MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przyjazń na emigracji- istnieje coś takiego?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 4 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2009-02-28 12:28:15 (16 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Zielona 75-trzymaj sie;nie jestes dziwna,jestes normalna
a co do dzielenia sie doswiadczeniami-wystrzegaj sie jedynie ludzi,ktorzy na dzien dobry zakladaja ze wszyscy sa zli,a polacy najgorsi[dla siebie nawzajem]-oni z reguly mowia o sobie,
choc nie zawsze zdaja sobie z tego sprawe...
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

malke

Post #2 Ocena: 0

2009-02-28 12:32:34 (16 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Jest takie stare przysłowie:
"Niw rób nikomu dobrze a nie będzie Ci zle".
Staram sie je stosować choc nie zawsze wychodzi.
Mój mąż twierdzi że mój błąd polega na tym iż poznając kogoś że tak to określę z góry daję tej osobie 10 punktów na plusie i potem jestem zawiedziona on natomiast uważa ze jak się da 10 na minusie to albo skala idzie w górę i w ten sposób cieszy sie że poznał kogoś fajnego albo zwyczajnie dochodzi do wniosku że znajomość ta jest nic nie warta ale przynajmniej nie jest zawiedziona.
Prawda jest taka że wiekszość rodaków ma w sobie tą polską żółć i zawiść że jak komuś sie lepiej powodzi to już jest wrogiem.Wiekszośc z nas nie potrafi sie cieszyć szczęściem innych i dlatego mamy tak mało przyjaciół.
Jak komuś sie gorzej powodzi to zle bo trzeba tej osobie pomagać i czujemy się często w ten sposób wykorzystywani a jak sie powodzi lepiej to też zle bo zazdrościmy.
Ja mam dobrych znajomych i tyle a jeśli chodzi o prawdziwych przyjaciół to palców jesdnej ręki jest za dużo.I nie ubolewam nad tym.

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #3 Ocena: 0

2009-02-28 12:58:04 (16 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Bo jak sie z kims chce spotkac, to nie dla pieniedzy i tego jak ktos ma w domu, tylko dla przyjemnosci spedzenia chwili z dana osoba :) Pewnie, fajnie by bylo przyjechac identycznym samochodem, nosic identyczne ciuch i miec ta sama wartosc (cokolwiek to znaczy) - ale wtedy to by bylo dopiero nudno.

Ale fakt, nie kazdy tak podchodzi do sprawy.

Przyjazn wedlug mnie to cos, na co nie ma wplywu wyglad, wartosc materialna, kolor skory itp.

Tylko jak to jest. Kazdy przyzna racje, a nadal nie mamy znajomych i przyjaciol

Jak ktos ma ochote na piwo, to zapraszam - bedziemy przyjaciolmi :-] a przynajmniej znajomymi -tylko kto placi? ;-):-]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Korba102

Post #4 Ocena: 0

2009-02-28 13:20:05 (16 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 16-02-2008

Przyjaźń to słowo na migracji ze strony rodaków nie istnieje a jak już to w innym słowa znaczenia. Daleko nie trzeba szukać wystarczy tu grzebnąć w MW, zawiści nigdy nie za wiele lepiej tak na dystans, gdyż tu nie spotkasz człowieka bezinteresownego oddanemu ot tak z chęci bycia, chciwość za wszelka cenę, to ona przysłania nam horyzonty zaufania i normalnego życia. Normalni natomiast gdy już raz doznają ukąszenia ze strony tych pasożytów bronią się przed następnym razem i mają po temu racje…
Panoszenie się jak słoń w składzie porcelany tykanie wszystkich i wszystkiego co jeszcze nie było tknięte. Dominacja i niechęć do tych co mogliby się przybliżyć do tego kręgu lub poziomu. Rozczulacie się nad pchłą a ostatniego słonia grzebiecie w popiele nienawiści. Niechęć do innych bo może mieć lepiej, zawsze znajdzie się dłoń w której będzie odrobina soli gotowej do rzucenia głęboko w oczy ciekawości.
Udajecie wierzących i krzyżowców co w imię własnej wiary kąsalibyście innych i nawracalibyście ich, udajecie bardziej normalnych i za wszelka cenę chcecie tolerować to co jest nie do zaakceptowania. Bardziej Kameleon jak człowiek Szukacie przyczyny dookoła a nie znajdujecie jej pod nosem u siebie. To inni są winni nie ja.
Przyjaźń to nie tylko czerpanie lecz również dawanie i zrozumienie, lecz niestety tu już nie wystarczy beczka soli tu jest potrzebne coś więcej.
Lecz jak ja już to wcześniej pisałem – Za darmo to i ocet jest słodki.
8-)
Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz

Do góry stronyOffline

Numer AIMNumer gadu-gadu

_Steve_

Post #5 Ocena: 0

2009-02-28 13:31:19 (16 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Cytat:

2009-02-28 13:20:05, Korba102 napisał(a):
...
Udajecie wierzących i krzyżowców co w imię własnej wiary kąsalibyście innych i nawracalibyście ich, udajecie bardziej normalnych i za wszelka cenę chcecie tolerować to co jest nie do zaakceptowania. Bardziej Kameleon jak człowiek Szukacie przyczyny dookoła a nie znajdujecie jej pod nosem u siebie. To inni są winni nie ja.
...
8-)

Ale Cie ponioslo :-]:-]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #6 Ocena: 0

2009-02-28 14:08:28 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2009-02-28 14:38:25 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitek

Post #8 Ocena: 0

2009-02-28 14:47:23 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Marciniak sprwdza przyjaciól w ten spośb że dzwoni i każe się im podwozić bo nie ma na taksę...
ja nie mogę...
chłopie jeżeli tak rozumiesz przyjaźń to ja ci naprawdę współczuję
ale nawet się nie dziwię że tak napisałeś bo od dawna wyrobiłem sobie przekonanie że jesteś nie całkiem normalny a już na pewno jesteś totalnym prymitywem
no cóż i tacy muszą istnieć...
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Guylian

Post #9 Ocena: 0

2009-02-28 15:17:24 (16 lat temu)

Guylian

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

No to widze, ze ludzi z podobnymi doswiadczeniami (najpierw komus pomoge a potem w najlepszym wypadku ta osoba odplaci sie obojetnoscia) jest naprawde duzo na emigracji. Ja "zainwestowalam" tutaj w przyjazn dwa razy i dwa razy sie sparzylam, choc do jednej dziewczyny ciagle zywie duzy szacunek, bo po kilku miesiacach milczenia zadzwonila i przeprosila ( ale dopiero jak ktos jej zrobil dokladnie to samo, co ona mi). W kazdym razie po bezowocnych poszukiwaniach przyjazni na emigracji, ograniczylam sie do starych przyjaciol, ktorych znalam jeszcze w Polsce i choc mieszkamy daleko od siebie, wiem, ze tu sa i moge zawsze pozawracac im glowe. Tylko na piwo ciezko wyskoczyc razem :-]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-02-28 15:36:28 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,