Cytat:
2009-09-16 19:30:48, adam333555666 napisał(a):
no to mnie złapałeś
tak jak napisałem, święty w tej kwestii nie jestem, ale się przynajmniej staram
Zlapal[B]am, nie zlapal
am? Nie wazne w sumie, jak ktos oczekuje przywiazania uwagi innych do szczegolow, przyklad lepiej zawsze dziala niz pogadanka na ten temat.
Nie mam zainstalowanej polskiej czcionki, nie tylko do korzystania z MW jest moj pc, nie przyszloby mi nawet do glowy zainstalowac systemu w pracy, jak ktos inny sugeruje, bo nawet nie mam zwykle kiedy sie po przyslowiowych plecach podrapac w pracy, nie mowiac o wizytach na forach.
Duma z bycia Polka nie ma dla mnie nic wspolnego z czcionka, bez flagi w oknie (zadnej aluzji do innego tematu), sasiedzi wiedza, ze jestem Polka. Moze sam fakt czestych dyskusji z innymi o Polsce swiadczy o tym, ze inni zauwazaja moja dume z pochodzenia, bo gdyby nie to, jak mnie odbieraja inni, to pewnie omijaliby temat ze mna.
Zapewne to, ze z Polski wywodzi sie wiele znanych i powszechnie szanowanych osob, jak i to, ze ktos mial przyjemnosc kontaktow ze innymi (mniej i prywatnie tylko znanymi) rodakami, sprawia ze czuje sie dumna.
Moze to, ze znajomym smakuja polskie potrawy przygotowane przeze mnie, daje poczucie dumy z polskich tradycji kulinarnych...
Umiejetnosc podniesienia sie z faktycznych i przyslowiowych gruzow, walka przodkow o zachowanie jezyka, kultury, i miejsca posrod innych narodow jest powodem do dumy na rowni z umiejetnoscia zwyklych ludzi radzenia sobie w trudnych sytuacjach (bez uciekania sie do kretactwa).
Zapewne rowniez daje poczucie dumy jak polecajac miejsca w Polsce, znajomi po powrocie sa zachwyceni i opowiadaja innym.
Zastanawiajac sie nad tematem dumy z bycia Polka; to jak zyje, jak sie zachowuje, jak mnie odbieraja inni, nie jest wynikiem specjalnych staran o to, zeby "robic to po polsku", to jest wynikiem mojego wychowania, zachowania pewnego systemu wartosci, szacunku dla pewnych tradycji, ktore sa dla mnie czyms naturalnym, to skladaja sie na to kim jestem.
Nie sa to zapewne odmienne uczucia od osob innych narodowosci w stosunku do swoich tradycji, sposobu zycia, czy osiagniec, ktore czesto podziwiam, hmm moze w tym szczegole jest roznica, ze duma z bycia Polska jest odczuciem bardziej osobistym.
Jedno moge potwierdzic, ze to nie kolor okladki paszportu, ani typu czcionki jakiej uzywam, ani akcentu (albo jego braku) swiadcza, ze czuje sie dumna z bycia Polka.
[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 17-09-2009 00:05 ]
Ada