MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nasza polska wiocha

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 11 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Milusia

Post #1 Ocena: 0

2009-07-31 11:07:32 (16 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

A wedlug mnie nasze zycie tutaj zalezy od naszego podejscia.
Mozna zyc w UK od wielu lat i nie znac nawet porzadnie swojego miasta, ze o dalszych okolicach nie wspomne.
Ilu znacie Polakow, ktorzy wykonuja najgorsze i najmniej platne zawody, zabijaja sie o nadgodziny, nie znaja jezyka... I pomimo, ze sa tu juz ladnych pare lat nie robia nic, zeby cos poprawic, cos zmienic. W dzien wolny impreza w domu watpliwej jakosci z towarzyszami niedoli, zaprawienie sie w trupa, a potem znowu caly tydzien tyrka.
Takim ludziom nigdy nie bedzie sie tu podobac, nie czytaja gazet, nie wiedza co dzieje sie w polityce, w gospodarce, zyja tylko w swoim malym polskim gettcie.

A mozna tez sprobowac zyc inaczej, osiagnac wyznaczone cele, rozwijac sie, nauczyc sie jezyka, dostac dobra prace... Mozna w dzien wolny pojechac nad morze, do jednego z tysiecy parkow, galerii, zapisac sie na silownie, zwiedzic sasiednie miasta. Mozna zawrzec przyjaznie z ludzmi z calego swiata. To wszystko zalezy od nas samych jak chcemy zyc.

A Polska? Tesknie, za Polska z dziecinstwa, za beztroska, za mama i jej obiadkami, za tata i za tym jak uczyl mnie jezdzic na rowerze, do wakacji i do polskich gor... Tyle, ze to juz przeszlosc i nawet gdybym wrocila, to juz nie do tych beztroskich lat, tylko do Polski gdzie nadal trudno o prace, do bezdusznych urzedow i naburmuszonej pani Zosi w okienku, do smiesznych zarobkow i pytan jak przezyc do konca miesiaca.

Jestem Polka, jestem z tego dumna (chodz nie jestem dumna ze wszystkich Polakow, ale wszedzie znajda sie lepsi i gorsi, w kazdym narodzie). Jestem Polka ale wybralam zycie na emigracji i tu pozostane...
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer Skype

mietal64

Post #2 Ocena: 0

2009-07-31 11:16:30 (16 lat temu)

mietal64

Mężczyzna

Z nami od: 20-02-2008

Fajnie powiedziane... Ja jestem Polakiem i takim zostane... Ale masz calkowita racje... Trzeba zobaczyc cos wiecej niz payslip... (czy jakos tak to sie nazywa)... Ja zwiedzilem prawie cala Anglie, nie znam tylko Walii... Tam jeszcze mnie nie bylo... Chociaz blisko mialem, bo mieszkalemw Bristolu... Trzeba poznawac ten kraj, bo ma wiele ciekawych rzeczy do zwiedzenia... Chyba, ze macie na celu tylko kase...
Alkohol zabija, ale nie mozna zapominac, ile ludzi dzieki niemu sie urodzilo ... Aby sprawiedliwości stała się zadość, kacem kończy się radość

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Post #3 Ocena: 0

2009-07-31 15:11:06 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Magdalena77

Post #4 Ocena: 0

2009-07-31 15:52:43 (16 lat temu)

Magdalena77

Kobieta

Z nami od: 03-09-2008

Cytat:

2009-07-31 10:29:02, Severance napisał(a):
Cytat:

2009-07-31 10:21:52, mietal64 napisał(a):
.... KOCHAM WAS !!!!

...hehe, milo wiedziec, ja Ciebie tez kocham ;):P

Nie noooo, Severance po Tobie to się tego nie spodziewałam, takie wyznanie i to na forum:-]:-]:-]
Więc wszystkiego najlepszego - a dostanę zaproszenie na ślub?
A może wszyscy przyjedziemy i przy okazji będzie też spotkanie integracyjne, pomyśl ile prezentów dostaniecie:-]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-07-31 17:01:47 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Magdalena77

Post #6 Ocena: 0

2009-07-31 17:44:05 (16 lat temu)

Magdalena77

Kobieta

Z nami od: 03-09-2008

Cytat:

2009-07-31 17:01:47, Severance napisał(a):
Cytat:

2009-07-31 15:52:43, Magdalena77 napisał(a):

Nie noooo, Severance po Tobie to się tego nie spodziewałam..

..ja tez nie ;) Ale jak to przeczytalam, to "cus" we mnie drgnelo (?) i pomyslalam: jak On do mnie po ludzku, to i ja do niego po ludzku ;):D

Ale gdzie metal64 się podział? Taka fajna dziewczyna czeka. Chyba się zawstydził;-)

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2009-07-31 19:26:38 (16 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Zaciekawil mnie temat.Co mnie tu trzyma?Dlaczego jas tu przyjechalam?Napewno za poprawieniem swojej sytuacji finansowej,nie mniej nie traktuje tego kraju jako tylko i wylacznie miejsca zarobku.Skoro przyszlo mi tu mieszkac ...na jaki czas nie wiem staram sie zaklimatyzowac.Moze jest mi latwiej ,nie wiem bo taki mam charakter ,umiem sie odnalezc w nowych sytuacjach i wyzwania mobilizuja mnie bardziej niz zniechecaja.Moze jest mi latwiej bo nic ani nikt w Polsce mnie nie trzyma ,nie czuje sie zwiazana emocjonalnie.Nie lubie generalnie uogolniania ...Polacy to chamy,pijacy i zlodzije.Mezczyzni to banda szowinistow.Blondynki sa glupie.Murzyni sa brudni i tak dalej ,przykladow uogolnien moglabym mnozyc tysiace.Nie podpisuje sie pod zadnym z nich.Staram sie wysluchac,blizej przyjrzec i sama wyrobic sobie opinie.Lubie poznawac nowych ludzi bez szufladkowania ich i przyczepiania im stereotypowych przylepek.Chce poznac wartosciowych ludzi,bez wzgledu na kolor skory,wyznanie.narodowosc czy inne czynniki.Poznalam wartosciowych Polakow ,Anglikow ,Murzynow i wielu innych .Poznalam rowniez ludzi ,ktorzy swoim podejsciem czy postepowaniem ,slowem odepchneli od siebie.Dla mnie nie jest to kwetia narodowosci ale tego jakim ktos jest czlowiekiem.Uwazam tez ,ze skoro tu jestem chcialabym poznac jezyk,kraj i kulture ludzi obok ,ktorych przyszlo mi zyc.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-07-31 19:35:21 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-08-01 12:11:52 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-08-01 12:17:57 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,