|
|
---|---|
john79 | Post #1 Ocena: 0 2008-06-27 20:31:24 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2008 |
Mam male pytanko odnosnie okresu w jakim powinno przyjsc powiadomienie o popelnionym wykroczeniu drogowym.Tak sie zlozylo,ze jechalem ciut za wiele tzn. teren zabudowany ograniczenie 30mph na poboczu stoi bus z opuszczona klapa no i mnie namierzaja i tak wychodzi ze jechalem sobie o 6 mph za duzo.Z tego co wyszperalem w necie to okres w jakim powinno przyjsc do mnie jakie kolwiek powiadomienie o popelnieniu wykroczenia drogowego wynosi do 2 tyg.Zdjątko zrobili mi 14 maja a aplikacja jak w tytule (w ktorej nalezy wpisac kierujacego pojazdem i odeslac)przyszla poczta dopiero dzis czyli 27 czerwca ponad miesiac od zdarzenia.Moje pytanie jest takie: czy mozna sie odwolac od mandatu ze wzgledu na ich opieszalosc?Czy bede musial wysylac prawo jazdy zeby mi wbili na odwrocie p-kty?troszke mnie to martwi poniewaz za 2 tyg mam zamiar jechac samochodem do PL a nie widzi mi sie wysylac prawko i czekac nie wiadomo ile na odbior.Dodam,ze napisalem do nich list tzn. do Central Ticket Office,ze tego i tego dnia mam zamiar opuscic granice UK i powrocic za pare tygodni (zapobiegawczo ;o)).Dziekuje za wszelkie odpowiedzi...
![]() |
Oqular | Post #2 Ocena: 0 2008-06-27 21:13:45 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-01-2006 Skąd: Londyn |
Na mandacie powinny byc 2 daty Date of issue(data wykroczenia) i Date of service (data od ktorej masz 14 dni na zaplacenie mandatu) Jesli ta 2 jest wczesniejsza od 27 czerwca to masz prawo do odwolania sie bo powinenes miec nie mniej iz 14 na zaplaenie (czy to calej kwoty, czy jak w niektorych gminach 50%)
|
john79 | Post #3 Ocena: 0 2008-06-27 21:34:32 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2008 |
na aplikacji(nie na mandacie poniewaz mandatu jeszcze nie otrzymalem zapewne otrzymam go jak wysle ta aplikacje z danymi potwierdzajacymi kierowce czyli mnie)widnieje data wystawienia tego dokumentu 25 czerwiec oraz data wykroczenia.Czyli rownie dobrze moga zainteresowac sie kims po pol roku i rozpoczac procedure rozpatrywania wykroczenia?Myslalem ze jest okres 2 tyg na powiadomienie winnego o popelnionym wykroczeniu a po tym okresie "winny" nie otrzymawszy zadnego swistka bedzie mogl spac spokojnie ;o) Dzieki za zainteresowanie
![]() |
|