Str 3 z 26 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-05-22 09:14:43 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #2 Ocena: 0 2009-05-22 10:25:38 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Cytat: 2009-05-22 08:42:58, vicealigator napisał(a): [...] ![]() ![]() ![]() Zawsze zamaist patriotyzmu mozemy wybrac Homo-Pedofilna Tozsamosc Wszechswiatowa ktora zaserwuje nam Jedynie Sluszna GAZETA WYBORCZA i w tonie Walczacego Tolerancjonizmu bedzie nas wiesc ku Walce o Nowy, Wspanialy Swiat i Pokoj, az Kamien na Kamieniu Nie Zostanie Pozdrawiam ze spora doza ciemnogrodztwa nie tyle ciemnogrodztwa co brakiem umiejetnosci analizy prostego tekstu - ale najwyrazniej wymagam za duzo. ![]() ![]() ![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #3 Ocena: 0 2009-05-22 10:32:28 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2009-05-22 10:32:59 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #5 Ocena: 0 2009-05-22 10:49:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
SZanowny Marciniak,
Tytulem wstepu: NIE probuje Cie osmieszyc ani NIE kwestionuje Twoich pogladow - jak w kazdej DYSKUSJI a nie WOJNIE o SW RACJE odpowiedz wywyoluje pytanie itp itd. Moj wpis odnosi sie do pytania JAKI PATRIOTYZM a nie czy patriotyzm w ogole. Zreszta bycie patriota jest wyborem a nie obowiazkiem ergo narzucanie komus jakichkolwiek ideologicznych przeslanek na temat CO TO ZNACZY BYC PRAWDZIYWM POLAKIEM kojarzy mi sie z wiecami LPR i Bractwa Oszczedzajacych na Fryzjerze. Ale do rzeczy, jako ze pytanie wywolalo fale odpowiedzi a te z kolei moje nastepne pytania. Sam przedstawie swoje pogladu nieco pozniej kiedy atmosfera podgrzeje sie na tyle ze zaczna padac powazne wyzwiska. ![]() Cytat: 2009-05-22 08:56:23, marciniak napisał(a): Dla mnie patriotyzm ... To jest szacunek dla wlasnego kraju, narodowosci i kultury, bronienie tych wartosci przez skalaniem Ale jak? Polska kiedys (tutaj Kolo Historykow moze przypomni kiedy dokladnie) slynela z tolerancji a oceniajac po wpisach dotyczacych przedstawicieli innych narodowsci/mniejszosci mam wrazenie ze roznica miedzy tym co piszesz tutaj a na inych watkach jest jak miedzy krzeslem a krzeslem elektrycznym. Cytat: ale tez zdrowy rozsadek. Bronienie to mam na mysli prostowanie klamstw, ale nie tylko. Patriotyzmem na emigracji jest pokazywanie sie z tej lepszej strony a nie z tej gorszej, ukazywanie zalet swojej kultury.
I jak to robisz? Oceniajac po wpisach dotyczacych przedstawicieli innych narodowsci oraz wlasnych rodakow mam pewne watpliwosci. Cytat: No i patriotyzm to tez znajomosc swojego kraju i nie gadanie ze sie kocha ale nie zna sie wlasnego hymnu.
Jak bardzo trzeba znac swoj kraj zeby byc Patriota? Geografowie i Hostorycy to najwieksi patrioci? Jeden bedzie mowil wiele o Bitwie pod Zielonym Lasem a inny o urokach Szwajcarii Kaszubskiej - kto jest wiekszym patriota? Cytat: Idiotyzmem to to na pewno nie jest.
Odnosisz sie do mojego wpisu a ja takiej uwagi nie moge znalezc. Cytat: Idiotyzmem jest dac sie urobic na czlowieka bez korzeni, nie identyfikujacego z nikim i niczym, nie majacego wlasnej tozsamosci. Do tego wlasnie dazy UE wmawiajac to samo co robili ruscy w ZSRR. Tamtym sie czesciowo udalo, dzisiaj maja nadal problemy z ludzmi radzieckimi, bez tozsamosci.
Sorry ale to pseudo-polityczne bla, bla,ba jest cokolwiek nie na temat. Jak mozemy rozmawiac na temat Patriotyzmu kiedy ja widze tylko fragmentaryczne odniesienie do mojego wpisu. A porownywanie UE do CCCP jest rownie chybione jak Demokracji do Demokracji Ludowej. Cytat: To sie tylko tak wydaje ze jest fanie nie byc Polakiem i olac wlasny kraj. Dopoki impreza trwa jest fajnie, ale kiedys impreza sie konczy i pojawia sie pytanie ze strony innych a co ty w zasadzie robisz i dokad idziesz bo my mamy wlasne domy, wlasne zwyczaje a ty nie jestes nasz. I wtedy pojawia sie osamotnienie tak czeste i charakterystycznie na emigracji.
Patriota z osamotnienia? Nikt nikomu nie broni pielegnowania wlasnych tradycji mieszkajac w obcym kraju. Mozna byc patriota i asymilowac sie w obcym kraju czy trzeba zyc w Polskim Gettcie zeby zostac uznany za Patriote? Pozdrawiam, Moje wyznanie, jako rzeklem, bedzie nieco pozniej. A nowe pytania nie odnosza sie tylko do mojego rozmowcy ale do wszystkich forumowiczow, ktorzy chca wziasc udzial w dyskusji. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2009-05-22 11:06:22 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2009-05-22 11:11:47 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte