MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Proszę o informacje...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 7 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

knowakuk

Post #1 Ocena: 0

2011-03-19 15:37:52 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Cytat:

2011-03-19 15:34:38, Mieszko napisał(a):
Cytat:

2011-03-19 15:18:18, goga553 napisał(a):
Czytam te wszystkie posty,wszyscy jednomyślnie odradzają,a co Wy tam robicie???;skoro to tylko pasmo samych niepowodzeń.Mam mózg i myślę,weryfikuje i zbieram informacje,byłam na miejscu więc to nie jest moja utopia.

Ciągle nie rozumiesz? Większość z nas przyjechała kilka lat temu gdy sytuacja gospodarcza była kompletnie inna. Teraz większość pisząca na tym forum ma stałe, pewne prace, ewentualnie założone firmy przynoszące jakieś stałe dochody. Ma gdzie mieszkać i ma na kogo liczyć w razie czego. Ma wyrobione prawo do benefitów - nie znaczy to absolutnie, ze wszyscy z benefitów żyją. Wielu z nas miało kogoś kto chciał i mógł pomóc, wielu miało już nagraną pracę i mieszkanie.
Twoja sytuacja - znajomość angielskiego - słaba. Praca - brak. Do tego wspomniana słaba znajomość języka - pracodawca mając do wyboru kogoś kto język zna, a kogoś kto nie zna wybierze Twoim zdaniem kogo?
Fundusze - 400 funtów. Przy obecnych cenach mieszkń, zywności, biletów na przejazdy - śmiechu warte pieniądze.
Dziecko - nie masz zapewnionej opieki, w UK nie możesz samego dziecka w domu zostawić, bo nie masz opieki. A opiekunki kosztują. Myślisz, ze łatwo jest o pracę gdzie pracodawca się dostosuje, bo Ty masz dziecko i trzeba się nim zająć?
Na jakie zasiłki liczysz jeśli tu jeszcze nie pracowałaś? Myślisz, że coś Ci się należy, bo masz dziecko? A kogo to obchodzi? Moja znajoma urodziła tu dziecko, nie miała pracy, facet ją zostawił, zgłosiła się po benefity - usłyszała, że powinna wrócić do Polski, bo w UK nic się jej nie należy, zadna pomoc.

Ale jak napisałam - mam wrażenie, ze ty masz opinię wyrobioną. Nieważne co Ci napiszemy - Ty wiesz lepiej, bo na pewno będzie tak jak Ty sobie wymyśliłaś, ze ma być. Bo Ty tak chcesz.

I weź pod uwagę, że jest wiele przypadków, ze ludzie myśleli jak Ty. I nie wyszło, wrócili do Polski, bo jednak zagranica to nie kraina cudów. Tyle, ze ci ludzie na forach się nie wypowiadają, bo kto się lubi przyznać do naiwności lub głupoty? Pewnie każdy na tym forum zna takich chojraków, co to przed wyjazdem byli hurra do przodu, już oni pokażą jak sobie radzić za granicą. A wyszło jak wyszło. Ja przynajmniej znam:-D

:-?
:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

mocarella

Post #2 Ocena: 0

2011-03-19 15:50:13 (14 lat temu)

mocarella

Kobieta

Z nami od: 04-06-2009

hmmm, co my tu robimy....zapewne mieszkamy, pracujemy, oplacamy rachunki, poprostu zyjemy.
pomijajac forme postu nie doszukuj sie prosze zawisci w naszych odpowiedziach.
pytalas, my Ci odpowiadamy.
niektorzy nieco dosadnie wyrazaja swoja opinie i tyle.
sam wyjazd do UK jest dosc ryzykowny. z dzieckiem tym bardziej.
najwazniejsze to mieszkanie i pieniadze na poczatek. bo na lotnisku nie rozdaja czekow. napisalas, ze interesuje Cie informacja o formach pomocy dla samotnej matki z dzieckiem. owszem takowa istnieje ale jest dla osob, ktore sa tu osiedlone, a nie dla tych ktorzy dopiero odbieraja bagaz z tasmy. napisalas rowniez, ze kase masz, ale boisz sie co bedzie jak oszczednosci beda topniec. niestety 400 funtow to nawet na pierwszy dzien nie wystarczy zeby oplacic mieszkanie/pokoj z depozytem. tak wiec wynika z tego, ze bylabys w potrzebie zaraz po wyladowaniu.
a gdzie czas na znalezienie pracy, przepracowanie 30 dni do wyplaty, pieniadze na rozmowy telefoniczne, dojazdy...
bo przeciez jakos ta prace trzeba szukac...
i jeszcze sprawa opieki nad dzieckiem podczas Twojej nieobecnosci.
dwunastolatka to nie taki dorosly wiek, by moc spokojnie znikac na cale dnie. szczegolnie w obcym kraju.
a kwestie benefitow, to proponuje przejrzec w odpowiednim watku.
jest tam masa przykladow, prosb, porad :jak, gzie sie starac i czy wogole sie nalezy?
z wlasnego przykladu: czekam na rodzinne dla mojej coreczki. zlozylam papiery zaraz po urodzeniu. mija teraz 5-ty miesiac, a sprawa dalej jest w toku.

Do góry stronyOffline

spritezero

Post #3 Ocena: 0

2011-03-19 16:14:13 (14 lat temu)

spritezero

Kobieta

Z nami od: 09-02-2011

nie rozumiem pani pojecia , przyjezdza pani z dzieckiem tak o , uniform do szkoly kosztuje £100-200 plus stroj na w-f (p.e) , buty (panfotle) itd. Zostanie pani £100 , wynajecie mieszkania w luton kosztuje w granicach £120 za tydzien plus zaliczka w wysokosci £400-600 , zalezy od mieszkania , zycie w anglii nie jest takie latwe jak sie pani wydaje , nie bedzie miala pani zalatwionej pracy w wakacje pani zadnej pracy nie znajdzie bo przyjedzie duzo mlodziezy z innych krajow a w wakacje szefowie zatrudniaja mlodych od 16lat do pracy bo tylko jest ustawiona stawka 3.64 za godzine , jesli pani chce juz przyjechac do anglii to radze najpierw w polsce poszukac pracy w anglii , znalezc mieszkanie , przyjechac bez dziecka , popracowac pol roku sciagnac dziecko , aha jeszcze jedno benefity sie dostaje po 1 roku pracy w UK (teraz po 3 miesiacach) , zostawianie dziecka bez opieki ktora nie ma powyzej 16 lat , grozi utratom praw rodzicielskich w anglii i zabraniem dziecka do domu dziecka lub oddanie go rodzinie zastepczej.

Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-03-19 16:20:03 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ragazza

Post #5 Ocena: 0

2011-03-19 16:22:31 (14 lat temu)

ragazza

Kobieta

Z nami od: 08-07-2010

A dlaczego nie poszukasz pracy juz w Polsce? Sa agencje pracy, ktore zalatwiaja prace np w nursing homes przy opiece nad starszymi. Moze nie jest to praca twoich marzen, ale zawsze cos. Moja znajoma niedawno przyjechala tu do UK wlasnie przez taka agencje, pracodawca zapewnil jej mieszkanie za ktore oczywiscie musi sobie placic, ale nie musiala placic bonda ani z gory, tylko po pierwszej wyplacie. Agencja, nie wiem jaka, ale majaca sedzibe w PL nie pobrala od niej za to ani grosza. Jesli bylalabym na twoim miejscu, to nie ruszalabym tylka z PL gdybym nie miala tu zalatwionej pracy i mieszkania, bo nie jedziesz sama na wakacyjny wypad z przygodami, tylko z dzieckiem. A to wszystko zmienia. I 400F to stanowczo za malo. Jakies 3 razy tyle musisz ze soba miec.

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #6 Ocena: 0

2011-03-19 16:59:55 (14 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

prawda jest taka że ludzie z dobrym angielskim -mają problemy ze znalezieniem pracy.zobacz ilu z nas wyjechało z UK. można trafić jak koleżanka z tematu "praca u Turka" który krąży dziś po forum.
nam się udało załapać w lepszych czasach -czy wszyscy zostaniemy tu do końca roku -wątpię. część po stracie pracy będzie musiała wyjechać. czego nikomu nie życzę.

[ Ostatnio edytowany przez: staryznajomy 19-03-2011 19:19 ]

przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

amazingviolet

Post #7 Ocena: 0

2011-03-19 19:09:32 (14 lat temu)

amazingviolet

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 29-09-2009

Mam wrażenie, że goga pisze pracę magisterską, bądź licencjacką i potrzebuje materiału do badań...........

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #8 Ocena: 0

2011-03-19 19:19:51 (14 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

Cytat:

2011-03-19 15:02:51, Bestia napisał(a):
Cytat:

Proponuje, poznac pana przez internet i "zakochac" sie. Wazne, zeby mial stala prace i mieszkanie, najlepiej wlasne. Postarac sie o benefity, a po jakims czasie "odkochac sie" isc do coucilu, a noz mieszkanie dadza, bo przeciez "co ja biedna mam teraz poczac"...

Slonecz czasem zastanow sie co piszesz. Zapomnialas dodac ze powinna zajsc w ciaze.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Bestia</i> 19-03-2011 15:08 ]

Nie zrobilam tego celowo.

Do góry stronyOffline

amazingviolet

Post #9 Ocena: 0

2011-03-19 20:16:39 (14 lat temu)

amazingviolet

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 29-09-2009

"Polska nie dba o matki samotne w przeciwieństwie do Anglii."
Skąd takie przekonanie, śmiem zapytać?...

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-03-19 21:03:47 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie