MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PROTEST - zakaz minuty ciszy!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 19 z 24 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 22 | 23 | 24 ] - Skocz do strony

Str 19 z 24

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

El_zvis

Post #1 Ocena: 0

2010-04-15 08:34:08 (15 lat temu)

El_zvis

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2009

Cytat:

2010-04-15 07:57:48, SiwyZmc napisał(a):

To ze tutaj mieszkasz to nieznaczy ze masz juz sie wypierac pochodzenia.... no chyba ze jestes jedna z tych osob, ktore na miescie nie uzywaja polskiego bo sie wstydzisz:-?

No więc wręcz przeciwnie. Pochodzenia nigdy się nie wypieram i nie wypierałem. Mimo, że mieszkam tu ponad 10 lat, nigdy nie przyszło mi na myśl wyrabiać brytyjskiego paszportu, ani głosować w tutejszych wyborach - bo to nie jest moja sprawa. A na tablicy rejestracyjnej, w miejscu, w którym inni mają gwiazdki z Jewropskiego Sojuza wożę Gryfa.
Powiem więcej. Głosowałem na pana prezydenta Kaczyńskiego i jestem zdruzgotany jego śmiercią, podobnie jak pana wojewody Płażyńskiego, czy p. Walentynowicz - m.in. To gwoli wyjaśnienia.

Cytat:
Polacy prosili o dwie minuty ciszy nie ze wzgledu ze mieli chec wszczac wojne z osobami na wyzszych stolkach a po prostu chcieli wyrazic swoj smutek itd. Argumentowanie ze nie jestesmy u siebie i ze chyba sie ktos zapomnial smieszy mnie okropnie bo niewazne gdzie jestes to badz soba i nie udawaj nikogo innego!

Zgadzam się absolutnie. Należy pielęgnować świadomość i pamięć Narodową i nieodłącznie z tym związaną katolicką tradycję. Dlatego jeszcze raz powtarzam, w tej sytuacji można i należy iść do kościoła, złożyć kwiaty pod krzyżem, czy tablicą, wywiesić za oknem flagę, przypiąć czarną wstążeczkę, albo po prostu wyciszyć się na te dwie minuty.
Ale Wielka Brytania żałoby nie ogłosiła (w przeciwieństwie do innych krajów - którym za to chwała)! Pracownicy mieli prawo poprosić, a zarząd miał dokładnie takie samo prawo odmówić i nie postąpił niewłaściwie, ani niemoralnie. Sam był Pan łaskaw napisać, że tragedia jest sprawą Polski i Polaków, a nie Brytanii i Brytyjczyków.

Jeżeli żyje się w jakimś kraju należy szanować zasady w nim panujące i prawa jego obywateli. Sami Państwo piszecie, jak irytujące jest zachowanie np. muzułmanów, ciągle zwiększających przestrzeń swojej wolności osobistej względem innych - a czymże innym, jak nie tym samym jest żądanie i robienie rozgardiaszu z powodu uznania przez inny naród naszej własnej żałoby?
Jak Pan zachowałby się, gdyby nagle Pański pracownik domagał się zatrzymania procesu ze względu na jakieś ważne dla niego, być może niezwykle istotnie, wydarzenie? Ja nie byłbym zadowolony będąc ZMUSZANYM do uczestnictwa w czyjejś żałobie i sposobie jej przeżywania.

Nie oczekujmy przywilejów i nie domagajmy się ich. To budzi (całkiem słusznie) niechęć i odrazę wśród tubylców. Poszanowania i dobrej opinii nie można się domagać, na to trzeba zasłużyć ciężką pracą i dobrym życiem.

[ Ostatnio edytowany przez: El_zvis 15-04-2010 08:34 ]

Podróż pociągiem skraca czas podróży koleją.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anmi

Post #2 Ocena: 0

2010-04-15 09:35:00 (15 lat temu)

anmi

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2007

Cytat:

2010-04-15 08:31:23, Jess31 napisał(a):
Cytat:

2010-04-15 08:18:43, anmi napisał(a):
Cytat:

2010-04-15 08:06:20, Webmaster napisał(a):
Można się już wypowiadać w oryginalnym temacie.
Dziękujemy

:-D
Co w tym śmiesznego?

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

slonecz

Post #3 Ocena: 0

2010-04-15 10:05:42 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

vivienne i masz jakas odpowiedz?

Do góry stronyOffline

Jess31

Post #4 Ocena: 0

2010-04-15 10:18:42 (15 lat temu)

Jess31

Kobieta

Z nami od: 17-06-2008

Cytat:

2010-04-15 09:35:00, anmi napisał(a):
Cytat:

2010-04-15 08:31:23, Jess31 napisał(a):
Cytat:

2010-04-15 08:18:43, anmi napisał(a):
Cytat:

2010-04-15 08:06:20, Webmaster napisał(a):
Można się już wypowiadać w oryginalnym temacie.
Dziękujemy

:-D
Co w tym śmiesznego?

to byl usmiech z podpisem pod twoim dziekuje w ramach dziekuje dla webmastera

Do góry stronyOffline

Webmaster

Post #5 Ocena: 0

2010-04-15 10:19:34 (15 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Dla porządku zamykam ten temat, a o wypowiedzi prosimy w oryginalnym temacie.
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #6 Ocena: 0

2010-04-15 11:57:08 (15 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Obrazek
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

marcinb

Post #7 Ocena: 0

2010-04-15 11:58:28 (15 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Ze swej strony moge dodac taki komentarz:

Sytuacja z jaka sie spotkalem jest taka pierwsza w moim zyciu. Na tyle na ile potrafilem pomoglem ludziom ktorzy chcieli sie zorganizowac. Wykorzystalem swoj tupet na tyle zeby sie wprosic na negocjacje z Dyrektorem Regionalnym i Dyrektor Fabryki. Jesli spojrzec na to z innej perspektywy to wychodzi na to, ze ja zwykly robol, zostalem wysluchany przez Wladze Fabryki. A z drugiej strony - co mieli zrobic...

Oni wysluchali co mialem do powiedzenia, powiedzieli swoje, Zwiazki dodaly swoje i tyle co udalo nam sie uzyskac jest w oswiadczeniu.

Jesli ktos chce kontynuowac protest, prosze bardzo. Sa jeszcze dwie osoby ktora zbieraja podpisy pod innymi listami. Jedna z nich to Kasia QA z shift A, drugiej nie znam.
List z zebranymi do tej pory podpisami ok 350 jest zdeponowany u przedstawicieli Unite the Union - tutaj dodam na marginesie: na spotkaniu z zarzadem nie bylo ani czlonka SEF, ani przedstawiciela drugiego zwiazku obecnego w zakladzie. Jezeli jest ktos chetny do kontynuowania protestu sugeruje nastepujace:

- Porozumiec sie z Marcinem Bujniewiczem w kwestii podpisow, prosze pamietac ze podpis to rzecz swieta w UK i obowiazuja procedury prawne w tej kwestii

- Ustalic cel protestu zeby uniknac jakiekolwiek mozliwosci pociagniecia do odpowiedzialnosci karnej

- Pisac ile sie da skarg na wszystkie mozliwe osoby, ktore w calym zamieszaniu wyglosily nieodpowiednie komentarze i/lub zastraszaly pracownikow - liczy sie kazdy szczegol: wrzaski, krzyki, grozby, chamskie odzywki, walenie piescia w okna - wszytsko to nalezy wrzucic w skargi i przedstawiac siebie jako ofiare zastraszania. Unikac jak diabel wody swieconej komentarzy na temat oskarzanych osob, pisac glownie o sobie jako ofiarach mobbingu, harrasement'u i victimisation. Nic, absolutnie nic, nie grozi tym co zloza skargi - po obecnych wydarzeniach kazde ruch mendedzmentu jest obserwowany i ta sama akcja polaczona z informacjami wysylanymi do mediow moze znowu uderzyc w fabryke, ktora boi sie utraty klientow zrzeszonych w Fair Trade jak rowniez zlego PR ze wzgledu na cene akcji Bakkavora na gieldzie.

Tyle o protescie - kto chce kontynuowac lub przejac inicjatywe, prosze smialo dzialac, ja sam nie wiem co dalej robic.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Webmaster

Post #8 Ocena: 0

2010-04-15 12:57:19 (15 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Dla wygody i zachowania ciągłości zdarzeń połączyłem oba tematy.
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

anmi

Post #9 Ocena: 0

2010-04-15 16:40:27 (15 lat temu)

anmi

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2007

tutaj też troszkę na ten temat

[ Ostatnio edytowany przez: anmi 15-04-2010 16:41 ]

Do góry stronyOffline

Webmis

Post #10 Ocena: 0

2010-04-15 16:51:21 (15 lat temu)

Webmis

Mężczyzna

Z nami od: 14-04-2010

Andrzej daj sobie spokój, oni nie rozumieją o co chodzi. Nie wiem ile głupich komentarzy już przeczytałem. Jak chcesz zmusić Anglików żeby szanowali Polaków jeśli Polacy sami nie szanują swojego kraju i rodaków ???

Do góry stronyOffline

Strona 19 z 24 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 22 | 23 | 24 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,