Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Nottingham » Dom z shared ownership

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Nottingham" opiekują się: marcheweczka, UKDarek

Strona główna » Nottingham » Dom z shared ownership

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 29)
angloma1

Post #1

2007-10-01 14:50 (rok temu)

angloma1

Z nami od: 01-10-2007

Postanowilismy ze zostajemy tu na dluzej moze na zawsze.Nastepny krok to dom.Z naszych wyliczen wynika ze nie stac nas na kupno wlasnego.Czy jest ktos na tym forum kto skorzystal z opcji shared ownershipe i chcialby sie podzielic doswiadczeniami.Interesuje mnie wszystko.Z gory dziekuje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xFish

Post #2

2007-11-15 16:11 (rok temu)

xFish

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2006

Stary temat ale nikt sie nie wypowiedzial. Rowniez jestem zainteresowany wiec jezeli ktos kupil mieszkanie/dom w shared ownership niech sie wypowie (a moze ktos chcial ale zdecydowal sie na pelny kredyt)

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #3

2007-11-15 18:10 (rok temu)

mirabelka77

Kobieta

Z nami od: 25-04-2007

ja jestem w trakcie kupna mieszkania,korzystajac z tej opcji.mam juz decision in principle od banku,moge kupic 50%.obecnie jestem na etapie rozmow z solicitors.nie wiem co jeszcze chcecie wiedziec,moze bedzie latwiej jak zadacie konkretne pytania-chetnie odpowiem:-D

Do góry stronyOnline

autofan

Post #4

2007-11-15 18:21 (rok temu)

autofan

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2007

Zdajecie sobie sprawe ,ze oprocz raty kredytu musicie placic za wynajem nie kupionej polowy mieszkania czynsz?W/g mnie ta opcja jest niekorzystna gdyz nie jestescie wlascicielem tego mieszkania.

Do góry stronyOffline

xFish

Post #5

2007-11-15 18:56 (rok temu)

xFish

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2006

Cytat:

2007-11-15 18:21, autofan napisał(a):
Zdajecie sobie sprawe ,ze oprocz raty kredytu musicie placic za wynajem nie kupionej polowy mieszkania czynsz?

Powaznie?! :O
No popatrz a to ci dopiero ;)
Cytat:

W/g mnie ta opcja jest niekorzystna gdyz nie jestescie wlascicielem tego mieszkania.

Wlasnie, ze jestes wlascicielem w XX procentach (najczesciej w 50% ale kazda konfiguracja jest mozliwa.
Wiadomo, ze lepiej byc wlascicielem w 100% niz w 50% ale nie kazdego stac na placenie raty 1000funtow a za wynajem drugiej czesci placisz duzo mniej niz wynioslaby rata kredytu.

Teraz pytania do Mirabelka77 :(jezeli 77 to rok urodzenia to widze, ze ludzie w tym samym wieku podobnie patrza na swiat ;)
1. Co kupujecie (dom/flat) za ile i czy 50% udziałów (piszesz, ze tyle mozecie ale czy na tyle sie decydujecie czy moze mniej).
2. Jak dlugo to trwa
3. Jakie koszty dodatkowe na razie poniesliscie
4. Kredyt czy gotówka
5. Jak bedzie sie mial stosunek raty kredytu to ceny wynajmu(+charge) za drugą czesc nieruchomosci.
6. Czy chcecie tutaj zostac na stale czy traktujecie to jako inwestycje?
7. Czy w housing society rejestrowaliscie sie na poczatku? Czy moze byc od nich decyzja odmowna czy to raczej formalnosc (jezeli spelniasz warunki z ich strony)
8. Jak dlugo jestescie w Anglii.
Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: xFish 15-11-2007 19:00 ]

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #6

2007-11-15 19:23 (rok temu)

mirabelka77

Kobieta

tak,77 to moj rocznik:-D
wiec kupujemy 2 bed flat w dwupitrowym bloczku(w zasadzie to wyglada jak duzy blizniak)4 flaty na dole i 4 na gorze.
w sierpniu zarejestrowalismy sie w councilu (wspolpracuje z housing association)i co tydzien sprawdzalam oferty.
w zeszlym tyg zadzwonili,ze jestesmy na priority list,w poniedzialek mortgage advisor polatwil nam mortgage,i w srode podpisalismy papiery z przedstawicielem housing assot.obecnie nasi solicitors maja sie skontaktowac.
powiedziano mi ,ze potrwa to ok 3 m-cy
kupujemy50%,bo tyle jest na sprzedaz.
rata kredytu:680£
rent:137£
service charcge:70£
suma sumarum tyle prawie co teraz place za wynajem.
moj maz jest w Anglii ok 7 lat,ja 5 i chcemy zostac na stale,za pare lat to sprzedac,dolozyc troche pieniazkow i kupic domek juz poza Londynem.
jak do tej pory nie ponioslam zadnych kosztow,czekam na list od solicitors jakie beda oplaty(fee,stamp duty,itp)
chyba odpowiedzialam na wszystkie pytania:-]
jak chcesz jeszcze cos wiedziec to pytaj:-P

Do góry stronyOnline

mama_josha

Post #7

2007-11-15 20:21 (rok temu)

mama_josha

Kobieta

Z nami od: 16-08-2007

dziwne, moj parnter jest wlascicielem 70% mieszkania ale zadnego czynszu za reszte nie placi.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

czytelnik1

Post #8

2007-11-15 20:31 (rok temu)

czytelnik1

Z nami od: 12-06-2007

Trzy miesiace temu przeszlismy wszelkie procedury z tym tematem zwiazane i nic z tego nie wyszlo. Stracilismy 400F i 2 miesiace. Jezeli chcecie kupic mieszkanie dzielone to musicie byc 2 lata w UK, inaczej nici z tego. To ze dostaniecie wstepna zgode jeszcze nic nie znaczy, my dostalismy dwie z bardzo dobrymi rokowaniami bo wszystko bylo super, nasze zarobki, historia kredytowa, karty kredytowe itd ale jak doszlo do ostatecznej decyzji bank powiedzial NIE. Zlozylismy podanie ( mielismy doradcow - bardzo dobrych )do innego banku ( nie wszystkie udzielaja kredytu na mieszkania dzielone ) historia sie powtorzyla, wszystko bylo wspaniale do czasu ostatecznej decyzji. Jestem bardzo zla bo moim zdaniem pierwsze pytanie jakie powinno pasc skoro wiedzieli ze jestesmy z Polski to ile tu mieszkamy. Zabraklo nam 6 miesiecy. Obecnie bardzo podniesli wymagania co do osob chcacych dostac kredyty mieszkaniowe z powodu upadku banku ( nie bede wdawac sie w szczegoly poszukajcie w internecie ), obecnie zaczelismy procedure kupna mieszkania w 100% ale tez mamy schody, pierwsza decyzja byla na tak, wszystko bylo swietnie jak wczesniej a druga decyzja - oczywiscie, ale 90% wiec chyba zrezygnujemy na jakis czas z kupna domu az to wszystko sie uspokoi i stopy procentowe troszke zmaleja ( jest taka szansa choc to akurat nie ma zbytniego wplywu bo zalezy jaki rodzaj kredytu sie wybierze ). Ogolnie nasz doradca powiedzial ze bankowcy zwariowali i bardzo sie przejeli tym ze ich koledzy "polegli na polu bitwy ".
Pozdrawiam wszystkich i zycze slicznych mieszkanek :-]

Do góry stronyOffline

czytelnik1

Post #9

2007-11-15 20:46 (rok temu)

czytelnik1

Z nami od: 12-06-2007

Cytat:

Zdajecie sobie sprawe ,ze oprocz raty kredytu musicie placic za wynajem nie kupionej polowy mieszkania czynsz?W/g mnie ta opcja jest niekorzystna gdyz nie jestescie wlascicielem tego mieszkania.

To wszystko jest wyjasnione na poczatku i nikt nie kupuje kota w worku.

Ja uwazam ze jest to bardziej korzystne niz wynajmowanie, jestes wlascicielem wykupionej czesci a jezeli chcesz to po pewnym czasie mozesz wykupic calosc i nikt Ci tego nie zabroni. Na poczatku jest to swietna sprawa bo koszta sa male a robisz sobie historie kredytowa i nie wyprowasz z siebie flakow zeby splacic 100% kredytu ( my mieszkamy w bardzo drogiej czesci Anglii gdzie LADNE mieszkanko 1 bedroom kosztuje od 140 tys, dla porownania teraz chcemy 100% kredyt koszt mieszkania 135 tys rata kredytu 1089 / mies, w dzielonym 1 berdoom 135 tys, 45% do wykupu rata miesieczna 340 + wynajem 207 ), meblujesz jak chcesz i czekasz jakis rok czy dwa pozniej dokupujesz reszte i juz.

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #10

2007-11-15 21:03 (rok temu)

mirabelka77

Kobieta

u mnie padlo pytanie ile jestesmy w Angli,poprzednie adresy itp,mamy tez 5% wlasnego wkladu,ale szampana otworze jak bede miala w rece klucze:-]

Do góry stronyOnline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony