MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z komputerem

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2008-06-22 21:22:29 (17 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

hej. mam problem z kompem , co chwila sie restaruje. napewno nie wirus, sadze, ze to cos mechanicznego . tylko co i czy warto reperowac , czy odrazu lepiej nowy kupic. dzieki za sugestie.
.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stokesay

Post #2 Ocena: 0

2008-06-22 21:30:04 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Trudno jednoznacznie stwierdzic, na pewno ktorys z podzespolow... zasilacz lub pamiec RAM to moje typy (ewentualnie przegrzewa sie - zalecam odkurzenie wnetrza)... Niezbyt droga usterka...;-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

_Steve_

Post #3 Ocena: 0

2008-06-22 21:35:26 (17 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Tylko z tym odkurzaniem to trzeba uwazac, bo na przyklad moja rura od odkurzacza jest plastikowa, dywan tez i sie tak elektryzuje, ze glowa mala (a ladunek elektrostatyczny duzy) :-]:-]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stokesay

Post #4 Ocena: 0

2008-06-22 21:37:13 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Cytat:

2008-06-22 21:35:26, _Steve_ napisał(a):
Tylko z tym odkurzaniem to trzeba uwazac, bo na przyklad moja rura od odkurzacza jest plastikowa, dywan tez i sie tak elektryzuje, ze glowa mala (a ladunek elektrostatyczny duzy) :-]:-]

no i zeby szmatka nie byla zbyt wilgotna przy ewentualnym wycieraniu kurzow :-]
a tak na serio serio to nalepiej zaczac od przedmuchania sprezonym powietrzem ;-)

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2008-06-22 21:37:48 (17 lat temu)

kik1976

Kobieta

jest czysciutki, bylo generalne sprzatanie, ale juz po tym jak sie restertowal. co do pamieci ram, to rok temu w serwisie dokladali mi drugie tyle , czyli 512, ale teraz sie okazalo ze te plytki sie roznia. ale nie chyba jest przyczyna, bo przez rok pracowal.

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #6 Ocena: 0

2008-06-22 21:41:24 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

wyjmij jedna i sprawdz jak pracuje, jesli bez skutkow to zamien i zobacz czy dalej bedzie tak samo. Jesli dalej robi restart to nie bedzie pamiec (zasilacz?). Takie lotto w systemie chybil trafil :-]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2008-06-22 21:47:30 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hm, a czy pokazuje się niebieski ekran STOP i miliony literek, czy po prostu reset?

moje typy to, problem zasilacza, problem czystości i temperatury.

problem zasilacza- czasami zdąża się że sa problemy ze stabilnością napięcia, może być również problem z przegrzewaniem się zasilacza, sprawdź czy zasilacz ma prawidłowe chłodzenie czy wentylator chodzi.

kwestia przegrzewania się od płyty głównej po procesor, choć ten ostatni od kilku lat ma wbudowana ochronę przed przegrzaniem i po prostu zwalnia, ale już inne podzespoły tego nie mają.

na początek poleciłbym rozebranie kompa, pędzelek i odkurzacz wyczyścić wszytko, następnie środkiem nieprzewodzącym do czyszczenia styków wyczyścić, popsikać wszystkie styki, sprawdzić jakość połączeń na zasilaniu dysków twardych i Cd,
wymienić pastę i w ogóle sprawdzić czy aby na pewno sprężyna dociskająca radiator na procesorze trzyma, kilka razy zdążyło mi się że coś tam pękało.
oczyszczone Starannie wszytko poprzykręcać.
powinno pomóż, jak nie to hmm, wchodzi raczej w rachubę wymiana po kolei podzespołów by sprawdzić ale nie wiem czy masz więcej klocków.

szczególnym problemem temperatury jest w laptopach, ludzie zatykają kolanami, pościelą wloty powietrza pod spodem, poza tym kanały wentylacyjne są bardzo małe, szybko się zatykają kurzem.

Od tego bym zaczął, bo zazwyczaj to była przyczyna napraw u naszych klientów i na serwerowniach, acha jeszcze jedno, czy komputer masz podpięty przez dobrą listwe antyprzepięciową czy bezpośrednio do gniazdka??
bezpośrednie wpinanie kompa do zasyfiałeś (nie chodzi mi o kurz tylko strzały) sieci energetycznej to po prostu bieganie po autostradzie
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2008-06-22 22:02:31 (17 lat temu)

kik1976

Kobieta

a wiec tak, jest to komputer stacjonarny emachines ma juz 2 lata. byl problem z listwa, ale juz ja usunelam. przypadkiem ruszylam noga i cos zaskwierczalo, to natychmiast odlaczylam, wczesniej nie bylo takich problemow, bo listwa niby specjalna. poprostu sie resetuje. wczesniej bywalo tak,z e wyskakiwam mi ten ekran niebieski,ale robilo sie restart i powracal do normy. wszystko bylo sprawdzane oproczwlasnie zasilacza, bo nie mam tego miernika do sprawdzania napiec.pozatym reszta dzial, bo czasami sie zalacza ichodzi np 5 min albo czasmi nawet kilka godzin , a pozniej znowu to samo.teraz jest kompletnie odlaczony i czaka na naprawe, tylko zastanawiam sie czy bedzie sens go reperowac. patrzylam na ceny zasilaczy to okolo 50 f, to nie majatek, ale jak to nie to.:-?

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #9 Ocena: 0

2008-06-22 22:38:47 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Jesli znowu zrobi ci sie blue screen of death zapisz na kartce informacje i wrzuc na forum. Powinno wygladac to mniej wiecej tak

Cytat:

***STOP: 0x000000D1 (0xF96DE312, 0x00000002,0x00000000,0xF96De312)

*** ALCXWDM.SYS - Address F95DE312 base at F96AB00, DateStamp 3ac09bb6)
*** ALCXWDM.SYS - Address F95DE312 base at F96AB00, DateStamp 3ac09bb6)

Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamieci(...)

jesli masz windows xp wejdz w panel sterowania / system / zaawansowane / uruchamianie i odzyskiwanie (ustawienia) i odznacz opcje automatycznie uruchom ponownie. To troszke 'wymusi' na systemie wyswietlenie sie niebieskiego ekranu zamiast ponownego uruchomienia. Moze uda sie ta droga dojsc do przyczyny...

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #10 Ocena: 0

2008-06-22 23:00:47 (17 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Ciekawe, bo mi cos podobnego sie dzialo i wlasciwie nadal od czasu do czasu dzieje, ciekawe co to moze byc, chociaz mam juz swoj typ.

Wyglada na to, ze u mnie jest to twardziel, poniewaz:
- blue screen pojawil sie podczas uruchomionego systemu;
- zasilacz mam dobry;
- podczas uruchamiania byly problemy z zaladowaniem systemu, lub tez blue screen;
- podejrzewalem zasilacz lub pamiec RAM, bo dorzucilem jej wiecej, jednak po kilku testach wszystko dziala, chociaz wczesniej odlaczylem moje wentylatorki i dwie karty PCI (moze na poczatku jak dolozylem kosci przeciazylem system z poborem pradu, dlatego sie zaczelo chrzanic?);
- jak jest problem z uruchomieniem to zmieniam wtyczke na plycie glownej od SATA i zawsze pomaga (wiec moze jednak wina plyty glownej lub kabla?);

Sam juz nie wiem, ale chyba wyglada na twardziela, bo przeciez raz dobrze dziala, a czasami wariuje (to by wykluczylo usterke plyty glownej jak i kabla)... mhm

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,