Str 5 z 11 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2015-07-09 22:26:11 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ancia38 | Post #2 Ocena: 0 2015-07-09 22:33:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: UK |
Wydaje mi sie ,ze wy potrzebujecie wsparcia osoby kompetentnej,W takiej sytuacji nie ma jednej madrej rady.Moze obca osoba spojrzy na ta sytuacje i oceni mozliwosci pomocy np;terapia rodzinna
|
Post #3 Ocena: 0 2015-07-09 22:39:37 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
SweetLiar | Post #4 Ocena: 0 2015-07-09 22:51:42 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Koleżanka, o której pisałam to bardzo zdecydowana i odważna osoba, nie każda matka taka jest więc rozumiem twoją żonę.
Póki co uświadomcie mu, że za chwilę ma 16 lat więc jest pełnoletni, a wtedy... Niestety dzieci wyczuwają słabości rodziców, ich miłość i troskę i niekiedy świadomie to wykorzystują z premedytacją. Tak jest chyba w waszym przypadku. Trudno coś doradzić, ale szukajcie pomocy. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2015-07-09 23:17:51 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Cytat: 2015-07-09 11:23:49, Dariusz1003 napisał(a): No wlasnie on tez wiedzial do niedawna ze jest nieprzekraczalna granica, ale 3-4 m-ce temu zaczal ja przekraczac nagminnie. Nawet zona powiedziala mi ostatnio ze jak dostal w pysk to w pewnym momencie poczula ze za chwile jej odda. Wczoraj do mnie tez juz sie zamierzyl, ale pewnie zdal sobie sprawe, ze jak mnie uderzy to i ja moge zadzwonic. Nie bede go chowal silowo, poprostu bede wykorzystywal prawo tak samo jak on. Choc moze mam mniejsze szanse , ale mam. Podejrzewam ze cos bierze , bo nikt nie zmienia sie tak drastycznie w kilka m-cy. ... Zawsze jak cos mial dostac to sie musial postarac , nie ma nic za darmo. Ale poprostu staral sie do osiagniecia celu. Czesto nawet zona musiala mu podpowiadac co moglby jeszcze zrobic, bo sam z siebie do wysilku czy poswiecen nie jest zdolny. ... Zle sie dzieje od dawna, skoro funkcjonuja, jako normalne okreslenia bicia po 'pysku' i sa praktykowane. Mlody zlapal towarzystwo, dorasta i zaczyna odczuwac wlasna sile, szuka wsparcia, a na to sie naklada piekielko dojrzewania. Przerazajace, jak wielu forumowiczow zaleca metode silowa, preferuje 'lanie po pysku'... Pare podobnych watkow sie przewinelo, warto przejrzec ze wzgledu na podane namiary: link1 link2 Od paru lat obowiazek nauki jest do 18 r.z., szkola moze wystapic do social service o nakaz doprowadzania do szkoly, rowniez rodzice/opiekunowie moga sie skontaktowac z opieka socjalna, proszac o wsparcie, pomoc w rozwiazaniu problemu. Na wlasna reke mozna zabrac wszystkie zabawki (telefon, tablet, komputer itp.),by samodzielnie zarobil na nie i ich utrzymanie, zorganizowac wspolny wyjazd (wakacje sie zaczynaja) z dala od kolegow, ale wymagajacy zaangazowania calej rodziny (kajaki, rowery, wloczenie sie po gorach itp.), co pozwoli zmeczyc sie, moze nawiazac porozumienie, poobserwowac, czy w gre wchodzila kwestia uzywek. Pozwolic mlodemu na zarobienie na wlasne kieszonkowe, wesprzec w szukaniu pracy, moze zaaranzowac spotkanie z kims, kogo ceni (ktos ze znajomych, rodziny) na rozmowe o sensie i koniecznosci nauki, zaproponowac opcje pracy + nauki zawodu po GCSE, skoro chce byc dorosly, ale ustalic dorzucanie sie do kosztow utrzymania domu w takiej sytuacji, ewentualnie pomoc w znalezieniu niezaleznego lokum? PS. 16-latek nie jest 'dorosly' ani prawnie, ani fizycznie ani psychicznie. Zna stawke godzinowa dla malolatow? [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 09-07-2015 23:27 ] |
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2015-07-09 23:20:50 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Wytlumacz mi jedno, jak to ze chcecie mu pokazac ze wam nie zalezy ma go zmobilizowac do zmian, zeby sie z wami dogadac. Po co on sie ma teraz starac dogadac, jak ty uparcie chcesz zeby myslal, ze wam nie zalezy.
Za bunty wieku mlodzienczego nikt nikogo do zadnego osrodka zamknietego nie bedzie go wysylal. Ty oczekujesz ze ktos przyjdzie i zamknie go w wiezieniu. Nikt w tej sytuacji nie jest bez winy, i powinienes byc dumny bo na rowni z mlodym idziecie i ty i on w zaparte ze zaden z was nie jest winny. Winne sa tylko czynniki zewnetrzne. Winni sa koledzy, winny jego ojciec pijak, winna jego mama bo nie ma serca go wyrzucic, winna szkola bo nie potrafi go kontrolowac, winna policja bo nie zamkna bo, winne prawo bo nie daje tobie mozliwosc byc brutalnym. Do 16 urodzin pozostalo niewiele, bedziesz mogl sie prawnie pozbyc problemu z domu. Ciekawe jak przemowisz matce ze "na dobre mu wyjdzie" jak po wyrzuceniu go z domu za humory nastoletnie po kilku tygodniach zapuka policja do drzwi i powie zeby sobie mama usiadla, bo maja przykre wiadomosci... Nikt nie twierdzi, ze twoja sytuacja jest mila, bo zapewne jest bardzo ciezko zyc w takim domu. Twoje laknienie przytakniecia ze jestes bez winy i oklepanie wirtualne po plecach przez zwolennikow "daj w pysk i kopniaka na droge" jest jednak troche niepokojace. Ty nie chcesz to nie musisz miec zadnych relacji z dzieckiem, ale nie dyktuj matce co ma zrobic ze swoim synem.
Ada
|
Post #7 Ocena: 0 2015-07-09 23:22:33 (10 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Przepraszam ja nie preferuję prania po pysku bo można sobie rękę złamać.
|
kroliczek432 | Post #8 Ocena: 0 2015-07-09 23:31:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: manchester |
Tak naprawde to jeszcze dzieciak. Podejrzewam, ze bardziej od kumpli potrzebuje w tej chwili ojca w roli kumpla. Myslisz, ze takiemu zbuntowanemu dzieciakowi jest dobrze w takiej sytuacji?
Zamykanie okien i drzwi na klucze nie pomoze a zaszkodzi jeszcze bardziej. Musisz Mu troche uwagi poswiecic, probowac na kazdym kroku. Chocby na kregle, kino, cokolwiek.I pogadac jak faceci a nie jak wiecznie wsciekly ojciec na zbuntowanego malolata. Zapomniec na chwile, dac Mu sie wygadac. I prowadzic rozmowe, dialog. Z tego co widze to bedzie ciezko, bo Ty juz Go skazales na jakis osrodek i czekasz kiedy uda im sie Go dorwac. |
Post #9 Ocena: 0 2015-07-09 23:54:49 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
violettaphotogr | Post #10 Ocena: 0 2015-07-09 23:55:16 (10 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Mialam mysl by napisac, bo mam corke 16-letnia, ktora nie jest aniolem, ale jak przeczytalam "dostal w pysk" to mi sie odechcialo...
Mysle, ze Wy na rowni z Nim potrzebujecie pomocy... #Violujemy
|