Str 6 z 13 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-09-12 17:10:00 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
drucianka | Post #2 Ocena: 0 2009-09-12 17:56:52 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
Nie jestem dumna z tego czego dokonał ktoś inny wiec trudno mi być dumna z Polskiej historii (niemniej mam do walczących duży szacunek), wstydzić się za kogoś tez nie mam zamiaru, w nosie mam polskie absurdy, to nie ja je wymyśliłam, rumienić się na ich wspomnienie nie będę.
Ciesze się ze jestem Polka, bo nauczyłam się ze może być ciężko, nie oczekuje ze mi się samo wszystko ułoży i doceniam możliwości które mi daje życie w Anglii (a nie biorę za oczywiste jak Anglik). Ciesze się ze jestem Polka, bo mi nikt burki nie każe nosić, nie wywala z Europy, nie zabrania wyrażać swojego zdania. Dla mnie szklanka jest więcej niż do połowy pełna ![]() |
refleksja | Post #3 Ocena: 0 2009-09-13 18:22:55 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-09-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2009-09-10 21:50:30, marciniak napisał(a): Cytat: 2009-09-10 08:31:01, refleksja napisał(a): A mnie denerwuje jak ludzie powołują przykład jazdy lewą stroną - bo to on jest PRAWIDŁOWY!! To on ma historyczne podstawy. Wziął się stąd, że jak rycerze czy jacyś inni wojownicy jeździli, to będąc w większości praworęczni w prawych rękach trzymali broń. Chodziło o to, aby się "mijać" prawymi bokami. Na całym świecie obowiązywał taki ruch. Jedna z hipotez mówi, że zmienił to Napoleon, bo był mańkutem. No tu się akurat mylisz. Mijano się lewymi bokami, tak aby było trudniej sięgnąć osobę naprzeciwko jednym szybkim uderzeniem - miecz nosiło się na lewym boku, nie na prawym. Rycerz czy wojownik nie mógł atakować znienacka a jego broń była lepiej widoczna dla osoby/osób jadących z naprzeciwka. Ruch drogowy w całej Europie i Azji był prawostronny tak jak ma to miejsce obecnie w Anglii i Japonii, a w tym drugim państwie miecze noszono jeszcze do 1868 r. U nas w Polsce i reszcie Europy nie ma przekazu międzypokoleniowego jak ma to miejsce w Japonii gdzie każdy zna swych przodków na wiele pokoleń wstecz a społeczeństwo jest na wskroś konserwatywne - zasady ruchu samochodowego skopiowano z wcześniejszych zasad średniowiecznych - podobnie w Anglii, która zawsze była tradycyjnym krajem, przywiązanym do swej odrębności i nie doświadczyła od czasów Wilhelma Zdobywcy żadnego podboju - nikt nie narzucał swych zasad. Masz rację że wszędzie poruszano się tak samo mijając się z jednej strony - każde społeczeństwo wypracowało podobne zasady. Napoleon właśnie zmienił ruch prawostronny, który wcześniej obowiązywał wszędzie na lewostronny aby odciąć się od średniowiecznych tradycji i zwyczajów no i może że był mańkutem miało to swoje znaczenie. Podbił prawie całą Europę a że Francja wtedy górowała kulturalnie na całym świecie to inne kraje poszły za jego przykładem oprócz Anglii i Japonii, gdzie dalej panowało średniowiecze shogunatu Tokugawa i paradowano z mieczami u boku. Historia ruchu prawo/lewostronnego: tu tu i jeszcze tu |
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2009-09-13 18:29:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2009-09-12 17:56:52, drucianka napisał(a): Nie jestem dumna z tego czego dokonał ktoś inny wiec trudno mi być dumna z Polskiej historii (niemniej mam do walczących duży szacunek), wstydzić się za kogoś tez nie mam zamiaru, w nosie mam polskie absurdy, to nie ja je wymyśliłam, rumienić się na ich wspomnienie nie będę. Ciesze się ze jestem Polka, bo nauczyłam się ze może być ciężko, nie oczekuje ze mi się samo wszystko ułoży i doceniam możliwości które mi daje życie w Anglii (a nie biorę za oczywiste jak Anglik). Ciesze się ze jestem Polka, bo mi nikt burki nie każe nosić, nie wywala z Europy, nie zabrania wyrażać swojego zdania. Dla mnie szklanka jest więcej niż do połowy pełna ![]() Bardzo dobrze ujete. ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Post #5 Ocena: 0 2009-09-14 14:23:30 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2009-09-14 15:00:15 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2009-09-14 16:15:17 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2009-09-14 16:17:54 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2009-09-14 16:21:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Kto nie był wczoraj dumny z naszych siatkarzy???
Ja ,centralnie mnie to nie interesowalo-i uwazaj z tym kamieniem.Oddam! ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Post #10 Ocena: 0 2009-09-14 16:33:49 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|