MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Patriotyzm to idiotyzm?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 21 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 21 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2009-07-25 08:24:18 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2009-07-25 08:08:33, vicealigator napisał(a):
Mam do czytajacych zagadke.
Kto notorycznie na tym forum wciska kit; nerwowo reaguje na linki do informacji, ktore te kity prostuja; placzliwie nazywa tych, ktorzy racza miec inne od niego zdanie - psychicznie chorymi itd. itd?
Dla ulatwienia podam, ze jest tez moderatorem.
Poniewaz zagadka jest bardzo prosta, nagrod nie przewiduje.
-----
A teraz zachowaj sie choc raz jak facet i wroc do tematu.

Powaznie - pomysl o leczeniu :-D
Jak rowniez o watku w ktorym piszesz, a ktory z zalozenia ma byc powazny.

Powyzej sa podane pytania dotyczace patriotyzmu z gatunku trywialno-codziennego w odroznieniu od hist0ryczno-histErycznego - napisz lub nie, odpowiedzi na nie lub rozwin temat dalej.
Umiejetnosci przedstawiania wlasnych opinii na tematy jak powyzszy to nie zbior linkow, sznurkow i innych plecionek tylko wlasych przemyslen oraz doswiadczen.
Jak dotad zauwazylismy ze watek doszedl do dwoch rozniacyh sie opinii na temat pojecia PATRIOTYZM - dla ulatwienia nazwijmy te opinie patriotyzmem martyrologicznym i pozytywistycznym ew jesli ktos woli inaczej to patriotyzmem pomnikowym i autostradowym w nawiazaniu do wczesniejszych fragmentow dyskusji.

A mnie ciekawi jak forumowicze ustosunkuja sie do pytan podanych pare wpisow wczesniej.

poz,
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2009-07-25 08:28:21 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #3 Ocena: 0

2009-07-25 08:31:45 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Cytat:

2009-07-19 23:29:15, marciniak napisał(a):
To ja nie wiem kim jestem, bo jestem za budową autostrad i tym podobnych fajnych rzeczy, ale równocześnie jestem za tym aby pamiętać o przeszłości, nie zapominać co się wydarzyło, dbać o nasze tradycje narodowe itp.

I dokladnie o to chodzi - nie ma jednej Prawdziwej i Jedynie Slusznej Deinicji Prawdziwego Polaka Patrioty.
Jedni beda sie lubowac w rocznicach Ku Czci i Ku Pamieci a inni otwarciem nowego odcinka autostrady, stadionu i dochodem narodowym brutto. Jedni beda odkurzac starodruki i wspominac Sanacje i Bitwe pod Grunwaldem, a inni dzialac spolecznie czy to pod szyldem Caritasu czy Wielkiej Orkiestry Swiatecznej Pomocy.

A pytania pozostana zawsze takie same jak te ze str 19 i 20.

poz,
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #4 Ocena: 0

2009-07-25 08:34:54 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Cytat:

2009-07-25 08:28:21, vicealigator napisał(a):
Wiedzialem, ze to bedzie zbyt trudne. Na tak wielkie ego nic sie nie poradzi

Alez oczywiscie, Tak, tak, tak...

(ziewniecie) :-D

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-07-26 12:15:32 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #6 Ocena: 0

2009-07-26 15:59:40 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-07-25 08:06:33, marcinb napisał(a):
Cytat:

2009-07-25 01:15:39, Superlover napisał(a):
Cytat:

2009-07-25 01:02:34, marcinb napisał(a):
Wszyscy siedzimy w UK - to w koncu jestesmy patriotami czy zwyklymi ekonomicznymi emigrantami w poszukiwaniu wyzszego standardu zycia?

Jedno nie wyklucza drugiego

- Jesli nie wyklucza, to w jaki sposob mozna byc patriota w obcym kraju, do ktorego wyjechalo sie dobrowolnie bez zadnego przymusu, tylko po to zeby sobie poprawic sobie poziom zycia?

- Jesli ktos deklaruje chec stalego pobytu w UK zamiast powrotu do PL i zycia oraz pracy tamze, to w jaki sposob jest to czyn patriotyczny?

- Czy patriota powinien wrocic do kraju i tam placic podatki, dzialac spolecznie i rozwijac gospodarke? Tam glosowac, studiowac i miec dzieci? Czy moze mieszkac za granica, ignorowac wydarzenia polityczno-gopodarcze w Ojczyznie i dbac o rozwoj obcego kraju?

Czasem mam wrazenie, ze bardzo latwo przychodzi nam szafowanie pojeciem Patriota, zwlaszcza jesli chodzi tylko o gesty z gatunku nic nie kosztujacych jak wywieszanie flagi czy znajomosc hymnu.

poz,

A mi się wydaje że ty szafujesz uproszczeniem typu kto mieszka w Polsce ten patriota, a kto za granicą - nie.

Brzmi to oszałamiająco prymitywnie takiego zwłaszcza w twoim poście.

Podepnę się pod twój punkt widzenia i zapytam: czy bardziej patriotyczne jest pozostawanie w Polsce jest na zasiłku czy wyjazd do Anglii i praca tam?

Zwróć też uwagę że w dzisiejszych czasach internetu i satelity nawet mieszkając za granica wcale nie trzeba być odciętym od wydarzeń w kraju
głosować też można, jeżeli tylko się chce
i tak dalej...
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

marcinb

Post #7 Ocena: 0

2009-07-26 17:52:55 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

hmmm... musialbys pokazac gdzie napisalem kto jest a kto nie jest Patriota ze wzgledu na miejsce pobytu.

Z mojego tekstu wynika raczej, ze sytuacja w ktorej sie znajdujemy stawia pytania, ktore z kolei wymagaja innego spojrzenia na dotychczasowe definicje patriotyzmu.

A przyklad z zasilkiem wydaje sie byc znacznym uproszczeniem jako, ze nie byl to tyle wybor zasilek w PL czy praca w UK tylko nizszy czy wyzszy standard zycia.

poz,

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-11-28 08:55:43 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #9 Ocena: 0

2011-11-28 13:39:53 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Marian,

ale co Ci konkretnie w Federacji przeszkadza? Bo jak rozumiem "pozytywow" nie mam zadnych i potepiasz cala idee Federacji Panstw Narodowych dla zasady.

Ale jak to mowil imc Zagloba - kupa Mosci Panowie, kupy nikt nie ruszy. A od siebie dodam, ze pewnie nawet Rosjanin, i to do spolki z Chinczykiem.
;-)

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-11-28 15:16:20 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 21 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,