MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

powrót do pracy

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gazella

Post #1 Ocena: 0

2009-04-20 20:52:03 (16 lat temu)

Gazella

Z nami od: 26-07-2006

Hmmmm... widac ze taki jest zapis prawny skoro zacytowales ale nie slyszalam jeszcze wsrod wielu moich znajomych matek zeby nie zaplacono. Gdyby mi mino nie zaplacic to bym po prostu nie poszla bo zmusic mnie nie moga.

Co do dokladych uzgodnien kazda firma ma maternity policy ktore trzeba przeczytac dokladnie.

Ja mialam znacznie wiecej niz statutory maternity pay bo moja policy mowila o tym ze jak sie przepracuje min 12 mcy z tym pracodawca to sie dostaje occupational maternity pay on top of statutory one.

KIT days tez byly jasno wyjasnione.
Moj szef bezposredni chcial mi wmowic ze niektore z tych dni to troche malo jak na KIT days ale powiedzialam mu zeby sobie przeczytal policy i bylo po sprawie.

Marciniak wkurza mnie osobiscie bardzo podejscie ze skoro mozna kombinowac to czemu nie. Z tego niestety my Polacy slyniemy, zaraz po Nigeryjczykach... Przykre. Ale rozumiem ze masz inne zdanie
Gazella

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-01-23 11:18:42 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #3 Ocena: 0

2010-01-23 14:08:10 (15 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Myszka glowna mysl jest taka ze masz prawo do takiej pracy jaka mialas. Czyli jesli chcesz te same dni i godziny pracodawca nie moze krecic nosem. Jesli chcesz zmian mozesz poprosic o flexible working ale to czy pracodawca to zaakceptuje czy nie to juz jego decyzja. Powiem tylko ze musialby miec jakis prawdziwy powod aby Ci odmowic bo w innym wypadku bylaby to dyskryminacja (np jesli uczysz w szkole i lekcje sa od 9 do 3 a ty chcesz konczyc o 2 pracodawca zapewne odmowi i ma do tego prawo). Musi ci podac powod na pismie.

'The law requires your employer to consider seriously your application and follow certain procedures (eg invite you to a meeting to discuss your application, give you written reasons if it's refused and allow you to appeal that decision). Your employer can refuse your request or offer an alternative working pattern only if there are good business reasons for doing so.'

Jak najbardziej do pracy mozesz wrocic wczesniej niz planowalas musisz tylko dac im znac odpowiednio wczesniej.
Poczytaj tutaj

[ Ostatnio edytowany przez: ania_caterham 23-01-2010 14:21 ]

Do góry stronyOffline

jojomaster

Post #4 Ocena: 0

2010-01-23 14:45:28 (15 lat temu)

jojomaster

Kobieta

Z nami od: 18-07-2007

jestem na drugim juz macierzynskim wiec jako takie doswiadczenie mam (moj szef miluje mnie za to :D)... kit zalezy od kontraktu ktory podpiszesz...
Gazella, nie oburzaj sie, kazdy Polak ma kombinowanie we krwi, ucza nas tego rodzice, bo w Polsce bez kombinacji wiele osiagnac sie nie da... ;)

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-01-23 16:04:45 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #6 Ocena: 0

2010-01-23 16:59:06 (15 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Myszka ... skoro jest tak jak opisujesz nie powinien Ci odmowic. A jesli tak sie stanie to masz juz amunicje, aby sie bronic, bo nie moglby podciagnac swojej odmowy w zaden z powyzej wymienionych przez Ciebie punktow.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-01-23 17:06:27 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #8 Ocena: 0

2010-01-23 17:17:49 (15 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Wiek dziecka nie powiniem miec znaczenia wazne tylko aby nie mialo wiecej niz 16 lat. Moze odmowili jej z innych powodow ... aby nie mogli odmowic na podstawie 'nie bo nie' trzeba spelniac pewne warunki:
-musisz byc zatrudniona (ale nie przez agencje)
-musisz miec przepracowane 26 tygodni (ciurkiem) u tego pracodawcy
-w ciagu ostatnich 12 miesiecy nie skladalas prosby o flexible working
Moze znajoma nie spelnila ktoregos z tych punktow. Lub pracodawca odmowil jej bezpodstawnie a ona nie wiedziala ze moze sie odwolac od ich decyzji.

Do góry stronyOffline

Kane

Post #9 Ocena: 0

2010-04-05 00:36:52 (15 lat temu)

Kane

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2007

Cytat:

Gazella, nie oburzaj sie, kazdy Polak ma kombinowanie we krwi, ucza nas tego rodzice, bo w Polsce bez kombinacji wiele osiagnac sie nie da... ;)

Moze ciezko w to uwierzyc rozgladajac sie po sporej czesci polskiego srodowiska w UK, ale nie kazdy. Mnie po prostu zlosc ogarnia jak wciaz slysze kto ile od rzadu albo ubezpieczalni wycyganil. W ten wlasnie sposob niektorzy ciezko "pracuja" na zdanie Anglikow o Polakach - szkoda tylko, ze potem odczuwamy to jako ogol... i tylko pozostaje pokiwac ze wstydem glowa za niektorych wspanialych rodakow.

[ Ostatnio edytowany przez: Kane 05-04-2010 00:38 ]

Think of ways to make it possible, not why it cannot be done. Figuring things out for yourself is the only freedom anyone really has. Use that freedom.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,