MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nasza polska wiocha

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 9 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

evasta4

Post #1 Ocena: 0

2009-07-30 23:53:11 (16 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Cytat:

2009-07-30 23:51:56, krakn napisał(a):
Cytat:

2009-07-30 23:43:24, evasta4 napisał(a):

Wielu znajomych Anglikow juz Polske odwiedzilo,bardzo im sie spodobala i wiekszosc zapowiada,ze tam wroci;-)

wiesz jak pojedziesz na sycylie czy malte te jest bosko!
Ale mieszkanie tam i zrozumieć polityke tych krajów to się nabiera innego spojrzenia.

tak też napisałem wcześniej, jechać do polski i nie wiedzieć co się dzieje to polska jest piękna, tylko polityka i urzędasy ... nie będę tu przeklinał choć pasowało by, OK?
Zgadzam sie8-),ale pomimo to wszystko na odwiedziny tam zawsze mam ochote ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: evasta4 30-07-2009 23:59 ]

"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-07-31 00:31:51 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-07-31 00:33:55 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

paposki19

Post #4 Ocena: 0

2009-07-31 00:47:29 (16 lat temu)

paposki19

Mężczyzna

Z nami od: 19-11-2007

Jestem szczesciarzem ,ze jestem Polakiem.Dumny jestem z tego,ze dziadkowie wracali od 1953 z Syberii przez prawie 1,5 roku do Polski-pieszo.(wyroki mieli za nie zrzekniecie sie obywatelstwa polskiego).Dumny jestem,ze brat babci zostal partyzantem mjr."Ponurego"i zginal za OJCZYZNE.Dumny jestem,pomimo rozczarowania jaka ta Polska jest dla mych dziadkow,rodzicow.Innej Ojczyzny nie mam,dlatego z szacunkiem bede wspominac wnukom(przy czerwonym barszczyku z uszkami),ze warto pojechac do Polski,do rodziny-w odwiedziny.
Bede odradzac powrot dzieciom,bo skoro moja mama,ja nie widzimy szans na poprawe egzystencji w Polsce od tylu lat,to czy kiedykolwiek sie cos zmieni???Tak ...Szczescie,ze tutaj moge normalnie zyc,bo w Polsce bylem za mlody do emerytury,a za stary do pracy.Jestem szczesciarzem,ze jestem Polakiem-NA EMIGRACJI:-W
O Nadziejo... Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...

Do góry stronyOffline

Numer Skype

smieszny_mis

Post #5 Ocena: 0

2009-07-31 01:00:34 (16 lat temu)

smieszny_mis

Mężczyzna

Z nami od: 17-09-2005

Fajne teksty :-)

Gdzieś kołacze się świadomość, że beneity/uśmiechy/inne takie znikają wprost proporcjonalnie do hmmm.... biedy/bezrobocia/etc, prawda? Fajnie tu w UK. Wiele razy podkreślane było, że lubi się UK za rzeczy u podstaw których leży .... zamożność społeczeństwa/kasa jednym słowem, no nie? A co by było/będzie jeśli....?
No tak Kanada i inne kraje gdzie ta kasa jest.... :-)

Kocham cię Juziu, ale ze Zdzichem jest tak jakoś inaczej, sam wiesz, mam na waciki etc....

Czasem jadąc przez Polskę i widząc krzywe chodniki, dziurawe drogi, odrapane kamienice mam wrażenie, że tyle jest do zrobienia! A mnie to motywuje :-)

Ach te Polskie urzędy! Te hieny i *****. Tak..... Oni! Bo przecież nie my! Nikt z naszej rodziny, sąsiadów, kumpli, znajomych, prawda? Zwrócić uwagę? Po co?! Przecież to nic nie pomoże....

Anglicy są fajni. No może trochę głupi, ale fajni, prawda? (ciekawe jak oni to wszystko tak sobie poukładali?)
A Polacy tutaj to ****. Ale z wyjątkiem naszej rodziny, sąsiadów, kumpli, ....

My tu przecież tak dobrze pasujemy, no nie? Jakby co to będziem bronić tego kraju raju!

Gorzej jak ich czegoś nauczymy....

Ta.....

[ Ostatnio edytowany przez: smieszny_mis 31-07-2009 01:06 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #6 Ocena: 0

2009-07-31 01:14:49 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Libbii

Post #7 Ocena: 0

2009-07-31 01:53:37 (16 lat temu)

Libbii

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Cytat:

2009-07-30 20:32:26, acerek napisał(a):
El_zvis:
Masz racje. Jednak....
Czy w normalnym kraju:
- ludzie zmuszeni sa pracowacza marne pensje?
- ludzie zmuszeni sa pracowac ponizej kwalifikacji?
- prezesi/dyrektorzy biora gigantyczne premie i odprawy?
- instytucje obcinaja finanse na szkolnictwo, sluzbe zdrowia, itp?
- poslowie/senatorowie kradna?
- sprzedaje sie dochodowe firmy obcemu kapitalowi?
- pozwola sie aby obce firmy odrzucaly nasza oferte i tworzyly miejsca pracy u sasiadow?
- musisz pocalowac klamke w wielu instytucjach i firmach zanim cokolwiek zalatwisz?
Wiele przykladow mozna mnozyc ktore nalezaloby poprawni;

A według Ciebie:
- tutaj pracujemy wszyscy na stanowiskach odpowiadających naszym kwalifikacjom lub wyżej? (poczytaj troszkę danych i statystyk)

- pamiętasz początek kryzysu w UK? kto za co brał premie i odprawy, zrujnował bank, a potem szczęśliwie odszedł sobie na emeryturę?

- to, że może jeszcze nie obcinają środków na pewne dziedziny jest tylko chwilowe (już od dawna wiadomo, że to państwo opiekuńcze nie ma racji bytu na dłuższą metę)

- czy Ty w ogóle oglądasz TV albo czytasz gazety? A co powiesz na aferę z ostatnich miesięcy dotyczącą wydatków MP's? Kim oni są jak nie polskimi posłami i senatorami? A "Twoimi" pieniążkami szastali na lewo i prawo...

- i tutaj też nie raz zdarzyło mi się nie załatwić czegoś od ręki

To tylko tak parę argumentów na szybko...

I wcale nie twierdzę, że UK jest ble, ale strasznie nie lubię demonizowania Polski.

Jedni z nas żyją tutaj w bardzo bezpiecznym miastach, miejscowościach, inni w mniej. Ja osobiście lepiej się czułam w moim Polskim mieście jak wracałam po nocy z imprezy do domu. Tutaj jednak mnie ta angielska młodzież trochę przeraża. Już nie wspominając o 10-latkach rzucających kamieniami w autobusy czy inne takie...
I w moim mieście ludzie się nie uśmiechają tak często na ulicy i nie schodzą sobie z drogi. Kiedyś zrobiłam sobie taki mały eksperyment i niestety wyszło, że zazwyczaj to ja muszę wszystkim schodzić z drogi bo inaczej by mnie staranowali ;-) Ot, takie miasto...

Chcę wrócić do Polski i nigdy nie ukrywałam, że UK jest moim "tymczasowym" miejscem zamieszkania.

I wydaje mi się, że to, jakie ktoś ma podejście do Polski zależy również od środowisk, z których pochodzimy. Ja osobiście wywodzę się z takiego, któremu w Polsce układa się całkiem nieźle i nikt nie ma zamiaru emigrować.
A czemu ja tu jestem? Z lenistwa? Z wygodnictwa? Przez męża? Z ciekawości? Ze strachu? Wszystkiego po trochę... Ale równocześnie wierzę, że w Polsce by mi się też całkiem nieźle powiodło, tyle, że może w trochę dłuższym czasie. :-)

I dodam jeszcze, że tutaj biurokracja też potrafi wykończyć:
mieszkam w strefie płatnego parkowania, gdzie na własne auto ma się naklejkę, ale jak już gość przyjeżdża, to trzeba mieć kartę postojową. W Polsce kupi się ją w każdym kiosku lub u kontrolera strefy. Tutaj muszę iść do counsilu, z dwoma dokumentami potwierdzenia adresu i czekać pół godziny do godziny aż będę mogła je kupić. Załatwiane są w tym samym miejscu co domy socjalne, benefity, czy inne tego typu problemy. I jeszcze dopiero od miesiąca czy dwóch można jednorazowo kupić 15 kart (wcześniej 5). I jak ktoś mi powie, że to jest cacy to go wyśmieję.
Może dla kogoś to zbyt mały przykład, ale dla mnie tylko potwierdzający, że nie wszystko jest tak cudnie jak się opisuje :-)

Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: Libbii 31-07-2009 02:08 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2009-07-31 06:43:45 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2009-07-31 00:31:51, marciniak napisał(a):
Cytat:

2009-07-30 23:51:56, krakn napisał(a):
wiesz jak pojedziesz na sycylie czy malte te jest bosko!
Ale mieszkanie tam i zrozumieć polityke tych krajów to się nabiera innego spojrzenia.

tak też napisałem wcześniej, jechać do polski i nie wiedzieć co się dzieje to polska jest piękna, tylko polityka i urzędasy ... nie będę tu przeklinał choć pasowało by, OK?

Wiesz zauważyłem że w każdym temacie piszesz tak samo.

To się robi nudne, więc może weź daj na luz i napisz coś pozytywnego.

Bo pesymiści są ogólnie nudni.

A myślę że autor tematu nie miał zamiaru znowu czytać potoku łez jako odpowiedzi na pierwszy post.

coś wesołego, no właśnie a widzieliście bardzo śmieszny filmik w TVP?
pewien poseł wynajął dom którego właścicielem jest niemiec co było powodem iż za pieniądze podatników w telewizji popłynęło kupę kasy.
na prawde warto poczekać i oglądnąć ubaw do łez... :-?
http://www.tvn24.pl/2251337,28377,0,3,1,o-co-lato,wideo.html
switnie obrazuje co jest najwazniejsze dla polityki kraju i czym ię zajmują
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

mietal64

Post #9 Ocena: 0

2009-07-31 08:09:47 (16 lat temu)

mietal64

Mężczyzna

Z nami od: 20-02-2008

Cytat:

2009-07-31 00:47:29, paposki19 napisał(a):
Jestem szczesciarzem ,ze jestem Polakiem.Dumny jestem z tego,ze dziadkowie wracali od 1953 z Syberii przez prawie 1,5 roku do Polski-pieszo.(wyroki mieli za nie zrzekniecie sie obywatelstwa polskiego).Dumny jestem,ze brat babci zostal partyzantem mjr."Ponurego"i zginal za OJCZYZNE.Dumny jestem,pomimo rozczarowania jaka ta Polska jest dla mych dziadkow,rodzicow.Innej Ojczyzny nie mam,dlatego z szacunkiem bede wspominac wnukom(przy czerwonym barszczyku z uszkami),ze warto pojechac do Polski,do rodziny-w odwiedziny.
Bede odradzac powrot dzieciom,bo skoro moja mama,ja nie widzimy szans na poprawe egzystencji w Polsce od tylu lat,to czy kiedykolwiek sie cos zmieni???Tak ...Szczescie,ze tutaj moge normalnie zyc,bo w Polsce bylem za mlody do emerytury,a za stary do pracy.Jestem szczesciarzem,ze jestem Polakiem-NA EMIGRACJI:-W

Fajnie powiedziane.... Pod tym moge sie podpisac... Tez mam pare osob w rodzinie z takimi wspomnieniami, ale najwazniejsze jest to, ze mimo wszystko nadal jestem Polakiem... Owszem, mozna nie chciec jechac do Polski, bo urzedy, bo mentalnosc naszych rodakow ma wiele do zarzucenia... Ale JA nadal jestem POLAKIEM, mimo, ze 5 lat juz tutaj mieszkam... I podejrzewam, ze niepredko wroce na stale do Polski... Patriotyzm to nie tylko powstania, strajki, skoki przez plot... mysle, ze mozna byc patriota przez to, ze mowie iz jestem Polakiem... Mozna miec polska flage schowana w kieszeni, mozna ja wywiesic w oknie... Ja mam ja w sercu i to mysle, ze wystarczy za caly komentarz... A tak apropos... moze zrobilem pare bledow, chociaz postaralem sie sprawdzic i chyba nie... Oczywiscie bez polskich znakow, ale ...
Alkohol zabija, ale nie mozna zapominac, ile ludzi dzieki niemu sie urodzilo ... Aby sprawiedliwości stała się zadość, kacem kończy się radość

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

jarek_jan

Post #10 Ocena: 0

2009-07-31 08:28:06 (16 lat temu)

jarek_jan

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2009

Ja naprawde nie rozumiem, jak ktos z niechecia jedzie do Polski bo urzedy im sie nie podobaja. To tylko pare okienek w ktorych czesto pracuja juz mlodzi i usmiechnieci ludzie. Sam mieszkam w Lodzi i zalatwialem ostatnio sporo Paszport (zero kolejek, pare minut) / Dowod / Prawojazdy (musialem tylko po odbior sie zglosic) i abolicje podatkowa (szybko dostalem caly zwrot podatku na konto). Chyba jestem z innej planety bo wszedzie z usmiechem i bez zbednych formalnosci. Przy dowodzie stalem nieco w kolejce a w Urzedzie Skarbowym niepotrzebnie stalem bo mnie jedna urzedniczka oszukala co kosztowalo mnie z 5-6 minut. Nie dramat. Dramat to mam jak dzwonie na infolinie Virgina, czy chce cos zalatwic tutaj w Angli. Na mojej uczelni to chyba w obludze studenta pracowaly najbardziej leniwe i mylace sie osoby swiata. Niekompetencja tutaj razi w wielu przypadkach. Mimo tego nigdy nie powiem, ze nie odwiedze Anglii bo mi dziala na nerwy :) Jesli za jakis czas wroce do Polski to po jakims czasie z przyjemnoscia odwiedze moje ulubione miejsca w Midlandach czy Londynie. Pracujemy tutaj bo sa lepsze pieniadze i moze dla niektorych jakas furtka w karierze sie otworzyla. Nie wymyslajmy na sile, ze wszystko tutaj jest rozowe i kolorowe a w Polsce to bagno do ktorego nie chce sie jechac.
Jarek

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,