| Autor |
(Odpowiedzi: 76) |
| eamane25 |
Post #1 2008-04-08 21:40:09 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 08-04-2008 |
WITAJCIE RODACY!PEWNIE TAKICH POSTÓW JAK TEN MACIE CALE MNOSTWO,ALE JA 25KWIETNIA 2008 WYBIERAM SIE DO LUTON O PRACY
I CHCIALABYM SIE WAS O PARE RZECZY WYPYTAC JAK NIE BEDZIE PROBLEMU, BO MI SIE ZE ZMARTWIENIA ZMARSZCZKI ROBIA:) PROSZE WAS O SZCZERE ODPOWIEDZI (ALE TO NIE ANKIETA WIEC NIE STRACHAJCIE SIE)
A WIEC ATTENTION ZACZYNAM
1KOSZTY MIESZKANIA W LUTON (JAKIES STRONKI Z WYNAJMAMI MIESZKAN W LUTON)
2PRACA (AGENCJE POSREDNICTWA PRACY)
3.DOKUMENTY CZY BRALISCIE POPROCZ DOWODZIKU I PASZPORCIKU JAKIES INNE W STYLLU UKONCZENIE SZKOLY WYZSZEJ
4.JAK TAM JEST Z PRACA I WOGOLE
PROSZE PISZCIE DO MNIE NA MAILA NAWET <a href="mailto:becia82@o2.pl" target="_new">becia82@o2.pl</a> bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje
Pozdrawiam WAS serdecznie!!!!! buziaki
|
|

|
 |
|
| Krzysztof_L |
Post #2 2008-04-08 22:13:43 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 02-10-2007 |
Zalezy jakiej pracy szukasz. Jestes po studiach z tego co widze, to pomysl o czyms zgodnym ze swoim wyksztalceniem lub tym co lubisz robic.
Mam nadzieje, ze znasz dobrze angielski - wtedy nie powinno byc problemow.
Najlepiej gdybys miala na wyjazd min. L1000 i po przyjezdzie od razu zapisala sie do jakiejs szkoly jezykowej.
Nie wiem jak w Luton, ale w Londynie znalezienie dobrej pracy to kwestia 2-6 tygodni - dobrze miec wiec fundusze na to i te min. L1000 przy racjonalnym gospodarowaniu powinno wystarczyc.
Pierwszy wydatek na pewno jaki poniesiesz to jest wynajecie pokoju, najlepiej zrobic to z jakiejs agencji - duzo sie oglasza np. na gumtree.com - ale musisz wiedziec ze trzeba zaplacic dwutygodniowy-miesieczny depozyt i przynajmniej za dwa tygodnie z gory - co moze byc kwota ok. L500 dla pokoju na dzien dobry.
Nie staraj sie liczyc ze jakos to bedzie, ze znajomi Ci pomoga.
Co do dokumentow - najwazniejszy jest paszport, dowod osobisty mniej - ale jak bedziesz chciala zalozyc konto w banku beda oba potrzebne. Jesli masz jakies polskie konto w banku, to wez ostatni wyciag z konta (jest to bardzo mile widziane, przy zakladaniu).
Gdy juz bedziesz miec gdzie spac, to zapisz sie na rozmowe o NIN (numer ubezpieczenia).
I oczywiscie na angielski - nawet jesli umiesz dobrze, warto pochodzic przynajmniej tydzien zeby osluchac sie jak ludzie mowia.
I zacznij szukac pracy. Luton raczej nie jest duze, wiec wyjdz w miasto laz i pytaj (praktyka jezyka :) )
Mozesz rowniez pochodzic po kawiarenkach i wysylac CV przez internet.
Dyplom szkoly wyzszej jesli nie jest przetlumaczony, raczej Ci sie nie przyda.
Pozdrawiam i gratuluje dobrego wyboru.
|
|

|
 |
|
| _Steve_ |
Post #3 2008-04-08 22:20:22 (3 miesiące temu) |

Z nami od: 17-05-2007 Skąd: |_ [] |\| |] [] |\| |
No te wykrzykniki i WIELKIE litery to zbedne raczej...
A co do przyjazdu.
Pokoj w Londynie kosztuje mniej wiecej od 60 funtow w gore za miesiac. Pewnie mozna i znalezc za 40, ale jak chcesz znalezc jakis 'normalny' standard, to te tanie bym raczej odpuszczal.
W Luton najprawdopodobniej bedzie troszke taniej.
Jezeli planujesz zostac dluzej, to warto wymienic prawo jazdy (o ile posiadasz). Daje Ci to potwierdzenie adresu. Druk wymiany PJ znajdziesz na poczcie, lub w lokanym DVLA. /\/\
|
|

|

|
|
| eamane25 |
Post #4 2008-04-08 22:23:10 (3 miesiące temu) |
Dziękuję Panu bardzo za informacje cieszę się niezmiernie,że tak szybko uzyskałam odpowiedź od Pana.Takie rady są bezcenne i na pewno się do nich dostosuję,co do języka angielskiego hm martwi mnie ich akcent, ale myślę, że sobie poradzę,ponieważ duzo ogladam filmów bez lektora po angielsku, czytam i mówię sama do siebiel:)a to plus.:)
a jeszcze jedno pytanie,żeby Pana nie zamęczyć proszę mi powiedzieć jak z komórkami?czy można przewieźć swój telefon za granicę i swobodnie z niego korzytać no i czy są tam tel na karty tak jak u nas, bo szczerze się przyznam nie mam pojęcia.
pan równiez mieszka w Luton?
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za wprowadzenie nutki optymizmu przed wyjazdem
|
|

|
 |
|
| Nenna1 |
Post #5 2008-04-08 22:24:09 (3 miesiące temu) |

Z nami od: 22-05-2007 Skąd: London |
Cytat:
2008-04-08 22:20:22, _Steve_ napisał(a):
No te wykrzykniki i WIELKIE litery to zbedne raczej...
A co do przyjazdu.
Pokoj w Londynie kosztuje mniej wiecej od 60 funtow w gore za miesiac. Pewnie mozna i znalezc za 40, ale jak chcesz znalezc jakis 'normalny' standard, to te tanie bym raczej odpuszczal.
W Luton najprawdopodobniej bedzie troszke taniej.
Jezeli planujesz zostac dluzej, to warto wymienic prawo jazdy (o ile posiadasz). Daje Ci to potwierdzenie adresu. Druk wymiany PJ znajdziesz na poczcie, lub w lokanym DVLA.
Steve...za miesiac..czy raczej za tydzien te 60 funtow?   "... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem.
Jeśli chcemy pofrunąć, musimy mocno się objąć...
....."
|
|

|

|
|
| eamane25 |
Post #6 2008-04-08 22:25:32 (3 miesiące temu) |
teraz dziekuję WAM za rady!!! Wy również mieszkacie w Luton?A powiedzcie mi,jaka okolice tam są z tego co widzialam z saletlity na googlach to zielono:)
|
|

|
 |
|
| monikaspodymek |
Post #7 2008-04-08 22:47:21 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Oj, zielono zielono... tu wszedzie tak zielono! ![:-] :-]](modules/Forum/images/smilies/yellow/icon_cheesygrin.gif) ...XXX...
|
|

|
 |
|
| Krzysztof_L |
Post #8 2008-04-08 22:57:24 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 02-10-2007 |
60 za tydzien, to raczej przygotuj sie na jakas nore ze wspollokatorem/wspollokatorka w pokoju (w Londynie, w Luton pewnie lepiej) :) Ale to dla kazdego cos milego :)
Tak, telefon z Polski mozesz normalnie uzywac, tylko nie zapomnij wlaczyc sobie roaming. A najlepiej przed wyjazdem zdejmij sobie simlocka i po przyjezdzie kup karte prepaid np. z O2, koszt jakies L10-L20 (tak mi sie wydaje, ja sobie kupilem na allegro jeszcze jak bylem w Polsce :) )
|
|

|
 |
|
| eamane25 |
Post #9 2008-04-08 23:11:03 (3 miesiące temu) |
<lol> zielono mi...:)hehehe dobrze ze moj telefonizator ma sciagnietego sima:)dziekowka za dobre rady.pewnie jeszcze bede pisac bo fajnie mnie sie z WAMi rozmawia hihi.teraz moge isc spac spokojnie:)dobranoc all of YOU!
|
|

|
 |
|
| Rrrr |
Post #10 2008-04-08 23:30:01 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
w Luton zielono?
zwlaszcza na skwerku kolo biblioteki - dzungla niemal (betonowa).
toz to najbrzydsze i najbardziej szare miasto w UK. i ta gruba kasa na poprawe wygladu miasta, ktora zaczeli juz wydawac raczej tu nie pomoze.
ale z tego co da sie zauwazyc na ulicach to jezykiem urzedowym jest polski
zle nie bedzie.
|
|

|

|
|