Przeglądaj forum |
Działem "Newark" opiekują się: marcheweczka, marcinb |
|
Strona główna » Newark » czy dam rade ???? |
| Autor | (Odpowiedzi: 3) |
|---|---|
| lena85w | Post #1 2007-02-26 11:58 (2 lata temu) |
Z nami od: 25-02-2007 |
Jaka jest szansa na znalezienie pracy w Newark z podstawowa znajomoscia jezyka????Mam bilet na 12 marca i tak strasznie sie boje jechac
|
| Tomm | Post #2 2007-02-26 14:11 (2 lata temu) |
Z nami od: 14-02-2007 |
Od razu mówię, że nie znam tego miasta, mieszkam w Londynie.
I nie pocieszę Cię raczej mówiąc: daj sobie lepiej spokój, szczególnie, jeśli znajomość języka jest "podstawowa". Masz tam kogoś, kto w razie czego Ci pomoże? Kilkaset funtów na start? Wiesz, jak tu idą pieniądze? Zajrzyj na wątek o cenach pokoi do wynajęcia. Jedzenie kilka razy droższe niż w Polsce - i niesmaczne na dodatek. Nie piszę tego, żeby Cię straszyć, pognębić czy coś takiego. Po prostu szkoda by było słyszeć o kolejnym bezdomnym Polaku, który znalazł się w obcym świecie i nawet nie wię, gdzie się zwrócić po pomoc i jak to zrobić po angielsku, bo "help" nie wystarczy. Nie będziesz miał prawa do żadnych zasiłków, pomóc będą mogły tylko organizacje charytatywne. Jeśli jednak zdecydujesz się przyjechać, NIGDY NIE DAWAJ POLAKOM ANI NIKOMU INNEMU JAKICHKOLWIEK PIENIĘDZY ZA ZAŁATWIENIE PRACY. Załatwią Ciebie, nie pracę. Poza tym to jest w WB NIELEGALNE. A może Ci się uda i znajdziesz pracę, czego Ci życzę. Ale wiedz, że z rajem Wielka Brytania niewiele ma wspólnego - to tylko w Polsce takie pierdoły się opowiada. |
| Tomm | Post #3 2007-02-26 14:18 (2 lata temu) |
Z nami od: 14-02-2007 |
Jeszcze jedno - wnioskuję, że jesteś dziewczyną i masz 21 lat. Jeśli tak jest, to masz ogromne szanse na pracę w "salonie masażu dla panów", a jeśli nie znasz języka, trudno raczej będzie znaleźć pracę w barze czy restauracji. Chyba że takiej, gdzie właścicielem jest jakiś napalony Hindus, Turek czy inny "ciapaty", jak tu ich się niezbyt ładnie nazywa, i gdzie będziesz popychadłem do sprzątania i obmacywania.
Sorry, ale lepiej znać realia i jeżeli już być zaskoczonym, to mile zaskoczonym. Prawda? |
| lena85w | Post #4 2007-02-26 18:32 (2 lata temu) |
Z nami od: 25-02-2007 |
Dziekuje za odpowiedz, wsumie nie jade w ciemno jest tam moj chlopak, mieszkanie tez jest i pare funtow
|