MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kampania ateistów

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

niebieskieucho

Post #1 Ocena: 0

2009-01-07 23:45:31 (16 lat temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Wyczytalem na onecie.eu (http://wiadomosci.onet.pl/1892310,28350,wiadomosceu.html)
jak leci nizej.

Spór o Boga zawędrował na uliczne reklamy

Wierzący i ateiści na Wyspach toczą ze sobą dyskusję na reklamowych billboardach. Właśnie ruszyła, finansowana ze zbiórki publicznej, kampania ateistów. Inicjatorzy planowali, że zbiorą na nią 5 i pół tysiąca funtów - zebrali 150 tysięcy.
Na ulice Londynu wyjechał pierwszy autobus z napisem "Boga przypuszczalnie nie ma, więc przestań się martwić i ciesz się życiem". Docelowo po Londynie ma z takimi sloganami jeździć 200 autobusów, a w innych miastach Wielkiej Brytanii - 600. Wkrótce w londyńskim metrze pojawi się też tysiąc plakatów o podobnej treści.

Inicjatorką kampanii ateistów jest autorka komediowa Ariane Sherine, oburzona akcją reklamową jednego ze stowarzyszeń ewangelicznych, które straszyło niewierzących ogniem piekielnym.

Rzecznik Kościoła Anglikańskiego powiedział, że każdy ma prawo szerzyć swoje poglądy, ale dodał, iż wiara chrześcijańska nie ma nic wspólnego z umartwianiem się. Metodyści poszli o krok dalej, mówiąc, że będzie dobrze, jeśli kampania ateistów skłoni ludzi do poważnej refleksji i że świadczy ona o niesłabnącym zainteresowaniu Bogiem.

Niepokojem może jednak napawać trudna do przewidzenia reakcja brytyjskich muzułmanów.

Mój komentarz:
- W Polsce byloby to nie do pomyslenia.
- Uwazam, ze i tak zeufemizowali kampanie, bo ateistyczny napis powinien brzmiec "Boga nie ma" a nie "Boga przypuszczalnie nie ma", bo to wprowadza element niezupelnego przekonania o swoich pogladach.

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

alex1965

Post #2 Ocena: 0

2009-01-08 01:43:42 (16 lat temu)

alex1965

Kobieta

Z nami od: 08-01-2009

za cytat dzięki - czytałam na MW..do czego zmierzasz? chcesz zapoczątkować dyskusję nt Boga , jego istnienia, dziłań religijnych na wyspach , ateizmu,czy też zwyczajnie prowokujesz do jakiego kolwiek ,,odezwania się "?

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #3 Ocena: 0

2009-01-12 23:38:35 (16 lat temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Cytat:

2009-01-08 01:43:42, alex1965 napisał(a):
za cytat dzięki - czytałam na MW..do czego zmierzasz? chcesz zapoczątkować dyskusję nt Boga , jego istnienia, dziłań religijnych na wyspach , ateizmu,czy też zwyczajnie prowokujesz do jakiego kolwiek ,,odezwania się "?

Na MW tego nie znalazlem, wiec przytoczylem to jako ciekawostke. Nie prowokuje, nie zamierzam dyskutowac na temat istnienia/nieistnienia Boga, ale ciekawi mnie jakie szanse powodzenia mialyby tego typu akcje w naszym kraju.

Do góry stronyOffline

dariuszszczecin

Post #4 Ocena: 0

2009-01-13 00:50:38 (16 lat temu)

dariuszszczecin

Mężczyzna

Z nami od: 04-12-2008

W Polsce Hitler i faszystowskie Niemcy wymordowały mniejszości religijne;wyznawców Mojżesza,Jahwe,przedstawicieli religijni kościołów narodowościowych i Komunistów, Ateistów.Watykan mianował faszystowskich prezydentów jak księdza Tisso.Zbrodnia taka finansowana przez Papieża finansującego napad na wyspy przegrał.
Religia jako narzędzie zbrodni,dzieli ludzi.Ateizm łączy,więc przyszłość i jedność narodów jest możliwa. W Londynie żyje mieszanka z całego świata,tam gdzie są granice religijne rodzą się wojny.
Te hasła przemawiają do ludzi, nawracajcie się na człowieczeństwo, wartości ludzkie.Na Boskich się zawiedliście,wszędzie gdzie demonstrowano jego obecność, śmierć niewinnych ludzi pisała historie zbrodni.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-01-13 12:13:26 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anneczka

Post #6 Ocena: 0

2009-01-13 14:15:09 (16 lat temu)

anneczka

Kobieta

Z nami od: 20-09-2007

Ja osobiście uważam że wolność słowa jest wskazana, w polsce religią dominującą jest Kościół Chrześcijański do którego również ja należe, natomiast jestem pełna tolerancji dla innych Religii. Uważam, że ludzie powinni się bardziej szanować i być mniej zawistni, dwulicowi jak są. Tak naprawde do czego to wszystko prowadzi??? Wojny, kataklizmy, padanie gospodarek, mnie to przeraża... Nie dzieje sie na świecie NIC coby dawało nam szanse na poprawe stosunków międzyludzkich co w efekcie zmierza do tego że kiedyś się wszyscy nawzajem powybijamy...
W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

vitek

Post #7 Ocena: 0

2009-01-13 17:52:34 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Rzymsko-katolicki.

Btw. ostatnio będąc w stolicy wypatrywałem tych banerów na busach i nic. Już zdjęli? Ale zwróćcie uwagę na sformułowanie: Boga PRAWDOPODOBNIE nie ma. Jaki wspaniały przykład tolerancji i nienarzucania własnych przekonań ani uważania ich za jedynie słuszne! Jakże to inne od tego co wykrzykują nasi rodzimi wojujący ateiści, np. nasz forumowy clown dariusz skądś tam. Jestem pod wrażeniem
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2009-01-13 18:14:27 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #9 Ocena: 0

2009-01-16 19:40:34 (16 lat temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Cytat:

2009-01-13 17:52:34, vitek napisał(a):
Rzymsko-katolicki.

Btw. ostatnio będąc w stolicy wypatrywałem tych banerów na busach i nic. Już zdjęli? Ale zwróćcie uwagę na sformułowanie: Boga PRAWDOPODOBNIE nie ma. Jaki wspaniały przykład tolerancji i nienarzucania własnych przekonań ani uważania ich za jedynie słuszne! Jakże to inne od tego co wykrzykują nasi rodzimi wojujący ateiści, np. nasz forumowy clown dariusz skądś tam. Jestem pod wrażeniem

Otóz wlasnie to nie jest przyklad tolerancji, o czym pisalem na samym poczatku, tylko zlagodzenie stanowiska, bo ateista napisalby "Boga nie ma". Podobnie jak wierzacy glosza, ze "Bóg jest" a nie, ze "Bóg prawdopodobnie jest". Teraz nie ma wojujacego ateizmu. Byl za czasów stalinizmu. Przeczytaj sobie "Prolog" strony racjonalista.pl Wojuja przewaznie wierzacy. Wezmy Busha na przyklad, który rozpetal wojne, konca której nie widac.

Do góry stronyOffline

Korba102

Post #10 Ocena: 0

2009-01-17 11:02:37 (16 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 16-02-2008

Bilbord anty???
Może i nie ma, lecz niestety fakt ten dotyczy większości potopowej od Chrześcijan, przybyłej z krajów Europy środkowowschodniej. Obawa dominacji katolickiej jak za czasów panowania królowej Vitorii. To nie obawa przed Islamistą oplecionym laskami dynamitu a przed wiarą która może odciągnąć rzesze ludzi którzy do tej pory żyli beztrosko.
Wiara ma wpływ na psychikę ludzi i może też przyczynić się do zaciągnięcia hamulca postępu cywilizacji, z jednej strony zastrzyk energii, a z drugiej strony uzależnienie się od strachu przed skutkami nakazów etycznych. Ateizm może nie, bardziej izolacja od wiary daje większe swobody na podejmowanie decyzji.
Etyka w układzie chrześcijańskim czy innej orientacji religijnej ma szerokie spektrum uzależnienia od ilości wierzących. A czym jest wiara??? sposobem na życie dla jednych lub dającą leprze życie dla drugich!
Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz

Do góry stronyOffline

Numer AIMNumer gadu-gadu

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,