

|
Postów: 4 |
|
---|---|
Anecka | Post #1 Ocena: 0 2008-11-02 10:53:25 (17 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2008 Skąd: PL/UK |
Hejka
![]() ![]() |
biff30 | Post #2 Ocena: 0 2008-11-02 11:04:47 (17 lat temu) |
Z nami od: 05-10-2008 Skąd: redditch |
Tortila/Kebab
Przygotowanie: 30 min. Smażenie: 5 min. Trudność: łatwa Składniki na 8 porcji • mięso drobiow-filet , wieprzowe np. szynka lub polędwiczki wieprzowe • przyprawy • czosnek, natka pietruszki • sos sojowy • oliwa, surówki - warzywa • placki torytilli Etapy przygotowania 1. mięso ( można mieszać białe z czerwonym) pokró w kostkę ok 500gr. 2. do miski wlej 3 łyzki ol;iwy 1 łyżka sosu sojowego dodaj posiekaną natkę pietruszki 3-5 wyciśnietych ząbków czosnku kilka igiełek rozmarynu i szczyptę cząbru. mięso wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na minimu 1 h im więcej czasu tym lepiej ![]() 3. na patelni rozgrzej troszkę oliwy z igiełkami (szczypta) romarynu i dodaj mięso razem z zalewą smaż ok 3 - 5 min. na drugiej patelni podgrzej palcki tortili. jak już będą ciepłe posmaruj je sosem czosnkowym ( patrz przepis ) nałóz mięso i surówki +warzywa( dodolne mogą być kupne im wiećej rodzajów tym lepiej ) 4. zwiń placek i zajadaj ![]() sprawdzone smakuje niezle |
Anecka | Post #3 Ocena: 0 2008-11-02 11:16:16 (17 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2008 Skąd: PL/UK |
Dzieki
![]() ![]() Sprawdze to w tygodniu ![]() |
biff30 | Post #4 Ocena: 0 2008-11-02 12:02:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 05-10-2008 Skąd: redditch |
0,5 kg maki
2 dkg drożdży ćwierć szklanki mleka 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli tłuszcz do smarowania blachy przyrzadzanie: Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na natłuszczonej blasze, a |
Post #5 Ocena: 0 2008-11-02 12:11:53 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|