Str 2 z 3 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Kasia_ |
Post #1 Ocena: 0 2008-12-02 23:38:36 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-06-2008 |
Ja osobiscie uczylam sie jezykow obcych od obcokrajowcow.... no i angielski mialam "swietny" tylko nie do konca z gramatyka sie zgadzal  bo uczylam sie glownie od skandynawow... zweryfikowalam w IE, potem w UK i jest ok.
Na szkolna wiedze sie nie zalapalam, (dzieki bogu)... w podstawowce i liceum ostatni rok rosyjskiego na studiach wlozyli nam w glowy angielski na morzu i to tyle....
Podsumowujac, uwazam, ze lepiej, latwiej i szybciej uczymy sie jezyka z ktorym obcujemy niz klepotania regulek, czasow itd, ktorych pozniej nie umiemy uzyc...
Ja nie umiem bardzo czesto wytlumaczyc dlaczego mowi sie tak a nie inaczej... ale nie jest mi to do szczescia jakos potrzebne...
Pamietam tez jak " polskie panny wystosowaly skarge u mnie w pracy i pismo wedrowalo od biurka do biurka bo bylo napisane prawie popawnie, tylko, ze w jezyku uzywanym sto lat temu...
Takze, darujcie sobie ludziska wszelkie cud kursy  gramatyke sie przyda przejrzec ja juz sie mowi w danym jezyku...
a tak na marginesie, "mowi sie w danym jezyku jak sie w nim mysli"... ponoc  [ Ostatnio edytowany przez: Kasia_ 02-12-2008 23:39 ]
|

|
 |
|
|
anetek2 |
Post #2 Ocena: 0 2008-12-03 05:33:04 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-09-2008 Skąd: southampton |
na pewno masz racje ,ale  ja nie raz cos mowie do anglika ,uzywam tylko angielskich slow i widze jak mu oczy robia sie duze bo za diabla nie wie o co mi chodzi .tak ze ta gramatyka na pewno sie przydaje - niestety
|

|
 |
|
perfekcja |
Post #3 Ocena: 0 2008-12-03 07:17:20 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2008 Skąd: UK |
Cytat:
2008-12-02 20:56:54, vitek napisał(a): Zrozumienie tekstu np. Imagine więcej ci da niż lekcja sity
zgadzam sié absolutnie. podstawy mojego angielskiego tez wziély sie z tego, ze chcialam wiedziec o czym spiewajá moje ukochane zespoly. bylo to wiele lat temu a ja do teraz pamiétam te slówka. na nauké angielskiego w szkole sié nie zalapalam, bo jestem z tych co jeszcze uczyli sié rosyjskiego wiéc nad angielská gramatyká sama musialam popracowac.
i jeszcze jedno dla chcácych zlapac jézyk. absolutne NIE dla polskiej telewizji!!! ogládac tylko angielská. mnie na poczátku bardzo ulatwialy sprawé napisy. zresztá nadal ich uzywam jesli ogladam program o trudniejszej tematyce.
|

|
 |
|
vitek |
Post #4 Ocena: 0 2008-12-03 07:53:58 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Cytat:
2008-12-03 05:33:04, anetek2 napisał(a):
na pewno masz racje ,ale  ja nie raz cos mowie do anglika ,uzywam tylko angielskich slow i widze jak mu oczy robia sie duze bo za diabla nie wie o co mi chodzi .tak ze ta gramatyka na pewno sie przydaje - niestety
Gramatyka się przydaje ale nie w tym sensie żeby uczyć się na pamięć reguł a później w rozmowie zanim sobie je przypomnisz i zastanowisz której reguły użyć to rozmówca zaśnie. Klucz do sukcesu to zapamiętywanie nie pojedyńczych oderwanych słów ale jak najwięcej całych zwrotów, kóre dzięki temu są pod ręką gotowe do natychmiastowego użycia.
Wydaje się że uczenie się kilku tysięcy słów to już zadanie ponad siły, a przecież można z nich skleić kilkadziesiąt tysięcy fraz, i tego też mam się uczyć?! Ale tak naparwdę liczba często używanych zwrotów jest dość niewielka a ich znajomość znakomicie podwyższa poziom naszego języka The Mythbuster
|

|

|
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2008-12-03 08:18:45 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Mialam "Imagine" kiedys na lekcji angielskiego w podstawowce (dodatkowej, w szkole to byl rosyjski). Do tej pory pamietam tekst
Ja za to polecam angielskie fora dyskusyjne, mozna nauczyc sie sporo pozytecznych zwrotow, roznych slow z zycia codziennego itp. Ja zawsze duzo czytalam i juz w podstawowce probowalam swoich sil kupujac angielskie i amerykanskie czasopisma. Potem przerzucilam sie na ksiazki, a potem kupowalam 80% tylko po angielsku. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
AndrzejW |
Post #6 Ocena: 0 2008-12-03 16:23:40 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Cytat:
2008-12-02 23:38:36, Kasia_ napisał(a):
Pamietam tez jak " polskie panny wystosowaly skarge u mnie w pracy i pismo wedrowalo od biurka do biurka bo bylo napisane prawie popawnie, tylko, ze w jezyku uzywanym sto lat temu...
A np.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o ....
Czy tak się mówi? - NIE
Czy jest to poprawna forma? - Jak najbardziej.
Wybacz Kasiu, ale wydaje mi się, że pragniesz zagłuszyć swoje braki w edukcji. Żeby nie było - mój angielski jest na nieprzyzwoicie niskim poziomie - ale nie próbuję wciskać, że "to celowo" albo "bo tak jest najlepiej".
|

|
 |
|
marcinb |
Post #7 Ocena: 0 2008-12-03 16:54:37 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
przyjechalem do UK 4 lata temu z podstawami czegos co teoretycznie mozna bylo nazwac jezykiem angielskim. na pewno pomogly mi:
- podreczniki do gramatyki po polsku
- repetytorium leksykalne do nauki slownictwa w roznych sytuacjach
- ogladanie lokalnej telewizji po min 3 godziny dziennie z podpisami
- ogladanie filmow a zwlaszcza seriali (wiecej mowia choc mniej sie dzieje) z podpisami ang
- czytanie ksiazek i pisanie mejli po ang
- slowniki - do dzis mam na lapie 3 polsko-angielskie i 3 ang-ang, thesaurus i slownik wymowy
po stronie minusow jest kompletny brak zycia towarzyskiego przez pierwszy rok  
drugi rok tez nie obfitowal w wydarzenia kulturalne ale juz latwiej sie bylo porozumiec. jak zwykle latwiej bylo dogadac sie z przyjezdnymi niz tubylcami.
teraz jest odwrotnie, latwiej czasem zazartowac po angielsku niz po polsku - jakos ta lokalna gra slow czasem bardziej do mnie trafia niz zarty w rodzimym jezyku  
ale na pewno nauka wymaga czasu i poswiecen, nigdy nie probowalem metody SITA, tradycyjnie ksiazki, slowniki i mnostwo filmow, seriali itp ale nie mowie NIE. jedyne NIE jakie mowie to moja zelazna zasada - NIE DLA POLSKIEJ TELEWIZJI w domu.
poz, Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
vitek |
Post #8 Ocena: 0 2008-12-04 18:31:11 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Btw. oczywiście wiecie że tekst Imagine podsunął Lennonowi Forest Gump po swojej wizycie w Chinach  The Mythbuster
|

|

|
|
Kasia_ |
Post #9 Ocena: 0 2008-12-04 23:34:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-06-2008 |
Cytat:
2008-12-03 16:23:40, AndrzejW napisał(a):
Cytat:
2008-12-02 23:38:36, Kasia_ napisał(a):
A np.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o ....
Czy tak się mówi? - NIE
Czy jest to poprawna forma? - Jak najbardziej.
Wybacz Kasiu, ale wydaje mi się, że pragniesz zagłuszyć swoje braki w edukcji. Żeby nie było - mój angielski jest na nieprzyzwoicie niskim poziomie - ale nie próbuję wciskać, że "to celowo" albo "bo tak jest najlepiej".
Czy mam braki w edukacji??? nie sadze... 2 fakultety, mgr inz... braki w edukacji w jezyk angielskim owszem mam i nigdy nie twierdzilam inaczej... nie moja wina, ze sie zalapalam na ostatni rok z jezykiem rosyjskim... nawet zaluje, ze sie do niego nie przylozylam...
moj post mial na celu raczej pokazanie, ze mozna sie nauczyc jezyka nie tylko w szkole czy tez na kursie... a imozna nauczyc sie w polskiej czy tez innej szkole jezyka, ktorym nie operuje sie na codzien....
ja na swoj angielski nie narzekam, inni tez nie... mogl by byc napewno lepszy, moglabym miec o niebo lepszy akcent niz mam... ale coz nie mozna miec wszystkiego...
co do mojej edukacji to chyba nie jest tak zle jezeli moge sie dogadac w zyciu codziennym, w pracy i urzedach...
wszystkim zycze takiej wybrakowanej edukacji
pozdrawiam
|

|
 |
|
anetek2 |
Post #10 Ocena: 0 2008-12-05 05:46:25 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-09-2008 Skąd: southampton |
ja tez uczylam sie rosyjskiego -tylko- w szkole.Mozecie mi wyjasnic co oznacza matoda :Imagine ,bo kilka osob pisalo o niej a ja nie wiem na czym polega.
|

|
 |
|