MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przeprowadzka do Luton/Leagrave??

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Mellisa

Post #1 Ocena: 0

2009-08-08 18:48:10 (16 lat temu)

Mellisa

Kobieta

Z nami od: 08-08-2009

Witam wszystkich rodakow mieszkajacych w Luton/Leagrave;-)
Zwracam sie do Was z wielka prosba o udzielenie mi wszelkich informacji na temat tego regionu.
Razem z mezem jestesmy spokoja para z 3 letnim synkiem i szukamy wmiare niedrogiego ,lecz przestronnego (3 pokojowego) mieszkanka z ogrodem.Niestety w Londynie ,gdzie teraz mieszkamy ,jest i za drogo i za ciasno ,a Luton badz tez Leagrave wydaja sie byc idealnym miejscem na spelnienie naszych marzen.
Mam do Was kilka pytan i licze na szczere odpowiedzi (szczegolnie od rodzinek z dziecmi):
1. Ktore regiony/dzielnice sa bezpieczne/spokojne/zadbane i raczej blisko polozone do stacji Leagrave lub Luton?
2. Gdzie sa najblizsze supermarkety i jakie?(np.ASDA,TESCO,etc)
3.Jak bedzie najszybciej i najtaniej dojezdzac codziennie do centrum Londynu do pracy?
4.Czy sa tam polski kosciol,polska przychodnia lekarska?
5.Czy ogolnie mozecie polecic te regiony do zamieszkania dla rodzin z dziecmi?

Bede bardzo wdzieczna za Wasze odpowiedzi.Pozdrawiam :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kane

Post #2 Ocena: 0

2009-08-16 22:44:17 (16 lat temu)

Kane

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2007

Ja mieszkam niedaleko, bo w okolicach Lewsey Farm - to po drugiej stronie M1 of Leagrave. Moje wrazenie jest takie, ze dalej od stacji (kolejowej) znaczy spokojniej i ladniej. Leagrave nie budzi we mnie zachwytu, choc pewnie sa tam tez ladne uliczki; bardziej w strone Dunstable i Houghton Regis mozna znalezc nizsza zabudowe, spokojniejsze i czystsze dzielnice, wiecej przestrzeni. Minusem moze byc (dla niektorych) to, ze dalej jest do stacji - na piechote moze byc daleko (zalezy, gdzie dokladnie zamieszkasz) ale kursuja czesto autobusy. Ja do Londynu jezdze rzadko wiec nie mam doswiadczenia jesli chodzi o optymalizacje trasy :)

Na granicy Luton i Dunstable jest duze Tesco, ja sobie je chwale. W okolicy jest tez Asda, Lidl, Sainsbury, Boots, B&Q, ... - wszystko w promieniu kilkunastu minut samochodem. Jest tez duzy polski market w Leagrave. Poza godzinami szczytu i glownymi drogami nie ma korkow.

Polski kosciol jest w Dunstable, samochodem kilknascie minut. Poza tym w okolicy jest pare katolickich nie-polskich.

Jak dla mnie rejon Lewsey Farm jest super jesli chodzi o dzieci. Masa przedszkoli i szkol (np. na Pastures Way, prawie same) od creche/nursery az do poziomu college, spory park z super placem zabaw, w okolicy kilka basenow, korty tenisowe itp... jak ktos lubi wycieczki rowerowe to w kilkanascie minut mozna sie wydostac za miasto do angielskiego countryside.

Polskiej przychodni nie ma (najblizsza o ktorej wiem jest w Londynie). Zona wlasnie mi mowi, ze ponoc jest albo ma byc w najblizszej przyszlosci :). Ja nie mam co narzekac na angielska, do ktorej jestesmy zapisani. W koncu samemu wybiera sie przychodnie w rejonie i trzeba sie zorientowac ktora najlepsza. Jest tez na miejscu szpital (L&D), pomimo roznych opinii o nim uwazam, ze jest OK i w razie czego wszytsko da sie tam zalatwic. Oczywiscie, jesli zna sie angielski.

Jest polska gazetka i nawet radio internetowe :)

Nie jest idyllicznie, widzialem ladniejsze tereny (angielskie wioseczki) ale jak dla mnie z dziecmi super miejsce do zamieszkania; szczegolnie, ze wszedzie gdzie z dziecmi trzeba jest w miare blisko, no i cicho i w miare spokojnie. Ceny wynajmu i kupna znacznie nizsze niz w Londynie - za 700-800 mozna wynajac rozsadny domek z ogrodkiem.

Jak chcesz to mozesz podac kontakt na priva, moze bede mogl cos wiecej pomoc.

Pozdrawiam,
Pawel

Think of ways to make it possible, not why it cannot be done. Figuring things out for yourself is the only freedom anyone really has. Use that freedom.

Do góry stronyOffline

jojomaster

Post #3 Ocena: 0

2009-08-17 09:33:18 (16 lat temu)

jojomaster

Kobieta

Z nami od: 18-07-2007

nie polecam przeprowadzki jesli nie macie samochodu. bilet z luton do londynu to okolo 80f tygodniowo :/ plus dolicz 14f na autobusy - wyjdzie na jedno. sa tanie mieszkania, ale zalezy gdzie. w ladnych okolicach jest drogo i sie nie kalkuluje, tansze mieszkania - wiadomo....... polskiego lekarza nie ma, jest kosciol na dunstable. my mieszkamy na houghton regis i rewelacji nie ma. 'biala dzielnica' i pelno ograniczonych angoli, co drugi dzien wlamanie u kogos :) wiec nie wiem co lepsze... samo luton jest b.brudne i nieciekawe. nie ma gdzie pojsc itd... wybor nalezy do ciebie :) pomiedzy luton i dunstable jest ok, lewsey tez. leagrave juz niekoniecznie. powodzenia

Do góry stronyOffline

Mellisa

Post #4 Ocena: 0

2009-08-26 14:24:02 (16 lat temu)

Mellisa

Kobieta

Dziekuje Wam slicznie za odpowiedzi;-)nie zagladalam juz dlugo na to forum ,bo jakos nikt nie spieszyl sie zbytnio ,zeby mi odpowiedziec,wiec stracilam nadzieje.
Ale teraz to sie ciesze ,ze ktos sie w koncu odezwal:-]
Faktycznie dojazdy do Londynu beda i drogie i meczace ale wolimy to, niz dusic sie w 1 bedroom flat (bez ogrodu),tym bardziej ze mamy "zywego" syna i w planach drugie dziecko.
Chetnie bym porozmawiala z Toba KANE ,zeby dowiedziec sie jeszcze wiecej szczegolow ,moj GG - 8969771

Do góry stronyOffline

Veilchen

Post #5 Ocena: 0

2009-08-26 14:55:47 (16 lat temu)

Veilchen

Z nami od: 01-03-2007

Hej, my przeprowadzilismy sie rok temu z Londynu do Luton ze względu na tańsze ceny domów i bliskość wsi, która koi nasze nerwy. Tylko, że mąż dojeżdża do północnego Londynu do pracy motocyklem lub samochodem. Pociągiem to są ogromne koszty. W First Capital Connect dzienny bilet return to koszt około 30 funtów Leagrave-Victoria. Bilety miesieczne zaczynaja sie od 374 funtów. To sporo. Naprawde Wam sie to będzie opłacało?

Do góry stronyOffline

Mellisa

Post #6 Ocena: 0

2009-08-26 20:30:33 (16 lat temu)

Mellisa

Kobieta

Hej!dzieki za odpowiedz ,to jak to jest z dajazdami samochodem?wychodzi to Wam duzo taniej?my wlasnie planujemy kupic samochod w najblizszym czasie ,ale czy bedzie sie mezowi oplacalo dojezdzac 5 dni w tygodniu do pracy do 1 badz 2 strefy(congestion charges) w Londynie?

Do góry stronyOffline

perfekcja

Post #7 Ocena: 0

2009-08-26 20:48:05 (16 lat temu)

perfekcja

Kobieta

Z nami od: 17-05-2008

ostatnio jak jechalam do Londynu (w tamtym miesiacu) to za return zaplacilam 12 funtow...
do stacji St. Pancrast

Do góry stronyOffline

Mellisa

Post #8 Ocena: 0

2009-08-26 20:53:39 (16 lat temu)

Mellisa

Kobieta

tak?to musze lepiej posprawdzac te ceny...a ile zaszla Ci jazda?

Do góry stronyOffline

perfekcja

Post #9 Ocena: 0

2009-08-26 20:59:09 (16 lat temu)

perfekcja

Kobieta

Z nami od: 17-05-2008

ile mi zaszla? w sensie jak dlugo jechalam? okolo pol godziny. :-)

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-08-26 21:01:12 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie