MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Patriotyzm to idiotyzm?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 7 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2009-05-23 00:55:35 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2009-05-22 23:53:00, wonsatymarian napisał(a):
MarcinieB
W dalszym ciagu odnosi sie Pan wybiorczo do tego, co do Pana pisze, w zamian proponuje Pan dyskutowac na ten temat w formie Panu wygodnej.
Patriotyzm a`la POlskie Drogi sie Panu nie podoba Panie MarcinieB, prawda? To niechaj Pan napisze jaki patriotyzm jest bliski Panu.
Jacy historycy zasluguja u Pana na H? a jacy tylko na h? I dlaczego?

Drogi Wonsaty Marianie,

Ujme to w sposob prosty i przystepny - jestem przeciwnikiem tzw Patriotyzmu Martyrologiczno-Cmentarnego jako ze taki prowadzi do rozpatrywania i cholubiena klesk zamiast rozwijania w naszych Rodakach postawy tworczej i pelnej pasji dla poznawania swiata.

Jaki patriotyzm jest mi bliski podam wkrotce - najpierw daje szanse wypowiedziec sie wszystkim uczestnikom dyskusji.

Historycy przez duze H taka samo jak Politycy przez duze P - trzeba zainteresowac sluchaczy swoja dziedzina a nie zanudzac. Jesli rzeczony historyk tego nie potrafi to osiagnie fekt odwrotny od zamierzonego. Zamiast Patrioty wyjdzie Nudziarz z tendencja do Nawracania i Ocenianiani innych nacji jako Slabo Wyedukowanych Glupkow. I ja do takich Glupkow tez naleze, jako ze nie wiem kto dowodzil lewym skrzydlem polsko-litewskiej armii pod Grunwaldem, nie wiem jak mial na imie 2 pies Zygmunta III Wazy ani nawet nie potrafie wymienic kilku Polskich Krolow po kolei - co jak rozumiem powoduje ze nie jestem patriota w zadnym stopniu.
Cytat:

Tak, to prawda, ze im wiecej wiemy na temat swoich korzeni, tym jestesmy mocniejsi. A znajomi z roznych krajow? Hm, a jakaz to edukacje posiedli? Co Pan wie na temat poziomu edukacji w ich
kraju i znajomosci ich wlasnej historii? To, ze nie znaja i nie sa zainteresowani historia Polski nie jest wyznacznikiem nudy naszej historii. A Pan historii ich kraju sluchalby z otwartymi ustami? A moze Pan ich jakos testowal, prowokujac do wypowiedzi na tamat ich wlasnej historii?
Moze wowczas by Pan mogl dostrzec czy sa patriotami czy nie?

A ja cale zycie myslalem ze jestesmy silni jak COS UMIEMY. Ewidentny blad.
Kiedy cztam twoja wypowiedz to mam wrazenie ze tylko i wylacznie Historycy maja prawo byc Patriotami. I tak wlasnie rodza sie HistErycy. Co wers to ''historia'' we wszystkich mozliwych odmianach. Doprawdy.
Po co mam oceniac obcych ludzi czy sa patriotami?
Moze powinienem przyjac zalozenie ze czlonkowie BNP sa Patriotami Angielskimi/Brytyjskimi?
Czlonkowie Parti LePena Patriotami Francuskimi?
itp itd

- Co robisz drogi Marianie poza studiowaniem Historii zeby nazwac siebie Patriota?

Cytat:
Panie Marcinie, a juz sadzilem, ze dal tu Pan link do jakiejs powaznej publikacji, ktora to sie tak Pan skwapliwie podpiera. Pozwoli Pan ze zbede to milczeniem.

Drogi Marianie czy to oznacza, ze tylko KacHa ma prawo do pisania wlasnych opinii? Opinie innych osob publikowane na innych portalach sa nie do przyjecia? Rozumiem, ze obowiazuje rowniez limit wiekowy - licealisci nie moga sie wypowiadac? Patriota musi pelnoletni? Czyzby zdanie emeryta znaczylo wiecej niz studenta?

:-D:-D:-D

Pozwolam sobie dolaczyc linki do roznych artykulow prezentujacych rozne punkty widzenia - jak to w zyciu bywa jedni sa bardziej otwarci inni mniej, jedni szukaja odpowiedzi, drudzy tylko problemow.
Tak jak dzisiaj zamiescilem artykul JK-M, ktory no niestety nie jest moim idolem,jakkolwiek zywie do niego sentyment.

Cytat:
Ktos tam podparl sie Albertem Einsteinem jako filozofem? Jakiego pochodzenia byl Einstein? Ile mial ojczyzn? O jakim On mowil patriotyzmie?

Rozumiem, ze KacHa bedzie decydowac kto jest patriota a kto nie.
A propos, konkluzja jaka sie rysuje z tej wypowiedzi, to to ze Prawdziwy Patriota moze miec tylko JEDNO obywatelstwo. I ze trzeba byc FILOZOFEM, jak rowniez trzeba miec odpowiednie POCHODZENIE zeby miec cos w tej kwestii do powiedzenia?

:-D:-D:-D

Cytat:
severance napisala...

No wlasnie Severance napisala, moze czas na Ciebie Drogi Marianie.

A co jesli pokusisz sie o napisanie wlasnej definicji Patriotyzmu, moze w oparciu o linki ktore dolaczylem wczesniej.

Pozdrawiam Serdecznie na wspolnej drodze do znalezienia odpowiedzi na pytanie JAKI PATRIOTYZM jako ze NIKT nie kwestionuje pojecia patriotyzmu jako takiego.
I takze szczerze i oddanie sugeruje nie szukac wrogow tam gdzie ich nie ma.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2009-05-23 11:29:06 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-05-23 11:31:12 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-05-23 13:29:42 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-05-23 13:35:05 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2009-05-23 13:50:37 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2009-05-23 14:40:32 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-05-23 14:46:07 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-05-23 14:58:42 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #10 Ocena: 0

2009-05-23 15:50:03 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2009-05-23 11:29:06, wonsatymarian napisał(a):
[...]Czyli tak samo jak Panski poprzednik MarcinB pozbawiacie wonsategomariana prawa do przemyslen i zabrania glosu na temat patriotyzmu, tak? Tylko tacy jak Pan, postepowi, swiatli, nowoczesni i otwarci na caly swiat, moga zabierac glos na ten temat, a ja ... no coz, wypada mi tylko nisko lezec z moim patriotyzmem.

Szacowny Wonsaty Marianie,

Biorac pod uwage Twoje i moje wczesniejsze wpisy proponuje opisac wlasne rozumienie/definicje/interpretacje patriotyzmu do czego zachecam juz dluzszy czas.
Jak swiat swiatem zacheta jest czyms diametralnie odmiennym od zamykania ust drogi WM.
Przeto udziel wlasnych przemyslen w tej kwestii a forumowicze chetnie wysluchaja Twojej opinii. Moja, jako rzeklem, pojawi sie na zakonczenie watku.

Twoj oddany M.

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 7 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,