Ja mieszkam niedaleko, bo w okolicach Lewsey Farm - to po drugiej stronie M1 of Leagrave. Moje wrazenie jest takie, ze dalej od stacji (kolejowej) znaczy spokojniej i ladniej. Leagrave nie budzi we mnie zachwytu, choc pewnie sa tam tez ladne uliczki; bardziej w strone Dunstable i Houghton Regis mozna znalezc nizsza zabudowe, spokojniejsze i czystsze dzielnice, wiecej przestrzeni. Minusem moze byc (dla niektorych) to, ze dalej jest do stacji - na piechote moze byc daleko (zalezy, gdzie dokladnie zamieszkasz) ale kursuja czesto autobusy. Ja do Londynu jezdze rzadko wiec nie mam doswiadczenia jesli chodzi o optymalizacje trasy
Na granicy Luton i Dunstable jest duze Tesco, ja sobie je chwale. W okolicy jest tez Asda, Lidl, Sainsbury, Boots, B&Q, ... - wszystko w promieniu kilkunastu minut samochodem. Jest tez duzy polski market w Leagrave. Poza godzinami szczytu i glownymi drogami nie ma korkow.
Polski kosciol jest w Dunstable, samochodem kilknascie minut. Poza tym w okolicy jest pare katolickich nie-polskich.
Jak dla mnie rejon Lewsey Farm jest super jesli chodzi o dzieci. Masa przedszkoli i szkol (np. na Pastures Way, prawie same) od creche/nursery az do poziomu college, spory park z super placem zabaw, w okolicy kilka basenow, korty tenisowe itp... jak ktos lubi wycieczki rowerowe to w kilkanascie minut mozna sie wydostac za miasto do angielskiego countryside.
Polskiej przychodni nie ma (najblizsza o ktorej wiem jest w Londynie). Zona wlasnie mi mowi, ze ponoc jest albo ma byc w najblizszej przyszlosci

. Ja nie mam co narzekac na angielska, do ktorej jestesmy zapisani. W koncu samemu wybiera sie przychodnie w rejonie i trzeba sie zorientowac ktora najlepsza. Jest tez na miejscu szpital (L&D), pomimo roznych opinii o nim uwazam, ze jest OK i w razie czego wszytsko da sie tam zalatwic. Oczywiscie, jesli zna sie angielski.
Jest polska gazetka i nawet radio internetowe
Nie jest idyllicznie, widzialem ladniejsze tereny (angielskie wioseczki) ale jak dla mnie z dziecmi super miejsce do zamieszkania; szczegolnie, ze wszedzie gdzie z dziecmi trzeba jest w miare blisko, no i cicho i w miare spokojnie. Ceny wynajmu i kupna znacznie nizsze niz w Londynie - za 700-800 mozna wynajac rozsadny domek z ogrodkiem.
Jak chcesz to mozesz podac kontakt na priva, moze bede mogl cos wiecej pomoc.
Pozdrawiam,
Pawel
Think of ways to make it possible, not why it cannot be done.
Figuring things out for yourself is the only freedom anyone really has. Use that freedom.