MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z polsatem cyfrowym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

grzesiek402

Post #1 Ocena: 0

2008-09-06 17:09:15 (17 lat temu)

grzesiek402

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2008

ściąć drzewo. jeśli ono zasłania antenę to na pewno jest to jego wina - tym bardziej jeśli wieje wiatr i gałązki kołyszą się:) to czy zasłania? tu jest różnie - zależy jak jest umiejscowiony konwerter na antenie. Standardowo montowane na talerzach konwertery mają takie położenie że sygnał z satelity pada na talerz pod kontem około 30 stopni od poziomu( ciężko to wytłumaczyć)
.
. .
. .
. .
............... .
.
.
.
.
powiedzmy że talerz to ten łuk, a padający sygnał to ta ukośna kreska. Oczywiście talerz może być trochę odchylony od pionu. A działa to tak że ten sygnał odbity od całej powierzchni talerza w związku z jego kształtem trafia w jeden punkt w którym jest umieszczony konwerter. Tak więc sprawdź na oko czy ci drzewo nie zasłania sygnału bo jak tak to na stówę wina drzewa. (ciężko to wytłumaczyć bez rysunku)

[ Ostatnio edytowany przez: grzesiek402 06-09-2008 17:13 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

grzesiek402

Post #2 Ocena: 0

2008-09-06 17:10:58 (17 lat temu)

grzesiek402

Mężczyzna

no i nie wyszło. jak pisałem to były spację przy tych kropkach a teraz ich nie ma:(

Do góry stronyOffline

ProfesorWilczur

Post #3 Ocena: 0

2008-09-06 17:21:39 (17 lat temu)

ProfesorWilczur

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2008

U mnie przed talerzem jest gesta zaslona z drzew. Na dodatek talerz to "jajko Sky". I nie mam zadnych problemow. Wczesniej uzywalem czaszy z zestawy Cyfrowego Polsatu i czesto byly problemy z sygnalem. Az sam sie dziwie, ze tak bylo...

Do góry stronyOffline

grzesiek402

Post #4 Ocena: 0

2008-09-06 17:22:50 (17 lat temu)

grzesiek402

Mężczyzna

o znalazłem rysunki jak można sprawdzić czy drzewo nie zasłania. http://serwis-tv.com/antena.html
Twój typ anteny to pewnie ten z lewej strony

Do góry stronyOffline

vitek

Post #5 Ocena: 0

2008-09-06 23:06:22 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-09-06 16:46:15, eluniaa napisał(a):
Ok dziękuję, potem przeczyta to osoba, która bardziej się orientuje ;) o co w tym wszystkim chodzi ...
a czy jest jeszcze jakiś inny sposób ??

Tak, możesz napisać podanie do zarządcy w którym wyjaśniasz że w związku z twoim zagranicznym pochodzeniem pragniesz utrzymywać telewizyjną więź z krajem ojczystym, intalacja zbiorcza ci nie tego zapewnia, a uniemożliwienie ci odbioru polsatu potraktujesz jako niedozwoloną dyskryminację na tle narodowościowym

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 06-09-2008 23:07 ]

The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #6 Ocena: 0

2008-09-08 07:01:33 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2008-09-06 23:06:22, vitek napisał(a):
Cytat:

2008-09-06 16:46:15, eluniaa napisał(a):
Ok dziękuję, potem przeczyta to osoba, która bardziej się orientuje ;) o co w tym wszystkim chodzi ...
a czy jest jeszcze jakiś inny sposób ??

Tak, możesz napisać podanie do zarządcy w którym wyjaśniasz że w związku z twoim zagranicznym pochodzeniem pragniesz utrzymywać telewizyjną więź z krajem ojczystym, intalacja zbiorcza ci nie tego zapewnia, a uniemożliwienie ci odbioru polsatu potraktujesz jako niedozwoloną dyskryminację na tle narodowościowym

[ Ostatnio edytowany przez: <i>vitek</i> 06-09-2008 23:07 ]

hehe. z tą dyskryminacją :))
W polsce urzędnik by się ci wyśmiał w tważ a tu faktycznie można coś tym zdziałać, a jak ma się to szczęscie być polakiem o ciemnej karnacji to na pewno przejdzie.

Słuchajcie a co do ustawiania anten.
Platwormy a własciwie poszczególne kanały zaczynają nadawać w lepszej jakości, i nie chodzi mi o HDTV, tylko o mniejszą lub mniej stratną kompresje, by nawet na SD był lepszy obraz, takim kanałem jest np NATIONAL GEOGRAPHIC wystarczy przełaczyć na tele5 by zrozumieć :-]
I co z tym?
A no te kanały wymagają mniej błędów, bo działa to mniej więcej tak sygnał dochodzi do dekodera, jeżeli jest błąd dobierana jest paczka sygnału, jeżeli dalej błąd zestaw klatek jest opuszczana, przy starszym mocniejszej kompresji mamy paskudny obraz ale nawet można na dużej stracie płynni oglądać.

co z tym zrobić?
Zacząć od tego co mamy, tak jak napisano antena nie może być zasłonięta przez drzewa itp

odkręcamy wszystkie złączki kable przycinamy o jakiś 1 cm, i zarabiamy bardzo staranni by nie robić zwarcia miedzy rdzeniem a ekranem kabla.
Teraz dobrze mieć miernik i kompas, ustawiamy siłe sygnału w pionie i poziomie! w dekoderach w ustawieniach sygnału jest opcja gdzie ustawia się polaryzacje pionową i poziomą [H i V]
Uwaga gdy ustawimy już precyzyjnie to nawet przykręcanie anteny powoduje zmianę natężenia dlatego dobrze jest cały czas mieć miernik koło siebie i przykręcać odpowiednio raz z lewej raz z prawej.
jeżeli nie możemy ustawić sygnału na antenie (gdy sygnał tuż za anteną jest dobry) to znaczy że albo antena jest zasłonięta, albo zdeformowana, albo mamy do kitu konwerter, to ta pierdółka na patyku ;-) jeżeli sygnał jest dobry to obstawiałbym kiepski lub uszkodzony kabel, bo akurat do TV SAT powinien być specjalny satelitarny kabel a nie zwykły koncentryk, jeżeli odległość jest niewielka to możne obleci, ale przy dłuższych odcinkach sygnał który i tak jest bardzo słaby zostanie stłumiony.
Jeszcze raz polecam zakup SAT FINDER a koszmarnie drogi całe 5 funtów na całe życie :-] ustawienie anteny w 3 minuty
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

stokesay

Post #7 Ocena: 0

2008-09-08 10:49:55 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Krakn chyba zle odebrales wypowiedz Vitka. Jego komentarz byl odpowiedzia na post 7 z pierwszej strony:-]
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

krakn

Post #8 Ocena: 0

2008-09-08 12:55:30 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2008-09-08 10:49:55, stokesay napisał(a):
Krakn chyba zle odebrales wypowiedz Vitka. Jego komentarz byl odpowiedzia na post 7 z pierwszej strony:-]

Nie nie, to było raczej rozwinięcie tematu :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

hubiko

Post #9 Ocena: 0

2008-10-05 16:14:08 (17 lat temu)

hubiko

Mężczyzna

Z nami od: 08-09-2008

szukam kogos kto mi profesjonalnie zainstaluje polsat cyfrowy w liverpoolu.. mam wszystko-talerz,dekoder prosto ze sklepu (tylko kabli tak na oko brakuje, ale ja sie nie znam)
wole komus zaplacic zeby mi to zamontowal pozadnie niz sie z tym babrac potem jak nie bedzie dzialac..
dajcie jakies namiary - z gory dzieki :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

userka24

Post #10 Ocena: 0

2008-10-05 16:30:22 (17 lat temu)

userka24

Kobieta

Z nami od: 23-08-2008

Hej,A ja mam problem dotyczacy sygnalu,
Otóz trzy temu dni zniknal mi drugi pasek sygnalu(ten dolny)i nie mam zadnych kanalów.
Dzis maz probowal cos tam krecic ale bez skutku,nawet nie drgnal.
Co robic w tej sytuacji?
Moze ktos mial podobny przypadek i wie cos na ten temat?
A moze poprostu wystarczy cos w tv poprzestawiac?
Prosze o pomoc.
Z góry serdecznie dziekuje:-)

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,