie ucieszyla bo takich rzeczy nie mozna nosic do szkoly nie mozna pokazac kolezanka na podworku a zanim ona dorosnie do tej bransoletki mentalnie to juz jej sie gust zmieni.kazde dziecko ma inne potrzeby i marzenia rodzice wiedza najlepiej co jest im potrzebne.a co do pamiatek to ilu z was ma pamiatke z komuni do dzis i ja oglada lub nosi?ja dostalam zloty lancuszek ktory wogole nie jest w moim stylu na dzien dzisiejszy bo lubie srebro a jak bylam mala to nie moglam go nosic do szkoly bo sie zgubi,nauczycielka nie pozwala itp.wogole wedlug mnie ta cala komunia jest niezrozumiala dla dzieci i interesuje je tylko ile kasy zbiora albo co dostana i nikt mnie nie przekona ze ta uroczystosc ma wymiar duchowy dla dziecka.ale to tylko moja opinia i nie musicie sie ze mna zgadzac.
|

|
 |
|
midian25 |
Post #4 Ocena: 0 2010-04-17 15:14:58 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
Za kolejny rok rocznica rocznicy,a potem rocznica rocznicy z rocznicy I komunii
Jak dla mnie,to również lekka przesada,pamiętam że w rocznicę odbyło się kościółek w przykrótkiej sukience,a gości z prezentami nie było ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Ale to były inne czasy..
Teraz chodzi tylko o to,kto da więcej "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|

|
 |
|
ewamik |
Post #5 Ocena: 0 2010-04-17 15:17:06 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
myslę,że bransoletka to świetny prezent.
Fajne sa też takie łańcuszki z imieniem.
Mój chrześniak juz dawno by u Komunii(10lat temu) i dałam pieniązki.Niedawno była jego 18-stka i ostatni raz dałam pieniądze.Starałam się zawsze cos mu rzucic gdy go widziałam.Tak więcna chrzestną nie narzekał  Nie były to duże sumy ale 20f-30funtów.
Ale wracając do Komunii-zabawka to raczej niezbyt dobry prezent.Wiesz co,bransoletka i może małe MP3 za 20f? Mój mąz ostatnio kupił sobie samsung za 30f  Jeśli dziecko lubi muzykę.
MOze pierścionek?
niektóre dzieci Komunie traktują jak listę oczekiwanych prezentów-laptop,I Pod,dvd, i to wszystko prosze mi dać!
Czasem tak jest gdy chrzestni są poza granicami,a chrześniacy w Polsce.
|

|
 |
|
|
doritos |
Post #6 Ocena: 0 2010-04-17 15:22:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Cytat:
2010-04-17 15:09:07, greta napisał(a):
tak masz racje to swieto dziecka nie rodzicow ale to rodzic wie czego dziecko potrzebuje i co mu sie przyda najbardziej.ja osobiscie uwazam ze lepiej dostac jeden porzadny wymarzony prezent niz 15 bezsensowynych tanich malych prezentow ktore do niczego sie nie przydadza.moze twoja corka sie cieszyla z bransoletki ale moja napewno by sie nie ucieszyla bo takich rzeczy nie mozna nosic do szkoly nie mozna pokazac kolezanka na podworku a zanim ona dorosnie do tej bransoletki mentalnie to juz jej sie gust zmieni.kazde dziecko ma inne potrzeby i marzenia rodzice wiedza najlepiej co jest im potrzebne.a co do pamiatek to ilu z was ma pamiatke z komuni do dzis i ja oglada lub nosi?ja dostalam zloty lancuszek ktory wogole nie jest w moim stylu na dzien dzisiejszy bo lubie srebro a jak bylam mala to nie moglam go nosic do szkoly bo sie zgubi,nauczycielka nie pozwala itp.wogole wedlug mnie ta cala komunia jest niezrozumiala dla dzieci i interesuje je tylko ile kasy zbiora albo co dostana i nikt mnie nie przekona ze ta uroczystosc ma wymiar duchowy dla dziecka.ale to tylko moja opinia i nie musicie sie ze mna zgadzac.
Doskonale pamietam czasy kiedy mama zabraniala mi i siostrze zakladac zloty lancuszek z krzyzykiem.Moglysmy go tylko nosic na specjalne okzaje typu urodziny lub Swieta i to bylo piekne.Lancuszek mam do dzis i chetnie go zakladam.Przypomina mi o dziecinstwie...
Uwazam ze w dzisiejszych czasach brakuje tej magii,wszystko jest na "pstrykniecie "palcem,dzieci moga i maja wszystko ale czy o to w tym wszystkim chodzi?
Tu nie chodzi o gust tylko o wspomnienia i o cos wartosciowego,cennego ale nie finansowo tylko duchowo a to jaki nastroj stworzymy podczas Komunii zalezy tylko od nas rodzicow
|

|

|
|
karjo1 |
Post #7 Ocena: 0 2010-04-17 15:34:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
No wlasnie akurat zabawek technologicznych, szczegolnie odtwarzaczy muzycznych, ze sluchawkami, komorek itp. bym raczej unikala.
Ze wzgledow zdrowotnych. Komunijny dzieciak jeszcze jest dosc mlody na to, chyba?
Ale tez zalezy od rodzicow, ich podejscia.
Doritos, podpisze sie pod ta magia szczegolnych dni, wyjatkowych prezentow i przede wszystkim atmosfery.
|

|
 |
|
greta |
Post #8 Ocena: 0 2010-04-17 16:12:06 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
moi rodzice sie starali ale na nic to ich staranie skoro ja nie nie przezywalam sensu komuni a biala sukienke i prezenty ,a o co chodzi w tej komuni juz nie bylo tak wazne,najwazniejsze ze zdalam te wszystkie modlitwy i juz nie musialam wiecej wkuwac.i wiem ze moje dzieci przezywaly to samo(tylko syn nie ekscytowal sie garniturem  no coz widocznie nie umiem wlasciwie przekazac sensu tej uroczystosci.moze powinnam sie cieszyc albumami na zdjecia, biblia i lancuszkiem ktory lezal w szafie ale nie umialam i tak mi juz zostalo do dzis
|

|
 |
|
tomeko2 |
Post #9 Ocena: 0 2010-04-17 16:27:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 14-10-2009 Skąd: u siebie |
dobry temat
ja tez mam komunie jako chrzestny ja przez caly czas bylem pewny ze "musze" kupic laptopa , nie nawidze tych polskich zwyczajow
Ktos napisal ze dzieciaki w wieku komunijnym sa za male na elektronike  chyba to naprawde wyjatek musi byc teraz kazdy ma w klasie komore a komputer to od 5 roku zycia potrafia obslugiwac...
Jakis rocznic komuni to ja nie uwazam wiec nic nie bede kupowac
Z tanszych prezentow to myslalem o konsolce DS lub iPodzie dotykowym , jesli mailbym chlopaka to bym kupil konsole xbox lub ps3 i luz ...nie drogo i ladny prezent
|

|
 |
|
BOGNA35 |
Post #10 Ocena: 0 2010-04-17 16:40:10 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2010 Skąd: POOLE |
moje dziecko w tym roku ma komunie tu w angli kazdy pyta co corce by było potrzebne babcia kupuje telefon kom. chrzestna aparat cyfrowy -sam ich przyjazd na wyspe to prezent .
|

|

|
|