MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy konieczna kwarantanna??

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2009-06-09 18:33:46 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Paszport jest dozywotni (badz do chwili zaginiecia ;) ).
Byc moze masz odstep 3 lat miedzy szczepieniami na wscieklizne.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ediedi266

Post #2 Ocena: 0

2009-06-09 19:26:39 (16 lat temu)

ediedi266

Kobieta

Z nami od: 10-02-2009

Tak wlasnie dozywotni .
Chodzilo mi ze trzeba powtorzyc szczepienie po 3 latach :)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2009-06-09 20:12:05 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

zwróćcie uwagę ze faktycznie szczepienia w Uk przeciw wściekliźnie przynajmniej nasz pies ma na dwa lata, ale w całej europie jest na rok, więc jak się podróżuje po krajach europy bezpieczniej jest szczepić psa co 12 miesięcy.
Dlaczego? dlatego ze w UK nie ma wścieklizny wiec ilość antyciał może być mniejsza niż na kontynencie gdzie wścieklizna istnieje wśród zwierząt.
My za szczepienie futrzaka wraz z przeglądem koszt około 35 funtów, raz na rok więc koszt żaden.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

dziubas4891

Post #4 Ocena: 0

2009-06-09 20:32:36 (16 lat temu)

dziubas4891

Kobieta

Z nami od: 08-06-2009

Bardzo wszystkim dziekuje za pomoc:-).

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2009-06-09 20:55:21 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Krakn, tylko Polska ma szczepienia co rok, ze wzgledu na duze zagrozenie wscieklizna ( a tak naprawde chyba w powiazaniu z interesem producentow szczepionek i wetow ;) ).
W pozostalych krajach decyduje trwalosc p/cial choroby, w zaleznosci od uzytej szczepionki 2-3 lata, date kolejnego, koniecznego do utrzymania waznosci certyfikatu, szczepienia wpisuje wet.

PS. Mitem jest, ze na Wyspach nie ma wscieklizny, podobnym mitem jest, ze czeste szczepienie nie szkodzi zwierzeciu.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 09-06-2009 20:56 ]

Do góry stronyOffline

tunia26

Post #6 Ocena: 0

2009-06-09 21:31:54 (16 lat temu)

tunia26

Kobieta

Z nami od: 08-04-2009

Hej, ja mam 4 mies pieska, kupilismy ja w UK. Oczywiscie psinka bedzie jezdzic z nami na wycieczki do Polski i nie tylko, wiec to co musielismy zrobic to
1. pierwsze szczepienie w wieku 8 tyg robi hodowca
2. Po zakupie psa idziesz z nim do weta i sie rejestrujesz, niech Twoj pies sie zapozna z weterynarzem, a Ty zapytaj o wizyty i szczepienia, dostaniesz grafik szczepien i informaje na temat paszportu, odrobaczania i srodkow przeciwko pchlom i innym paskudztwom, pilnuj dat sugerowanych przez weta, to wazne
2a dowiedz sie tez, czy Twoj wet ma tzw puppy parties, to takie spotkania, dla wlascicieli szczeniakow. Przychodzisz ze swoim szczeniakiem, psiaki biegaja i sie poznaja a Ty uczysz sie o tym jak najlepiej sie opiekowc nowym psem. Moj wet oferuje takie 2 spotkania za darmo - rewelacja, bylysmy z moja psinka, pies to uwielbia, a dodatkowo zdobywasz mnostwo informacji, masz wyceczke samochodem, spacer, przyzwyczajasz pieska do obcych ludzi i innych psów - polecam, wez ze soba sprzet do sprzatania po szczeniaku, bo taki spacer wywoluje emocje ... :P
3. kolejne szczepienie rbisz Ty u weterynarza, koszt szczepienia i odrobacenia -ok f 50
4. micro - chip, mozesz polaczyc to z druga szczepionka, samo wszczepienie chipa kosztuje ok f14, wiaze sie to z rejestracja pieska w PetLog, pamietaj, wszystkie informacje musza byc bardzo szczegolowe
5. Rabies vaccination - Twoj pies musi miec wiecej niz 3 miesiace, zeby miec ta szczepionke!! pilnuj dat!! koszt - ok f 50
6. Blood sample - pobranie krwi, 21 dni po rabies vaccination, wynik badania po ok 2 tygodniach koszt - ok f 99
7. i tu uwaga "your pet may not enter or re - enter the UK until 6 calender months have passed from the date the blood sample which satisfactory result was taken. The pet passport is vald from 6 months AFTER the date of satsfactory blood sampling"
wiec: jak dostaniesz potwierdzenie ze test krwi wypadl pozytywnie tu (satisfactory), czekasz 6 miesiecy kalendarzowych i wtedy paszport jest wazny. Oznacza to, ze jesli moj pies mial blood sample na poczatku maja i wynik satisfactory przyszedl pod koniec maja, to wywiezc z UK ja moge zawsze, ale wrocic mozemy dopiero 6 miesiecy kalendarzowych liczac od konca maja, czyli koniec listopada.
8.Paszport jest wazny zdaje sie dozywotnio, musisz jednak pamietac o odnawianiu rabies vaccination co trzy lata i corozne DHPPi oraz lacto - mieszanki takiej jak u nas wscieklizna, ale tez przciw innym choróbskom, to za f 50 i rabies tez za f50, nie musisz juz przechodzic tej procedury ponownie i placic tej stowy za blood sample!!
9.Pamietaj, ze niektore kraje maja dodatkowe wymagania, wiec zawsze sprawdz defralub zapytaj swojego weta zanim gdzies zabierzesz swojego psa.

Szczepienia nie sa trudne, to tylko tak wyglada skomplikowane, ale nie jest. Polecam takze regularne odrobaczanie, zwlaszcza, ze masz dzieci, to wazne, bo larwy robali czasem sie przenosza na ludzi. Szczenieta czasem rodza sie z larwami i trzeba psiaka regularnie odrobaczac, na poczatku co kilka tygodni, zapytaj o to swojego weta, na pewno Ci doradzi. Polece jeszcze srodki na kleszcze i pchly oraz haczyk do wyciagania kleszczy - tez weta zapytaj.

Powodzenia!!

a tak BDW, czy ktos z Was ma moze Malamuta lub Haszczaka, chetnie pogadam o roznych sprawach dot. takich ras psow.

[ Ostatnio edytowany przez: tunia26 09-06-2009 21:55 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2009-06-09 21:38:22 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Tunia, szczepienie na wscieklizne jest PO skonczonych 3 m-cach, a nie wczesniej.
Poza tym kwestia "waznosci" paszportu juz byla wczesniej ;).
Odrobaczanie co kilka m-cy tez jest zbednym truciem psa, sensowniej jest robic badania kalu i odrobaczac np. co rok, dwa, przesada jest zaraznie sie ludzi/dzieci od psow, predzej cos podlapia od rowiesnikow.
No i malamuty sa,hasiory tez sie zdarzaja, jesli masz zaprzegowca, to mam nadzieje, ze kupilas z dobrej, KC hodowli i wiesz, co masz.
W przeciwnym razie, moje kondolencje.

Do góry stronyOffline

tunia26

Post #8 Ocena: 0

2009-06-09 21:50:13 (16 lat temu)

tunia26

Kobieta

Z nami od: 08-04-2009

Usuwam moja poprzednia wypowiedz, przepraszam kajro, troche sie unioslam. Kalu tez nie lubie badac :) odzielam opinie, ze zaprzegowce wymagaja opieki wielu osob i dobrego hodowcy - tu uwaga dla innych osob kupujacych szczeniaki - zakup psa, zwlaszcza tak wymagajacego jak haszczak lub malamut itp od niesprawdzonego czlowieka grozi wieloma komplikacjami, poza tym poprzez zakup niesprawdzonego psa wspieramy nielegalne hodowle i czasem wyzysk lub okrutne traktowanie zwierzat.
a do Polski rzeczywiscie jezdze tylko po to zeby sie przekonac ze malo rzeczy mnie tam ciagne ...

[ Ostatnio edytowany przez: tunia26 10-06-2009 21:56 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2009-06-09 21:56:25 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

:-o:-o:-o
Skad az takie uniesienie??
Proponuje troszke rozszerzyc horyzonty, niz jeden wet ;).
Co do zaprzegowcow, tez pisze to z pewnego doswiadczenia, stad pytanie, czy znasz ich specyfike?
Zreszta sama jestem ciekawa, czyzby malamut?
Wierz mi, nie posiadam tych zalet, ktore mi zarzucasz 8-)

PS. Zapewniam Cie, ze zycie z psem dostarczy wielu rozrywek rownie zabawnych, jak pobieranie kalu do badania, o ile nie ciekawszych :-]

Dla wyjasnienia, zbyt wczesne podanie szczepionki p/wsciekliznie moze wywolac problemy neurologiczne i immunologiczne. Wiaze sie to ze znacznym obciazeniem mlodego organizmu pozostalymi szczepionkami (chroniacymi przed m.in. nosówką,parwowirozą, chorobą Rubartha, kaszlem kennelowym, leptospirozą Leptospira icterohemorrhagiae, L. canicola, L. pomona,parainfluenzą, koronawirozą, bordetellozą).
Na to naklada sie stres zmiany otoczenia, oddzielenie od matki i rodzenstwa, odrobaczanie i in.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 09-06-2009 22:12 ]

Do góry stronyOffline

dziubas4891

Post #10 Ocena: 0

2009-06-09 23:11:11 (16 lat temu)

dziubas4891

Kobieta

Z nami od: 08-06-2009

Tunia bardzo ci dziekuje za takie szczegółowe informacje- jestem naprawde wdzieczna:-)- teraz wiem czego wymagac od weta i czego sie spodziewac. Pozdrawiam gorąco:-)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,