MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jestem dumna z bycia Polką

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 10 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2009-09-16 19:07:49 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2009-09-16 11:13:55, adam333555666 napisał(a):
tak się niektórzy rozpisują o tym jak sa dummni bycia Polką/Polakiem, ale szacunku do polskiego języka nie okazują leniwie pisząc posty bez polskich znaków.

sam nie jestem w tej kwestii święty, ale uważam, że wszyscy powinniśmy się starać pielegnować nasz piękny język, szczególnie tu na emigracji.

na normalnym forum, dostaje się ostrzeżenia za notoryczne łamanie ortografii i interpunkcji, a jak to nie pomaga to dostaje się bana.

Czy rozpoczynanie zdania od duzej litery nie podlega powyzszym zasadom?

Nie wszystko piekne co sie ladnie swieci, nie szaty zdobia czlowieka, etc etc, sama polska czcionka, nie czyni z nikogo Polaka, tak jak poslugiwanie sie poprawnym angielskim, nie czyni ze mnie Brytyjki.

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andreek

Post #2 Ocena: 0

2009-09-16 19:29:11 (16 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

adam333555666

Post #4

2009-05-18 13:52:11 (4 miesiące temu)
adam333555666

Mężczyzna

Z nami od: 14-08-2008

kolejny mit panujacy wsrod Polakow, ze by stwiedzic ze jestes rezydentem musiasz posiadac papierek z HO.

jest to jedna wielka bzdura. a co jak ktos jest selfemployed i nie musial sie rejestrowac w HO?
Ja jestem juz tutaj ponad 4 lata i ani razu nie musialem nigdzie przedstawiac papierka z HO a jak kredyt na chate bralem to zadnego papierka stwierdzajacego ze jestem rezydentem nie potrzebowali.

tak jak ktos juz to wczsniej napisal. jedynie w ramke mozna sobie oprawic i nad luzkiem powiesic
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W Twojej wypowiedzi którą zamieściłem powyżej, nie widać szczególnej dbałości o prawidłową czcionkę i nie tylko.
Żeby zwracać komuś uwagę ,trzeba się samemu do tych uwag stosować.
Pozdr.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-09-16 19:30:48 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-09-16 20:55:11 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2009-09-17 00:02:23 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2009-09-16 19:30:48, adam333555666 napisał(a):

no to mnie złapałeś :) tak jak napisałem, święty w tej kwestii nie jestem, ale się przynajmniej staram

Zlapal[B]am
, nie zlapalam? Nie wazne w sumie, jak ktos oczekuje przywiazania uwagi innych do szczegolow, przyklad lepiej zawsze dziala niz pogadanka na ten temat.

Nie mam zainstalowanej polskiej czcionki, nie tylko do korzystania z MW jest moj pc, nie przyszloby mi nawet do glowy zainstalowac systemu w pracy, jak ktos inny sugeruje, bo nawet nie mam zwykle kiedy sie po przyslowiowych plecach podrapac w pracy, nie mowiac o wizytach na forach.

Duma z bycia Polka nie ma dla mnie nic wspolnego z czcionka, bez flagi w oknie (zadnej aluzji do innego tematu), sasiedzi wiedza, ze jestem Polka. Moze sam fakt czestych dyskusji z innymi o Polsce swiadczy o tym, ze inni zauwazaja moja dume z pochodzenia, bo gdyby nie to, jak mnie odbieraja inni, to pewnie omijaliby temat ze mna.

Zapewne to, ze z Polski wywodzi sie wiele znanych i powszechnie szanowanych osob, jak i to, ze ktos mial przyjemnosc kontaktow ze innymi (mniej i prywatnie tylko znanymi) rodakami, sprawia ze czuje sie dumna.

Moze to, ze znajomym smakuja polskie potrawy przygotowane przeze mnie, daje poczucie dumy z polskich tradycji kulinarnych...

Umiejetnosc podniesienia sie z faktycznych i przyslowiowych gruzow, walka przodkow o zachowanie jezyka, kultury, i miejsca posrod innych narodow jest powodem do dumy na rowni z umiejetnoscia zwyklych ludzi radzenia sobie w trudnych sytuacjach (bez uciekania sie do kretactwa).

Zapewne rowniez daje poczucie dumy jak polecajac miejsca w Polsce, znajomi po powrocie sa zachwyceni i opowiadaja innym.

Zastanawiajac sie nad tematem dumy z bycia Polka; to jak zyje, jak sie zachowuje, jak mnie odbieraja inni, nie jest wynikiem specjalnych staran o to, zeby "robic to po polsku", to jest wynikiem mojego wychowania, zachowania pewnego systemu wartosci, szacunku dla pewnych tradycji, ktore sa dla mnie czyms naturalnym, to skladaja sie na to kim jestem.

Nie sa to zapewne odmienne uczucia od osob innych narodowosci w stosunku do swoich tradycji, sposobu zycia, czy osiagniec, ktore czesto podziwiam, hmm moze w tym szczegole jest roznica, ze duma z bycia Polska jest odczuciem bardziej osobistym.
Jedno moge potwierdzic, ze to nie kolor okladki paszportu, ani typu czcionki jakiej uzywam, ani akcentu (albo jego braku) swiadcza, ze czuje sie dumna z bycia Polka.

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 17-09-2009 00:05 ]

Ada

Do góry stronyOffline

landi

Post #6 Ocena: 0

2009-09-17 07:39:00 (16 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

Amen
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

malke

Post #7 Ocena: 0

2009-09-17 07:41:18 (16 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

I ALELLUJA

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-09-17 10:31:11 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

jasti

Post #9 Ocena: 0

2009-09-19 18:44:32 (16 lat temu)

jasti

Kobieta

Z nami od: 21-08-2007

Jestem dumna że jestem POLKĄ gdyż:
- to nasi przodkowie walczyli o to abyśmy mogli żyć w wolnym kraju,
- jestem dumna z tego, że jesteśmy więcej obyci w świecie i bardziej wykształceni, zaradni, pracowici niż niejeden naród w Europie
- znamy swoją wartość, umiemy poradzić sobie w każdej sytuacji,
- rozpiera mnie duma gdy widze pomnik Małego Powstańca w Warszawie
i z chęcią pokazuje go obcokrajowcom bo "chylą głowę i mają więcej szacunku dla Polaków
- cieszy mnie nasza kultura niepowtarzalne polskie powiedzinka
- i ten pazur jakim możemy potraktować każdego kto nam wejdzie w droge, niepowtarzalna wiara nawet w beznadziejne sytuacje
Mamy wiel dobrych cech tak jak pewnie wiele narodów ale chyba żaden naród nie jest tak solidarny i zjednoczony jak my:)))
jasti

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

margo706

Post #10 Ocena: 0

2009-09-19 20:02:07 (16 lat temu)

margo706

Kobieta

Z nami od: 13-10-2007

A mnie wkurza w Anglii:
-to ze w pracy angole na siebie donosza(polacy w pracy raczej jeden drugiego kryje,bo donosicielstwo jest nie ladne)angole sadza ze donoszenie jest w pozadku
-mlodziez angielska,jak ida ulica w grupie to przechodze na 2 strone chodnika bo wszystkiego sie mozna spodziewac
-faceci ktorzy bez ogrodek potrafia podejsc i spytac czy lubie sex itd(polacy z takimi tekstami zadko wyskakuja chyba ze po pijaku)
-czestowanie fajkami z reki
-gadanie ze polacy to tylko wodka i dziwienie sie ze na weekendzie nic nie pilam
Ogolnie ludzie sa inni niekoniecznie lepsi czy gorsi,ale mimo wszystko wole polakow chociaz tutaj polacy sa inni jacys tacy samolubni,ale oczywiscie nie wszyscy.
ogolnie ciesze sie ze jestem Polka ale czy dumna jestem ciezko powiedziec,dumna napewno jestem z kuchni polskiej i jak jade do Polski to wiem,ze sie objem pysznosci i jeszcze nie utyje:-D
[url=][img][/img][/url] [url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,