MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

LUTON po raz pierwszy za granica

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 2 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lady2912

Post #1 Ocena: 0

2008-04-09 08:45:29 (17 lat temu)

lady2912

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

ze zmiana prawa jazdy na angielskie to bym sie troche wstrzymala. jezeli zmienisz na angielskie to pozniej w Polsce nie wymienia Ci z powrotem na bezterminowe polskie.
Ja tu jestem od niedawna- pol roku- ale powiem Ci, ze najlepszy interes jaki zrobilismy z mezem, to bylo kupno laptopa.(z adapterem sieci bezprzewodowych- net za darmo jak masz niedaleko router:)) Dzieki internetowi znalazlam nowe, duzo lepsze lokum, prace dla siebie a moj maz zmienil prace z delivera na inzyniera:-]
Internet to podstawa!
Polecam strone gumtree.com- codziennie nowe ogloszenia.

Dodam, ze
mnostwo uzytecznych informacji zgromadzilam dzieki temu portalowi, wiec warto tu zagladac:-](chodzi mi o moja wyspe)

[ Ostatnio edytowany przez: lady2912 09-04-2008 16:01 ]

Cos, podobnie jak nic, moze zdarzyc sie wszedzie....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lady2912

Post #2 Ocena: 0

2008-04-09 08:51:29 (17 lat temu)

lady2912

Kobieta

Zabierz przetlumaczony dyplom i kopie polskiego. Jak masz inne dokumenty potwierdzajace zdobyte kwalifikacje to tez mozesz wziac.
Mnie jak narazie nic takiego sie nie przydalo do pracy- ze zgledu na srednia znajomosc jezyka pracuje ponizej kwalifikacji ale przeciez ciagle doskonale swoj jezyk, wiec dyplomy moze jeszcze sie przydadza :-]
za to mojemu mezowi potrzebne byly do pracy.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3 Ocena: 0

2008-04-09 10:32:24 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Taaa, gumtree jest zaje+++te. Bardzo dobrą prace mozna znaleźć bez trudu.
Dziesiejsze ogłoszenie na przykład:

Kichen porter zmywak

We are looking for number of kitchen porters to work in our clients hotels and restaurants.
Poszukujemy do pracy osoby na stanowisku kitchen porter w hotelach i restauracjach naszych klientow.
please email us for more details.
W sprawie szczegolow ofert prosimy email.
please send any info about you
prosimy o szcegolowe informacje o sobie

Albo takie:

Busty Big Boob Women for Paid Modelling Work (York)

:-D
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

lady2912

Post #4 Ocena: 0

2008-04-09 11:41:27 (17 lat temu)

lady2912

Kobieta

ja wiem ze niektorzy to ponizej dyrektora nie schodza ale sa i tacy, ktorym potrzebna jest chocby dodatkowa robotka albo jakas na poczatek.
ja wlasnie dzieki gumtree takowa znalazlam.

oczywiscie sa i durne ogloszenia- jak wszedzie.

Do góry stronyOffline

eamane25

Post #5 Ocena: 0

2008-04-09 13:02:34 (17 lat temu)

eamane25

Kobieta

Z nami od: 08-04-2008

hehe dziekuje :) teraz juz sie lepiej czuje jak czytam WASZE komentarze:) pewnie sie nabiegam troszke tam ale bedzie dobrze grunt to optymizm.niedlugo 25 kwietnia do WAS dołączę:)ciekawa jestem czy ktoś też bedzie lecial z pozniania do luton o 6.15 tak jak ja a ze ja mam lek wysokosci z piwnicy to sie tego lotu obawiam a jak WASZE wrazenia po locie?ja lece WIZZAIR hmmm ktos wie cos na temat tych linii?mam nadzieje ze lot bedzie szyybki i bezbolesny:) papap:-D

Do góry stronyOffline

mak4701

Post #6 Ocena: 0

2008-04-09 13:54:50 (17 lat temu)

mak4701

Kobieta

Z nami od: 12-04-2007

Co za bzdury.... pisza co niektorzy... Ł1000???? Mozna wziac i Ł5000 czemu i nie?

Wynajecie pokoju jedoosobowego to koszt ok 50-70Ł. - i wcale nie jest to nora tylko mozna znalezc za takie pieniadze calkiem przyzwoity pokoik. No chyba ze sie chce odrazu sie chce one bedroom to i sie wyda te Ł500
Uwazam, ze na sam poczatek poki sie nie zaklimatyzuje, poki nie pozna tego i owego - taki pokoik jej starczy a pozniej moze szukac sobie czegos lepszego a nawet jak ja bedzie stac to i wynajac ten one bedroom.

Praca - z praca bywa roznie - raz sie dostanieja bardzo szybko innym razem trzeba sie nachodzic troche. Wiekszosc agencji sa w centrum miasta i blisko siebie. Oto adresy co niektorych:

PMP
35-37 Wellington Street
Luton, LU1 2QH, United Kingdom
+44 1582 484878

Advance Employment Ltd
7a Wellington St, Luton
+44 1582 485485

85-87 George Street
Suite 2
Luton
LU1 2AT
t: 01582 423100

Response Personnel Ltd
7 Wellington Street, Luton
+44 1582 618 100
www.responsepersonnel.co.uk

Blue Arrow
6 Bute St, Luton
+44 1582 401636

247 Staff Luton
25 Upper George Street
Luton
Bedfordshire
LU1 2RD

Jak mi sie cos jeszcze przypomni to napisze.

Jesli chcialabys zapisac sie na doszkolenie jezyka to tutaj masz kilka szkol:

Dunstable College
Kingsway,
Dunstable,
Bedfordshire LU5 4HG
Tel. 01582 477776

Barnfield College
New Bedford Road
Luton
LU2 7BF
Tel: 01582 569600

University of Bedfordshire
Park Square
Luton
Bedfordshire
LU1 3JU
Tel. 01582 489286

Aby wynajac sobie pokoj to tak jak juz poprzednicy wspominali
<a href="http://luton.gumtree.com/" target="_blank" target="_new">http://luton.gumtree.com/</a>
lub <a href="http://www.rightmove.co.uk/property-for-rent/bedfordshire/luton.html" target="_blank" target="_new">http://www.rightmove.co.uk/property-for-rent/bedfordshire/luton.html</a>

A tutaj strona z agencjami wynajmu jakie sa w Luton
http://www.rightmove.co.uk/estate-agents/bedfordshire/luton.html

Jesli chodzi o zielen... Jest duzo zieleni ale nie w centrum. Ja mieszkam na obrzezach Luton i bylam bardzo mile zaskoczona ze sa w Luton calkiem fajne zielone i czyste miejsca.

Ogól ludzi mieszkajacych w Luton jest mieszany - duzy % ludzi to murzyni i pakistanczycy - co tu duzo mowic Polakow tez nie brakuje.

W wiekszosci urzedoow, bankach pracuja juz Polacy.
Mamy kilka Polskich sklepow dosc dobrze zaopatrzonych oraz w prawie kazdym pakistanskim sklepie jest juz dział z Polska zywnoscia.

Sa tu Polscy fryzjerzy, mamy niejedno Polskie solarium, studio tatuazy.....

Wszedzie juz w UK jest podobnie, zalezy wszystko od dzielnicy w jakiej sie mieszka - w jednej jest wiecej pakistanczykow, sa tez i polskie dzielnice gdzie wiekszosc tam jest polakow itd..... Czym blizej centrum tym brzydziej.

Jesli chodzi o dokumenty typu swiadectwa szkolne itd.... to oczywiscie jest dobrze miec - musza one byc przetlumaczone ale wydaje mi sie ze jak sie przyjezdza poraz pierwszy w celu zarobkowym to na poczatku chwyta sie kazdej pracy a pozniej ewentualnie poszukuje sie innej, takiej jakiej sie by chcialo.

Na prawie kazdym Polskim sklepie wisza ogloszenia o wynajem mieszkan, pokoi itd a nawet zdarza sie ze i o prace. Jesli bedziesz chciala dam ci nr telefonu do osoby od ktorej ja wynajmowalam pokoj jak tylko przyjechalam do Luton. Mieszkalam u niego niespelna 3 lata i wszsytko bylo OK. Bedziesz mogla sie dogadac z tym czlowiekiem zanim przyjedziesz do Luton. Ale to juz na priva jakby co.

Jak masz wiecej pytan sluze pomoca.

[ Ostatnio edytowany przez: mak4701 09-04-2008 14:01 ]

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

eamane25

Post #7 Ocena: 0

2008-04-09 14:00:19 (17 lat temu)

eamane25

Kobieta

hej jeszcze jedno pytanko czy ubezpieczaliscie sie w POlsce na wyjzd typu wypadek przy pracy i ogolnie ubezpieczenie na zycie?BO slyszałam, że tak się robi ale nie wiem właśnie jak to jest.Trzymajcie sie cieplutko.U nas w kraju leje niesamowicie a wczoraj tyle spadlo sniegu ze szczecin byl bez pradu i wody przez pol dnia!!!Nic nie dzialalo ani bankoamty a nic sklepy!!!!!!!!!!!

Do góry stronyOffline

eamane25

Post #8 Ocena: 0

2008-04-09 14:03:32 (17 lat temu)

eamane25

Kobieta

dzieki wielkie!!!!!!!!:) na pewno bede pisac teraz nie wiem jak z komnorka chce sobie zamowic kaert o2 przez allegro bo chyab tam w UK kolo 20 funtow kosztuje.nie wiem czy tak zrobic ;)a wiec do uslyszenia!buziaki

Do góry stronyOffline

mak4701

Post #9 Ocena: 0

2008-04-09 14:05:04 (17 lat temu)

mak4701

Kobieta

My ubezieczyismy sie na zycie ale dlugo przed wyjazdem - jeszcze nawet nie planowalismy tego. Twoja wola czy chcesz sie ubezpieczyc dodatkowo czy nie. Jak zaczniesz pracowac bedziesz musiala umowic sie na spotkanie w sprawie nadania nr-u NIN - czyli twojego ubezpieczenia. Rejestrujesz sie w pobliskiej twojemu miejscu zamieszkania przychodni i w razie problemow zdrowotnych korzystasz z uslug NHS (cos w rodzaju PL NFZ)
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

mak4701

Post #10 Ocena: 0

2008-04-09 14:11:09 (17 lat temu)

mak4701

Kobieta

Zdejmij sobie sim-locka z telefonu i karte kupisz sobie jak przyjedziesz do UK. Koszt takiej karty to ok 5f (dokladnie chyba 4f)
Oto kilka sieci jakie dzialaja w UK - mozesz wejsc sobie do nich na strone i poczytac sobie co i jak:
O2, T-Mobile, Orange, 3, Vodafone.

http://www.orange.co.uk/
http://www.o2.co.uk/
http://www.t-mobile.co.uk/
http://www.three.co.uk/personal/index.omp
http://www.vodafone.com/hub_page.html

[ Ostatnio edytowany przez: mak4701 09-04-2008 14:13 ]

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »