MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Doradzcie, jaki GPS kupic?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 4 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2009-02-02 10:32:43 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2009-02-01 20:54:36, wiadkuju napisał(a):
A ja mam absolutnie dosc naszego Garmin Nuvi 259W. Kupilismy go pomimo ceny, bo mial polskie menu i Pani po polsku w nim mowi. No i mapy siegaly az do Ukrainy, a tego potrzebowalismy. Ale jest okropny! Zrobilam wszystko co trzeba(byl ten temat na forum kiedys) i dalej szuka satelit po kilkanascie do kilkudziesieciu minut, za pozno podaje wazne informacje. Popelnia bledy typu: pokazuje jedz prosto a mowi: "skrec w lewo". Nie polecam go absolutnie....

no właśnie, był pamiętam i co nic sie nie dało zrobić?
trafiłaś na na prawdę walnięty egzemplarz być może coś nie tak z anteną, może nie dokładnie zlutowana czy coś na stykach.
Mój Nuvi 350 ma już ponad 3 lata, gdzieś od roku używamy na motorek Zumi i też na nim jest zrobione 1400 mil. zawsze trafione.

Ja sobie nie wyobrażam dnia bez GPS, po prostu nigdzie bym nie trafił, 3-5 miejsc na różnych krańcach Londynu w różnych zakamarkach 100-150 km dziennie ... a czas jest ważny, szkoda gadać, pewnie że zdążają się takie pomyłki jak mówisz że pokazuje jazdę na wprost a mówi skręć w lewo, np jedno ze skrzyżowań na Streeatam w Londynie, czasami zdarzy się że jakaś uliczka osiedlowa jest zamknięta i trzeba wjechać z drugiej strony, ale to jest norma, zbyt często zmienia się organizacja ruchu, poza tym zdarza mi się to raz na kilkanaście tysięcy mil przejechanych w Londynie wiec nie jest tak źle.

Tak jak pisałem Hiszpania, Ibiza, Majorka mają niesamowitą ilość budów i tam czasami "jedzie" się obok drogi albo nie ma aktualnych rond, ale to dlatego ze tam budowa kwitnie, i w sumie niewiele przeszkadza w połapani sie gdzie sie jedzie.

Cytat:

2009-02-01 21:51:07, andyopole napisał(a):
A najbardziej bylem szczesliwy gdy kupilem sobie GPSa do laptopa. Duzy ekran, wszystko bylo widac no i 4 lata temu moglem zadawac szyku bo wtedy posiadanie tekiego urzadzenia nie bylo tak powszechne jak teraz.

Co do laptopa i GPS pewnie miałeś mape polski eMAPA?
Moze kupiłeś ja przez net ?
To moze kupiłeś ją odemnie? albo u mnie w sklepie :)))))
fakt nawigowanie na laptopie to duży widok, ale brak możliwości wskazania palcem, niezbyt wygodne miejsce mocowania, trzeba odrywać wzrok by zobaczyć gdzie masz jechać dalej, w Londynie to wręcz niemożliwe a na pewno niebezpieczne ale fakt na laski był atut ;-)

Cytat:

2009-02-01 14:49:14, andyopole napisał(a):
Dostalem taka prywatna wiadomosc, nadawca chyba wstydzi sie swojego zdania jesli nie powie ludziom tego co uwaza. Mysle ze pytajacy bedzie wdzieczny za kopie tej wiadomosci. Osobiscie z takimi felerami w GPSie Garmina sie nie spotkalem.

Od: pawlik_78, Wysłane: 02/01/2009 13:17:29
GARMIN
Garmin to kretynska firma.
Moj kolega kupil nawigacje tej firmy to:
- po zjezdzie z autostrady na stacje paliw nawigacja zglupiala i po wyjezdzie zle kierowala!!!!!
- zamiast wyswietlac dopuszczalna predkosc 120km/h pokazala 12 km/h (na autostradzie)
- zamiast JEDZIESZ wyswietla JEDŹIESZ

być może nie był uwzględniony taki zjazd i wg mapy zjechał na trawę, dlatego zgłupiał być może doszło do pomyłki w kalkulacji położenia wystarczy jeden błąd odczytu i pokaże ci ze jesteś nawet kilka kilometrów od miejsca faktycznego, ale pomiar standardowy to dokładność 5 metrów w postoju 15 metrów w czasie ruchu, to jest tzw dokładność cywilna.

Drobne błędy... uważam za czepianie się, podejrzewam że wystarczyło kilka sekund i GPS ustawił prawidłową pozycje i przeliczył prawidłowo. w sumie gdyby podał szerokość geograficzną można by sprawdzić jaki tam jest błąd, tak to tylko gdybamy
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2009-02-02 11:08:44 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Co do laptopa i GPS pewnie miałeś mape polski eMAPA?
Moze kupiłeś ja przez net ?
To moze kupiłeś ją odemnie? albo u mnie w sklepie :)))))
fakt nawigowanie na laptopie to duży widok, ale brak możliwości wskazania palcem, niezbyt wygodne miejsce mocowania, trzeba odrywać wzrok by zobaczyć gdzie masz jechać dalej, w Londynie to wręcz niemożliwe a na pewno niebezpieczne ale fakt na laski był atut

To rowniez byl Garmin, kupiony za zywa gotowke z licencja, legalny. Jezdzilem na nim chyba grubo ponad dwa lata, rowniez po Londynie. Nie przeszkadzal mi w prowadzeniu poniewaz jako sie rzeklo wyzej uzywam go jako pomocnika a nie kierownika wycieczki. Ogolna topografie wiekszosci miast znam. GPS pokazuje lub przypomina mi tylko konkretne miejsca docelowe. Bardzo sie przydaje rowniez do planowania podrozy w sytuacji gdy czas pracy reguluje ustawa.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2009-02-02 11:21:40 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

No ja sprzedawałem legalne oprogramowanie, tyle tylko że w polsce nie było Nevteq map polski i firma eMapa dostała licencje i narzędzia do produkcji map polski do garminów.

aaa ty na ciężarówkach.. ja w samochodach dostawczych używałem garmina z seri 65xx i 2xxx takie spore klocki z "gumową" anteną z czymś co trudno dziś nazwać mapą :)
ale współpracowało to z programami zarządzania flotą.
A do wędrówki kultowego żółtka, który wyglądał jak telefon nokia.

Właśnie w TV mówili o idiocie który w rudzie śląskiej jechał "słuchając" nawigacji
Ominął zaporę na drodze, ze znakiem zakaz wjazdu drogi nie ma w koło drzewa i pojechał dalej i wpakował się w zalaną drogę, która wyglądała jak jezioro. Niebieski van utopiony, tylko kawałek tylu budy mu widać, kabina glęboko pod wodą, bo wjechał na lód i się pod nim załamał
To jak to nazwać?

na Syberii widziałem jak w zimie buduje się Lodowe mosty, i przez rzekę (IRTYSZ) normalnie jeżdżą ciężarówki, ale temperatura -35-40 st przez kilka miesięcy to sobie można jeździć

Do góry stronyOffline

eurotarget

Post #4 Ocena: 0

2009-02-02 14:59:17 (16 lat temu)

eurotarget

Mężczyzna

Z nami od: 11-09-2007

Panowie, czapka z glowy. Widze, ze macie duze doswiadczenie w temacie. Oprocz TomTom zostali tez wymienieni tacy producenci jak Garmin i Navigon. A ktos ma doswiadczenia z Naviman'em czy tym Becker'em. Obnizka w Halfords naprawde atrakcyjna ale nazwa nic mi nnie mowi.
Practice makes perfect

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

stokesay

Post #5 Ocena: 0

2009-02-02 15:40:15 (16 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Mam 1.5 rocznego Beckera 7926, znakomita antena GPS (SIRF III), mapy 37 krajow Navteq'a, bardzo dobra siatka drog w Polsce, wielokrotnie sprawdzony na trasie europejskiej. Pelna rekomendacja ;-)

Z101 wydaje sie byc jego lepsza wersja.
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

eurotarget

Post #6 Ocena: 0

2009-02-02 17:58:01 (16 lat temu)

eurotarget

Mężczyzna

Z nami od: 11-09-2007

Stokesay, przeczytalem opis Becker model Z101 oferowanego £200 taqniej w Halfords plus £10 voucher na zakupy i wyglada na to, ze ma starszy uklad SIRF II i nie ma instrukcji glosowych. Czy to mozliwe? Wydawalo mi sie, ze instukcje glosowe to standard.
A tak na marginesie sluchacie polskiego czy angielskiego lektora?
Practice makes perfect

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

vitek

Post #7 Ocena: 0

2009-02-02 18:11:31 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Raczej nie masz racji, ale zauważyłem 1 ciekawą rzecz mapy są na dvd i trzeba przekopiować je na kartę pamięci (nie dołączoną) przed użyciem
w sumie mały problem bo kartę kupisz za kilkanaście funtów w sklepie albo kilka na ebayu

If you want to load up the whole of Europe, you will need to spend a few quid on a 2gb micro SD card for the slot on the side.
(customer reviews)

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 02-02-2009 21:54 ]

The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #8 Ocena: 0

2009-02-02 19:15:11 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

nie wiem jak w innych ale w garminie z płyty DVD kopiujesz do pamięci garmina nie na kartę, choć jak ktoś chce to też może, można też kupić wersje na karcie.
ja wole na DVD bo czasami wykorzystuję to mapę na komputerze, współpracuje z google.maps i google earth fajna sprawa do przygotowania wycieczek i oznaczenia punktów gdzie warto zajrzeć.

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #9 Ocena: 0

2009-02-02 20:54:05 (16 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Hmm, o ile dobrze wyczytalem, to Z101 ma wbudowana 2GB pamiec, wiec mapy sa na pewno wgrane. W 7926 rowniez dostalem DVD z mapami oraz juz zaladowana karte 2GB. Rowniez odbiornik jest taki sam (albo lepszy), tylko roznie go opisuja: SIRF III, SiRf InstantFix II albo SIRF III Instant Fix II
Cytat:

What is SiRf InstantFix II™?

SiRf InstantFix II™ calculates the performance and position of available GPS satellites up to 3 days in advance in order to optimize GPS reception.
When the navigation system is started from stand-by mode, the satellites are then immediately located, allowing very rapid and precise positioning, which is necessary for route calculation.

strona producenta
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Post #10 Ocena: 0

2009-02-03 08:09:36 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,