Str 22 z 70 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Slowianka |
Post #1 Ocena: 0 2010-04-11 09:01:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-01-2009 Skąd: Londyn |
Cytat:
2010-04-11 08:38:35, Mordoklej napisał(a):
Szok.. przed chwila przypadkowo sie dowiedzialem.
Tragedia, niezaleznie od pogladow plitycznych. Prezydent RP jakby nie bylo.
Zastanawia mnie tylko czemu tyle waznych osob jednym samolotem lecialo. Brak odpowiedzialnosci.
Dlatego w tym bolu czuje tez zlosc. Nie rozumiem dlaczego tylu waznych ludzi w panstwie lecialo tym samym samolotem. Nie tak dawno zginela elita lotnictwa bo tez lecieli wszyscy razem. Jak widac wnioski nie zostaly wyciagniete... "O każdej przyjemności mozna zapomnieć bez żalu, jeśli na jej miejsce pojawi się większa".
|

|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2010-04-11 09:04:49 (15 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
slonecz |
Post #3 Ocena: 0 2010-04-11 09:05:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
dokladnie basienka  ((
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #4 Ocena: 0 2010-04-11 10:20:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Cytat:
2010-04-10 23:45:36, slonecz napisał(a):
a ja caly czas sadze ze ktos to zaplanowal..
Ja sądzę, że to ty.
Fakty są niepodważalne - pilot nie wykonywał poleceń rosyjskich kontrolerów lotów, co zostało zapisane na taśmach. Rosjanie kazali lądować mu na innym lotnisku, więc nie ma ich co winić. Swoją teorię już opisałem - pasażerowie zmusili pilota do lądowania. [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 11-04-2010 10:22 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
slonecz |
Post #5 Ocena: 0 2010-04-11 10:30:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
Cytat:
2010-04-11 10:20:44, ChrisCov napisał(a):
Cytat:
2010-04-10 23:45:36, slonecz napisał(a):
a ja caly czas sadze ze ktos to zaplanowal..
Ja sądzę, że to ty.
Fakty są niepodważalne - pilot nie wykonywał poleceń rosyjskich kontrolerów lotów, co zostało zapisane na taśmach. Rosjanie kazali lądować mu na innym lotnisku, więc nie ma ich co winić. Swoją teorię już opisałem - pasażerowie zmusili pilota do lądowania. [ Ostatnio edytowany przez: <i>ChrisCov</i> 11-04-2010 10:22 ]
to rowniez jest TYLKO twoja teoria
|

|
 |
|
|
jedrek |
Post #6 Ocena: 0 2010-04-11 10:38:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 02-11-2006 Skąd: London |
Pamietacie te sprawe z przed dwoch lat?
http://wyborcza.pl/1,76842,5705983,Medal_dla_pilota__co_Lecha_Kaczynskiego_sie_nie_bal.html
|

|
 |
|
|
Post #7 Ocena: 0 2010-04-11 10:40:52 (15 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
marcinb |
Post #8 Ocena: 0 2010-04-11 10:42:13 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
8.00 Białoruś jako kraj tranzytowy i Rosja jako kraj docelowy ułatwią przejazd przez swoje terytoria wszystkim osobom zaangażowanym w sprawę katastrofy polskiego samolotu. Osoby przybywające do Rosji będą mogły skorzystać z nadzwyczajnych procedur wizowych. Dotyczy to: rodzin ofiar tragedii, ekspertów prowadzących śledztwo oraz osób zaangażowanych w tę sprawę. Również prezydent Białorusi Aleksander Łukaszenka polecił wszystkim służbom udzielić maksymalnej pomocy rodzinom ofiar w przejeździe przez terytorium Republiki. Żadna z osób nie będzie musiała ubiegać się o białoruskie wizy.
8.41 Komentator radia Echa Moskwy: "Polacy, wybaczcie! Nie chcieliśmy, ale znów przysporzyliśmy wam bolu!"
9.20 Rosyjska telewizja państwowa Rossija zapowiedziała, że wieczorem wyemituje film "Katyń" Andrzeja Wajdy
9.33 Moskwa przygotowuje się do przyjęcia bliskich ofiar wczorajszej katastrofy prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem. Po południu w stolicy Rosji oczekiwane są 4 rejsy z Polski. Na dworcu kolejowym "Białoruski", na który przyjeżdżają pociągi z Warszawy, również pracuje sztab, do którego mogą zgłaszać się bliscy ofiar. Informacje o możliwości uzyskania pomocy podawane są przez dworcowe megafony. Sztab znajduje się na pierwszym piętrze starego budynku dworca.
11.25 Strona rosyjska jest bardzo otwarta na współpracę. Żeby rozwiać informacje, które pojawiały się w mediach - strona rosyjska nie otwierała czarnych skrzynek, czekała na przybycie strony polskiej - dodaje Graś
---
Komentator radia Echo Moskwy: Polacy, wybaczcie!
- Nie chcieliśmy, ale znów przysporzyliśmy wam bólu - tymi słowami do rodzin ofiar tragedii pod Smoleńskiem i do narodu polskiego zwrócił się komentator radia Echo Moskwy Matwiej Ganapolski. - Wybaczcie, że kolejne nieszczęście przyniosła wam Rosja! - dodał.
- Proszę o wybaczenia za to, że wasi bliscy zginęli właśnie wtedy, gdy lecieli do mojego kraju. O wybaczenie proszę także Polskę. Za to, że w moim kraju zginęła część jej elity politycznej - napisał Ganapolski w swoim blogu na stronie rozgłośni. Komentator zauważył, że kilka dni temu "Rosja wyciągnęła rękę (do Polski), uznając winę stalinizmu za śmierć 22 tys. Polaków, rozstrzelanych tylko dlatego, że nie wiedziano, co z nimi zrobić".
- I oto w samolocie Prezydenta Polski ginie sam Prezydent i ci, którzy chcieli być obecni przy fakcie tego historycznego pojednania. Giną podczas lądowania w Smoleńsku. W pobliżu Katynia. Giną w Rosji. W rosyjskim samolocie - wskazał.
- Bóg zabrał najlepszych - podkreślił. I dodał: - Bóg po raz drugi wystawia nas na próbę. (...) Teraz z Polakami jesteśmy złączeni podwójną krwią. Do 22 tys. doszło jeszcze prawie 100. Jest to próba nie tylko dla Polaków, ale także dla nas.
---
Mieszkańcy Moskwy wyrażają współczucie narodowi polskiemu
Przez całą noc pod ambasadę RP w Moskwie przychodzili mieszkańcy stolicy Rosji, cudzoziemcy pracujący w Moskwie i turyści. W milczeniu składali kwiaty i zapalali znicze.
W ten sposób wyrażali współczucie narodowi polskiemu w związku z tragiczną śmiercią prezydenta Lecha Kaczyńskiego, jego małżonki Marii i innych członków polskiej delegacji państwowej w katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem.
Kwiaty składano też przed polskimi konsulatami generalnymi w Petersburgu, Kaliningradzie i Irkucku.
---
Prof. Rotfeld: Ta śmierć jest impulsem do naprawy stosunków polsko - rosyjskich
Wyczułem w wypowiedziach Putina determinację na zmianę - ocenił w TOK FM prof. Adam Rotfeld. Jego zdaniem wczorajsza tragedia może przyczynić się paradoksalnie do naprawy stosunków polsko - rosyjskich.
Były minister spraw zagranicznych stwierdził, że już same gesty wyrażone w związku z polską tragedią wskazują, że Rosja chce zmian w kontakcie z Polską. -Sposób zachowania nie tylko przywódców, ale i zwykłych Rosjan, jest dowodem na to, że to nie było tylko moje wrażenie, ale realna zmiana - mówił Adam Rotfeld i dodawał: - Na tej fali sympatii wyrażanej wobec Polaków można rozwiązać wiele spraw. To może okazać się przełomem - twierdził.
"Wszyscy na świecie są przekonani, że stało się coś irracjonalnego"
Prof. Rotfeld zaznaczał jednocześnie, że Polska "musi zademonstrować światu sprawność i zdolność do stawienia czoła nawet takiej tragedii". - Poruszyła ona cały świat. Rzadko zdarza się tak, żeby nasz kraj miał poczucie, że jest w centrum zainteresowania i to takiego życzliwego. Wszyscy bowiem są przekonani, że stało się coś strasznego i irracjonalnego - zauważał gość Radia TOK FM.
Przywoływał także symbolikę Katynia. - To miejsce będzie związane już nie tylko z tą straszną zbrodnią dokonaną 70 lat temu, ale i tego wypadku, w którym zginęła polska elita. To już będzie tak na zawsze, na wieki - zaznaczał.
"Takich ludzi jak prezydent Kaczyński już nie ma"
Prof. Adam Rotfeld wspominał także w TOK FM swoje spotkania z prezydentem Lechem Kaczyńskim. - To było zupełnie inne wrażenie niż te, które dominowało w prasie. Im częściej się z nim spotykałem tym bardziej rozumiałem, że w istocie rzeczy jest on motywowany tylko wyłącznie sposobem realizowania optymalnego miejsca Polski w świecie. To było w wielu kwestiach decydujące - mówił były minister spraw zagranicznych. - Takich ludzi jak on już nie ma i trudno się z tym pogodzić - dodawał.
Wspominał także inne ofiary wczorajszej katastrofy samolotu prezydenckiego. - To nie zdarza się nawet w czasie wojny, żeby całe dowództwo nie to, że zdziesiątkowane, ale całkowicie wyeliminowane. To jest lista osób wartościowych, inteligentnych i z dużym doświadczeniem - przypominał prof. Rotfeld i jednocześnie zaznaczał, że potrzebne są działania, aby do takich sytuacji już nigdy nie dochodziło. Tu precyzował, że chodzi między innymi o zakup nowych samolotów dla VIP-ów. Do tej pory ich nie kupiono, bo jak stwierdził prof. Adam Rotfeld każda ekipa rządowa bała się reakcji społeczeństwa na tak duże wydatki.
---
Rosyjska telewizja państwowa wieczorem pokaże "Katyń" Wajdy
Emisję filmu "Katyń" Andrzeja Wajdy zapowiedziała telewizja Rossija. Będzie to drugi pokaz tego obrazu w państwowej ogólnokrajowej telewizji rosyjskiej.
Telewizja państwowa Rossija zapowiedziała w niedzielę w głównym wydaniu swojego magazynu informacyjnego Wiesti, że wieczorem pokaże film "Katyń" Andrzeja Wajdy. Projekcję dramatu Wajdy zaplanowano na 21.20 czasu moskiewskiego (19.20 czasu polskiego), w najlepszym czasie antenowym.
Dramat Wajdy telewizja Rossija po raz pierwszy wyświetliła 2 kwietnia w kanale tematycznym Kultura, w porze najwyższej oglądalności. Ocenia się, że obejrzało go wtedy 7 proc. rosyjskich widzów. Reżyser wyznał wówczas przed projekcją, iż nie sądził, że tego dożyje.
- Był taki wiersz Adama Mickiewicza - "Do przyjaciół Moskali". My też chcieliśmy, aby ten film był skierowany do przyjaciół, z otwartością i nadzieją na wzajemne zrozumienie - mówił Wajda.
Obraz Wajdy nie trafił do oficjalnej dystrybucji w Rosji, choć - zgodnie z kontraktem zawartym z polską stroną - rosyjski dystrybutor powinien był wprowadzić "Katyń" do kin przed końcem 2008 roku. Dotychczas film prezentowany był tylko w różnych miastach na pojedynczych pokazach i na festiwalach.
Poniedziałek, 12 kwietnia, będzie w Rosji dniem żałoby narodowej w związku z sobotnią katastrofą prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem. Zginęli w niej prezydent Lech Kaczyński, jego małżonka Maria i ponad 90 innych osób.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
marcinb |
Post #9 Ocena: 0 2010-04-11 10:57:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Rosjanie płaczą razem z Polakami
Obok głównej bramy polskiej ambasady przy ul. Klimaszkina w Moskwie rośnie stos kwiatów. Ludzie przynoszą bukiety białych i czerwonych goździków albo róż. Zapalają znicze
Ktoś żegna się, ktoś pochyla się w głębokim ukłonie przed fotografią Marii i Lecha Kaczyńskich ustawioną za bramą przez pracowników ambasady.
Młoda dziewczyna podjeżdża na rowerze, z plecaka wyciąga owinięty w celofan goździk i zapala małą świeczkę. Chcę podejść, zapytać, ale widzę, że dławi ją płacz. Nie pytam, dziewczyna odjeżdża.
Przed bramą stoi starsza kobieta w kapeluszu. Też ociera łzy. - Tak się cieszyłam, że w końcu w naszej telewizji pokazali "Katyń" Andrzeja Wajdy. I kiedy premier Władimir Putin pojechał na uroczystości katyńskie. Myślałam, że to koniec sporów między Polakami a Rosjanami. A tu takie nieszczęście. I znowu w tym feralnym miejscu. Katyń znów zbiera ofiary - mówi.
I prosi jeszcze, żeby koniecznie przekazać list z wyrazami współczucia polskiemu ambasadorowi. - Od Eleonory Iosifowny, zwykłej mieszkanki Moskwy - dodaje.
Pod ambasadę podjeżdża Konstantin Kosaczow, przewodniczący komisji spraw zagranicznych rosyjskiej Dumy.
On też bardzo poruszony, załamującym się głosem mówi mi: - Jestem bardzo wstrząśnięty tą katastrofą. Zginęli w niej też ludzie, których znałem osobiście. Dzwoniłem dziś do moich kolegów w Polsce - do Tadeusza Iwińskiego, Jacka Saryusza- Wolskiego i innych. Składałem kondolencje, prosiłem, żeby powiedzieli swoim bliskim i komu tylko mogą, że my, Rosjanie, podzielamy wasz smutek.
- Mnie też męczy myśl o tym, że do katastrofy doszło w tym feralnym miejscu. Katyń rzeczywiście znowu zbiera ofiary - mówi niezwykle wpływowy w rosyjskiej polityce poseł i dodaje, że bardzo by nie chciał, by tragedia stała się teraz przedmiotem jakichkolwiek gier i spekulacji politycznych.
Podczas mojej rozmowy z Kosaczowem za jego plecami młody chłopak pisze na asfalcie po rosyjsku: "Smucimy się razem z Wami".
Pytam, dlaczego tu przyszedł, czy może ma jakiegoś krewnego lub przyjaciela w Polsce. Tłumaczy, że nie. - Tydzień temu oglądałem w telewizji wasz film ["Katyń"]. I męczy mnie myśl, że ten Katyń jak wir wciąż wciąga nowe ofiary. Aż dreszcze przechodzą - zwierza się.
W sobotę od południa, jak tylko błyskawicznie rozeszła się wieść o katastrofie samolotu w Smoleńsku, zaczęli do mnie dzwonić znajomi. - Cóż, nic się nie da zrobić. Ale chcę powiedzieć, że nas też to boli - powiedział mi znany pisarz Wiktor Szenderowicz i odłożył słuchawkę.
- Bywa w historii taki feralny ciąg wydarzeń. 70 lat temu wymordowano prawie 22 tys. Polaków, elitę waszego narodu. A teraz prawie w tym samym miejscu w katastrofie ginie polityczna elita Polski. To straszne. Bardzo wam współczuję - mówi prof. Jurij Afanasjew, historyk, założyciel i wieloletni rektor Moskiewskiego Państwowego Uniwersytetu Humanistycznego.
Następne minuty spędzam na sprawdzaniu dla prof. Afanasjewa listy ofiar. Profesor pyta o wspólnych znajomych, którzy powinni byli polecieć z prezydentem.
Państwowe telewizje rosyjskie pokazały coś, czego tu jeszcze nie było - prezydenta Dmitrija Miedwiediewa i premiera Władimira Putina modlących się wspólnie w kaplicy w rezydencji głowy państwa w Gorkach pod Moskwą za ofiary katastrofy w Smoleńsku (zdjęcie obok).
A potem była rozmowa dwóch przywódców Rosji o tym, jak można pomóc bliskim ofiar tragedii. Też omawiana w rosyjskiej telewizji.
Premier obiecał, że ciała zabitych zostaną tak szybko, jak to tylko możliwe, przewiezione do Moskwy do identyfikacji. Krewni ofiar otrzymają wizy wjazdowe od ręki i bezpłatnie; ambasada Rosji w Warszawie otrzymała polecenie błyskawicznego ich wydawania.
Prezydent zapowiedział z kolei, że eksperci z Polski będą brać udział w śledztwie na równych prawach ze specjalistami rosyjskimi.
Prezydent w emocjonalnym orędziu do - jak to określił - "przyjaciół obywateli Rzeczypospolitej Polskiej" (tekst orędzia publikujemy na s. 3) zapowiedział, że w poniedziałek Rosja obchodzić będzie żałobę narodową. A poniedziałek to nie jest u naszych sąsiadów zwykły dzień. Akurat 12 kwietnia obchodzi się tu rocznicę pierwszego lotu Jurija Gagarina, czyli Dzień Kosmonautyki.
Aleksiej Wenediktow, redaktor naczelny radia Echo Moskwy, we wczorajszej poświęconej katastrofie w Smoleńsku audycji słusznie powiedział, że "Rosja w obliczu tego, co się stało, zachowuje się godnie".
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
|
Post #10 Ocena: 0 2010-04-11 12:16:56 (15 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |