|
---|---|
angloma1 | Post #1 Ocena: 0 2007-10-01 14:50 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-10-2007 |
Postanowilismy ze zostajemy tu na dluzej moze na zawsze.Nastepny krok to dom.Z naszych wyliczen wynika ze nie stac nas na kupno wlasnego.Czy jest ktos na tym forum kto skorzystal z opcji shared ownershipe i chcialby sie podzielic doswiadczeniami.Interesuje mnie wszystko.Z gory dziekuje.
|
Post #2 Ocena: 0 2007-11-15 16:11 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
mirabelka77 | Post #3 Ocena: 0 2007-11-15 18:10 (18 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2007 Skąd: londyn |
ja jestem w trakcie kupna mieszkania,korzystajac z tej opcji.mam juz decision in principle od banku,moge kupic 50%.obecnie jestem na etapie rozmow z solicitors.nie wiem co jeszcze chcecie wiedziec,moze bedzie latwiej jak zadacie konkretne pytania-chetnie odpowiem
![]() |
autofan | Post #4 Ocena: 0 2007-11-15 18:21 (18 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2007 Skąd: Poole |
Zdajecie sobie sprawe ,ze oprocz raty kredytu musicie placic za wynajem nie kupionej polowy mieszkania czynsz?W/g mnie ta opcja jest niekorzystna gdyz nie jestescie wlascicielem tego mieszkania.
Milosnik samochodow.
|
Post #5 Ocena: 0 2007-11-15 18:56 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
mirabelka77 | Post #6 Ocena: 0 2007-11-15 19:23 (18 lat temu) |
tak,77 to moj rocznik
![]() wiec kupujemy 2 bed flat w dwupitrowym bloczku(w zasadzie to wyglada jak duzy blizniak)4 flaty na dole i 4 na gorze. w sierpniu zarejestrowalismy sie w councilu (wspolpracuje z housing association)i co tydzien sprawdzalam oferty. w zeszlym tyg zadzwonili,ze jestesmy na priority list,w poniedzialek mortgage advisor polatwil nam mortgage,i w srode podpisalismy papiery z przedstawicielem housing assot.obecnie nasi solicitors maja sie skontaktowac. powiedziano mi ,ze potrwa to ok 3 m-cy kupujemy50%,bo tyle jest na sprzedaz. rata kredytu:680£ rent:137£ service charcge:70£ suma sumarum tyle prawie co teraz place za wynajem. moj maz jest w Anglii ok 7 lat,ja 5 i chcemy zostac na stale,za pare lat to sprzedac,dolozyc troche pieniazkow i kupic domek juz poza Londynem. jak do tej pory nie ponioslam zadnych kosztow,czekam na list od solicitors jakie beda oplaty(fee,stamp duty,itp) chyba odpowiedzialam na wszystkie pytania ![]() jak chcesz jeszcze cos wiedziec to pytaj ![]() |
mama_josha | Post #7 Ocena: 0 2007-11-15 20:21 (18 lat temu) |
Z nami od: 16-08-2007 Skąd: sheerness, kent |
dziwne, moj parnter jest wlascicielem 70% mieszkania ale zadnego czynszu za reszte nie placi.
|
czytelnik1 | Post #8 Ocena: 0 2007-11-15 20:31 (18 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2007 |
Trzy miesiace temu przeszlismy wszelkie procedury z tym tematem zwiazane i nic z tego nie wyszlo. Stracilismy 400F i 2 miesiace. Jezeli chcecie kupic mieszkanie dzielone to musicie byc 2 lata w UK, inaczej nici z tego. To ze dostaniecie wstepna zgode jeszcze nic nie znaczy, my dostalismy dwie z bardzo dobrymi rokowaniami bo wszystko bylo super, nasze zarobki, historia kredytowa, karty kredytowe itd ale jak doszlo do ostatecznej decyzji bank powiedzial NIE. Zlozylismy podanie ( mielismy doradcow - bardzo dobrych )do innego banku ( nie wszystkie udzielaja kredytu na mieszkania dzielone ) historia sie powtorzyla, wszystko bylo wspaniale do czasu ostatecznej decyzji. Jestem bardzo zla bo moim zdaniem pierwsze pytanie jakie powinno pasc skoro wiedzieli ze jestesmy z Polski to ile tu mieszkamy. Zabraklo nam 6 miesiecy. Obecnie bardzo podniesli wymagania co do osob chcacych dostac kredyty mieszkaniowe z powodu upadku banku ( nie bede wdawac sie w szczegoly poszukajcie w internecie ), obecnie zaczelismy procedure kupna mieszkania w 100% ale tez mamy schody, pierwsza decyzja byla na tak, wszystko bylo swietnie jak wczesniej a druga decyzja - oczywiscie, ale 90% wiec chyba zrezygnujemy na jakis czas z kupna domu az to wszystko sie uspokoi i stopy procentowe troszke zmaleja ( jest taka szansa choc to akurat nie ma zbytniego wplywu bo zalezy jaki rodzaj kredytu sie wybierze ). Ogolnie nasz doradca powiedzial ze bankowcy zwariowali i bardzo sie przejeli tym ze ich koledzy "polegli na polu bitwy ".
Pozdrawiam wszystkich i zycze slicznych mieszkanek ![]() |
czytelnik1 | Post #9 Ocena: 0 2007-11-15 20:46 (18 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2007 |
Cytat: 2007-11-15 18:21, autofan napisał(a): Zdajecie sobie sprawe ,ze oprocz raty kredytu musicie placic za wynajem nie kupionej polowy mieszkania czynsz?W/g mnie ta opcja jest niekorzystna gdyz nie jestescie wlascicielem tego mieszkania. To wszystko jest wyjasnione na poczatku i nikt nie kupuje kota w worku. Ja uwazam ze jest to bardziej korzystne niz wynajmowanie, jestes wlascicielem wykupionej czesci a jezeli chcesz to po pewnym czasie mozesz wykupic calosc i nikt Ci tego nie zabroni. Na poczatku jest to swietna sprawa bo koszta sa male a robisz sobie historie kredytowa i nie wyprowasz z siebie flakow zeby splacic 100% kredytu ( my mieszkamy w bardzo drogiej czesci Anglii gdzie LADNE mieszkanko 1 bedroom kosztuje od 140 tys, dla porownania teraz chcemy 100% kredyt koszt mieszkania 135 tys rata kredytu 1089 / mies, w dzielonym 1 berdoom 135 tys, 45% do wykupu rata miesieczna 340 + wynajem 207 ), meblujesz jak chcesz i czekasz jakis rok czy dwa pozniej dokupujesz reszte i juz. |
mirabelka77 | Post #10 Ocena: 0 2007-11-15 21:03 (18 lat temu) |
u mnie padlo pytanie ile jestesmy w Angli,poprzednie adresy itp,mamy tez 5% wlasnego wkladu,ale szampana otworze jak bede miala w rece klucze
![]() |